Suun hyvinvoinnin tavoite ja välineet
Vuosittaisessa suun ja hampaiden tarkastuksessa sinulle voidaan
suositella juuri sinulle sopivia ja oikeita puhdistusvälineitä ja tässä on niistä malleina
muutamia. Tärkeintä on kuitenkin se, että käytät niitä! Laatikossa tai
purnukassa ne eivät puhdista eikä niistä ole mitään hyötyä. Mieti mitä
ostat ja hankit ja käytä niitä sitten hyvillä mielin aamuin illoin.
Suunhoitototuotteita
on monenlaisia, mutta perustuotteet ovat: hyvä hammasharja, hammasvälien
puhdistukseen tarvittava puhdistin sekä fluorihammastahna. Tavallista fluoripitoista suuvettä voi käyttää kunhan on ensin puhdistanut hampaan pinnat
muuten kunnolla ja suuvedessä tärkeintä on sen sisältämä fluori. Suuvesiä on erilaisia erilaisiin tarkoituksiin. Muista puhdistaa myös kieli hellävaraisesti, jos kielen pinnassa on paljon bakteerimassaa voi ruokakin maistua erilaiselta. Puhdista siis kieli kevyesti hammasharjalla tai erikseen siihen tarkoitetulla kielenpuhdistimella.
Suomessa kaupoissa myytävät
tuotteet ovat turvallisia, mutta en suosittele ulkomailta nettikaupoista
tilattavia tuotteita; niitä on monenlaisia eikä niiden käytöstä,
tehosta ja vaikutuksista ole välttämättä mitään tarkempaa tietoa. Tärkeää on aina lukea tuotteen sisältö ja vaikka googlettaa mikä tuote on ja mihin tarkoituksiin. Usein valkaisevissa hammastahnoissa on hankaavia aineita joita mainostetaan valkaisevina, ole tarkkana koska nämä voivat hangata hampaan pintaa liikaa ja silloin hampaan pinta kuluu.
Erilaisia puhdistusvälineitä on paljon ja jokaiselle löytyy sopiva
Parhaimman
tuloksen saat kun käyt ensin hammastarkastuksessa jossa kartoitetaan
millaiset suun puhdistusvälineet ja puhdistusaineet sopivat sinulle.
Myös purentakiskoja ja erilaisia irroitettavia proteeseja pitää
puhdistaa niihin tarkoitetuilla puhdistusvälineillä ja puhdistustuotteilla. Purentakiskoja tai irroitettavia proteeseja ei saa puhdistaa tavallisella hammasharjalla ja hammastahnalla, ne vaurioittavat materiaalin pintaa ja silloin siihen jää helpommin kiinni bakteereja. Hanki pehmeä ja juuri tähän tarkoitukseen tarkoitettu harja ja siihen tarkoitettu puhdistusaine.
Tavalliseen arkeen riittää usein juurikin ihan tavalliset tuotteet tavallisesta kaupasta.
Kävin kasvisperäisiä ja ekologisia tuotteita myyvässä kaupassa ja
siellä oli todella paljon erilaisia suunhoitotuotteita. Useinkaan
niistä ei ole mitään haittaa ja ne voivat olla ihan hyviä ostoksia,
mutta kannattaa silti olla tarkkana ja lukea tuoteseloste. Ne ovat
kuitenkin aineita joita käytät jatkuvasti kaksi kertaa päivässä vuosien
ajan. Tahnan tärkein osa on fluori.
Hammasharja
Harja voi olla käsiharja tai sähköhammasharja. Oleellista näiden erossa on se, että käsiharjalla harjataan pienin nykyttävin liikkein ienrajaa myöten kun taas sähköhammasharjan harjaspää pyörii koneellisesti ja tällöin harjaa vain pidetään hampaan pinnalla ja siirretään harjaa eteenpäin.
Hampaita harjataan vähintään 2 minuuttia
Hampaat harjataan aamulla ennen aamupalaa ja illalla iltapalan jälkeen.
Aamuharjaus suositellaan tehtäväksi ennen aamupalaa, koska silloin suussa yön aikana muhineet bakteerit eivät saa sokeria kun ne pestään ennen aamupalaa pois. Yön aikana syljeneritys vähenee huomattavasti ja näin suussa olevat bakteerit pääsevät lisääntymään helpommin. Ja jos harjaat heti aamupalan jälkeen, on happohyökkäys kesken (kestää 30 min) ja hampaan kiillepinta liukenemassa jolloin harjalla vain harjaat lisää tuota kiillepintaa.
Iltapalan jälkeen suositellaan odottamaan happohyökkäyksen loppumista joka kestää sen 30 minuuttia ja pesu vasta sitten sen jälkeen. Tuossahan voisi olla aikaa vaikka iltasuihkulle tai iltasaunalle.
Sähköhammasharjan tehokkuus johtuu siitä, että harjaspää tekee harjausliikettä eikä itse tarvitse tehdä nykyttävää puhdistusliikettä. Sähköhammasharjan harjaspää on usein myös pieni jolloin se mahtuu pitemmälle hampaiden välipinnoille. Molemmissa tavoissa tärkeintä on harjasten asento, se, että harjakset osoittavat ienrajaan ja puhdistavat ienrajan. Muista! Puhdista ienraja! Ienraja hampaan ulkopinnoilta ja sisäpinnoilta, sekä välipinnoilta! Siis ienraja!
Käsihammasharjan käyttäminen
Hampaiden harjaus on siis tekniikkalaji: harjakset 45 asteen kulmassa ientä kohti koska hampaan pinnalta poistettava bakteerimassa kasaantuu siihen ikenen rajaan. Ja ikenen rajaan myös hampaiden välipinnoilla.
