Blogi

Blogissa julkaistaan ajankohtaisia asioita ja aiheita, juuri niitä jotka helpottavat suun hyvinvointia, arkea ja aherrusta.  Tuovat iloa ja ihmetystä. Voit myös lähettää idean, kysymyksen tai pohdinnan sähköpostiosoitteeseen info@suunhyvinvointi.fi niin voimme yhdessä miettiä sitä tässä blogin kautta.

Klikkaa blogitekstin otsikkoriviä niin pääset lukemaan koko kirjoituksen!

Hoitoonpääsystä

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Paljon puhutaan siitä että hammashoitoon pääsemisestä on tullut suuri ongelma, hoitoon ei kunnalle pääse niin nopeasti kuin olisi tarvetta. Usein yksityiselle hammaslääkärille / suuhygienistille pääse nopeastikin, mutta se kyllä sitten maksaa. Eikä monella ole siihen varaa. Eikä varsinkaan tässä tilanteessa kun työelämä, ruoan hinta, sähkön hinta ja polttoaineen hinnat on sekaisin ja ihmisten normaali arki on usein hankalaa ja rahojen täytyy riittää aiempaan enemmän.

Olen ihmetellyt useasti että miten päivystykseen jonkin ruumiillisen vaivan vuoksi voi päästä samantien ja homma hoidetaan, mutta siitä eriytetään suunhoito ihan erikseen. Tietenkin akuuteissa tapauksissa tulee päästä heti, kun on tapaturma tai kova särky joka on jo yleisterveydellisesti vaarallinen.

Hammastarkastuksiin on pitkät jonot ja hampaiden lohkeamisten korjaamiseen ihmisen pitäisi itse käydä hakemassa väliaikaista paikka-ainetta apteekista. Tokihan Buranaa saa päänsärkyyn apteekista niin miksikäs ei siihen hampaan lohkeamaan sitä väliaikaista paikka-ainettakin. Purkkaakin voi hätätapauksessa käyttää lohkeamaan. 

Mutta aina siihen lohkeamaan on jokin syykin. Mutta jos päänsärky jatkuu, tulisi kääntyä lääkärin puoleen, niin miksi lohkeaman korjaamista varten ei saisi nopeastikin aikaa hammashoidosta. Tämä taitaa olla ongelma johon kenelläkään ei taida olla yksiselitteistä vastausta, muuta kuin raha. Olen pahoillani että suomen hammasterveyshoito on tällä tavalla retuperällä.

Nikotiinipusseista

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Monet ovat alkaneet käyttämään nikotiinipusseja kun haluavat eroon tupakasta tai nuuskasta. Nikotiinipusseissa on kuitenkin nikotiinia joka koukuttaa sitten taas jäämään niiden käyttäjiksi. On tietenkin aina hyvä kun haluaa lopettaa nuuskan tai tupakan käytön, mutta sitten olisi todella tärkeää lopettaa myös näiden kaikkien "korvaustuotteiden" käyttö.

Parasta mutta varmasti monelle vaikeinta on lopettaa nikotiinituotteiden käyttö samantien kokonaan. Se on varmasti vaikeata mutta silloin ei ainakaan jää koukkuun näihin korvaustuotteisiin. Nikotiini supistaa verisuonia koko kehossa ja saa kehon voimaan huonosti. Keho ei hapetu, sisäelimet eivät hapetu, aivot ei hapetu kunnolla eikä verenkiertoelimistö kuljeta happea niinkuin pitäisi. Nikotiini on aina pahasta oli se sitten missä muodossa tahansa.

Lopettaminen ei ole helppoa. Mikään elämänmuutos ei ole helppoa. Mutta tämä elämänmuutos kannattaa aina! Miksi tuhota kehoaan aivan turhan asian takia? Ulkoile, syö hyvin, nauti kehostasi! Älä tuhoa sitä! Tsemppiä, olet isojen asioiden äärellä!!

Nuuskatonta syksyä!

Olen tässä ollut nyt taas monesti asiantuntijana nuuskan suhteen. Olen pitänyt paljon terveyskasvatusta nuuskan käyttäjille ja käyttäjät ovat olleet ihmeissään siitä, miten paljon haittaa nuuskasta on. Siitä ei vaan yksinkertaisesti käyttäjät tiedä mitään. Asiaa joutuu kertaamaan usein. Nuuska koetaan vaan "nuuskana" eikä mitenkään sairauksia aiheuttavana aineena. Nuuska aiheuttaa suuriakin limakalvomuutoksia sen käyttöalueelle. Ja käyttäjät luulevat että auttaa kun nuuskan paikkaa vaihtaa toiselle puolelle ylähuulen alle. 

Mutta ei, sama määrä sitä nuuska-ainetta on suun limakalvoilla, oli se nuuska sitten missä tahansa suussa. Nuuskasylkeä niellään, se kulkeutuu ruoansulatuselimistöön. Nuuskan nikotiini imeytyy verenkiertoon supistaen verenkiertoa kaikkialla missä verenkiertoa on. Päänupista varpaidenpäähän. Sisäelimiin. Keuhkoihin. Sydämeen. Aivoihin. Just name it! Nuuska ei ole vain musta pussi joka tungetaan huolettomasti huulen alle. Se on vaarallinen "musta pussi" joka sisältää tuhansia myrkkyjä eikä nuuskapussin sisältöä vahdi kukaan. Siinä voi olla aineena ihan mitä tahansa sen tekijä sinne laittaa. Ei sitä ja sen "laatua" valvota mitenkään. 

Kun nuuskaa laittaa suuhun, sinne suuhun laitetaan ihan mitä tahansa mistä kukaan ei tiedä mitään eikä siitä kukaan ota vastuuta. Nuuska vaikuttaa koko kehoon ja on vaarallinen aine!

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Teknisten ongelmien jälkeen kaikki taas toimii. Se onkin sitten jo koittanut kevät ja huomenna alkaa jo kesä. Tänään vietetään Maailman Tupakoimaton -päivää ja jaetaan informaatiota tupakan, nuuskan ja muiden nikotiinituotteiden haitallisuudesta. Tosi monet jo varmasti tietävätkin miten nuo aineet vaikuttavat suun ja koko kehon terveyteen.

Kevät

10.03.2023

Kyllä tämä aika menee nopsaan, ei meinaa millään ehtiä kaikkea mitä on ajatellut. No mutta, nyt on kevät! Kaikkea hyvää kevättä kaikille! Meillä sattui töissä oikein ihana kohtaaminen: poistettiin nuorelta viisaudenhammas ja hän sai lopulta tuon hampaan itselleen. Voi sitä iloa ja onnea. Ymmärrän hyvin että poistettu hammas on tärkeä, itsekin ehkä...