Jos harjaat harjakset kohtisuoraan hammasta kohti, harjakset eivät puhdista ienrajaa. Ja jos harjaat mainosten mukaan ylös-alas -liikettä, et taaskaan puhdista ienrajaa vaan päinvastoin työnnät harjaksilla sitä bakteerimassaa sinne ienrajaan.
Sähköhammasharjan käyttäminen
Sähköhammasharja on tehokas jos sitä osaa käyttää. Kuvassa harjakset osoittavat ienrajaa kohti. Annat harjaspään itse tehdä harjausliikettä ja pidät vain harjaa paikallaan. Et siis saa itse tehdä harjausliikettä.
Pidät harjaa yhden hampaan pinnalla kerrallaan ja siirrät sitä seuraavan hampaan pinnalle.
Ja muistat harjata hampaita vähintään sen 2 minuuttia että fluorihammastahnan fluori ehtii kovettamaan hampaan kiillepintaa.
Miksi hammasharja pitää vaihtaa
Kun
hammasharjan harjakset alkavat sojottamaan eri suuntiin,
harjakset eivät enää pese ienrajaa. Harjasten täytyy olla yhtenevässä
linjassa jolloin ienraja puhdistuu.
Harjaa täytyy vaihtaa silloin kun sen harjakset alkavat olemaan rutussa ja harottamaan eri suuntiin, eli noin 3 kuukauden välein. Katso omaa harjaasi ja mieti, puhdistaako se ihan oikeasti niinkuin sen pitäisi puhdistaa.
Jos harjakset alkavat sojottamaan jo paljon aiemmin kuin 3 kuukautta on kulunut, painat harjaa liian lujasti.
Puhdista harjaspää jokaisen käytön jälkeen; valuta hanavetta harjaspään varressa olevasta reijästä samalla kun sähköhammasharja on päällä.
Onko hammasharjalla väliä
Hammasharjoja on todella paljon ja todella monenlaisia. Jokaiselle löytyy omansa sillä jokaisen suu on erilainen. Hammasharja on silloin hyvä, kun se puhdistaa ienrajan puhtaaksi bakteerimassasta.
Hammasharja on silloin hyvä, kun se puhdistaa tehokkaasti eikä revi eikä raasta ientä, mutta toisaalta liian pehmeä harja ei puhdista kunnolla tai puhdistamiseen menee todella paljon aikaa.
Silloin kun haluaa pitää "isoäidin pullapäiviä" ja bakteerimassaa on paljon, kannattaa käyttää puhdistamiseen hieman enemmän aikaa. Ei voimaa sillä harjaus ei ole voimalaji vaan tekniikkalaji.
Mistä tiedän painanko harjaa liian lujaa
Hampaiden harjaaminen on tekniikkalaji, niinkuin moni muukin asia. Ja kun opettelee oikean tekniikan ja harjoittelee sitä peilin edessä muutamia kertoja, se jää lihasmuistiin samalla tavalla kuin fillarilla ajaminen eikä sitä tarvitse aina miettiä.
Harjaamisen
voima lähtee sormista ja ranteesta, ei käsivarresta eikä varsinkaan
olkapäästä asti. Voimaa ei tarvita kuin sen verran, että harja pysyy
kunnolla kädessä. Älä purista harjaa, se ei puhdista hampaita. Harjaa
pidetään 45 asteen kulmassa ienrajaa kohti. Kevyt nykyttävä liike,
hammas kerrallaan. Pidä harjasta kiinni niin, että se pysyy tukevasti
kädestä.
Kokeile pitää harjasta kiinni eri tavoilla, huomaat että se vaikuttaa harjausliikkeeseen. Kun sinulla on sinulle sopiva harja ja pidät siitä oikein kiinni, huomaat että hampaat puhdistuvat helposti ja hampaan pinnasta tulee puhdas.
Harjausvauriot ovat hyvin yleisiä
Harjausvauriot ovat hyvin yleisiä. Harjalla voi saada hampaan pinnan kulumaan niin, että se tuntuu menevän poikki. Katso suuhun ja jos näet että ienraja on lähtenyt vetäytymään tai huomaat että hampaita vihloo, kannattaa taas miettiä harjan asentoa ja harjaukseen käytettyä voimaa.
Jos ien vuotaa verta, sinulla voi olla ientulehdus. Käytä siis joka ilta hammasväleihin tarkoitettua hampaan välipinnan puhdistamiseen tarkoitettua välinettä. Jos ienrajassa on jo hammaskiveä eikä ientulehdus lähde pelkällä omalla kotihoidolla, käänny hammashoitolan puoleen. Puhdas ja terve ien ei vuoda verta.
Hammaslankaimen käyttäminen
Hampaiden välipintoja voi puhdistaa hellästi ja tehokkaasti hammaslangalla tai hammaslankaimella. Hammaslankain on usein helpompi vaihtoehto, ei tarvitse tehdä langasta ympyrää ja solmia sitä ja vielä kieputtaa sormien ympärille.
Hammaslankaimen lanka viedään varovasti hampaiden väliin niin, että se viedään toisen hampaan pintaa pitkin varovasti ienrajaan asti.
Tarkoituksena on poistaa ienrajassa oleva bakteeripeite, eli se plakki. Nykyään puhutaan biofilmistä.
Teet varovasti ylös-alasliikettä ja puhdista hampaan välipinnan. Sitten siirrät lankaimen varovasti toisen hampaan pinnalla siinä samassa hammasvälissä ja kevyesti ns. nostat plakin pois.
Ja toistat tämän jokaisessa hammasvälissä.
Tarkoituksena on puhdistaa hampaan välipinta eikä ronkkia tai kaivella hammasväliä.
Kun ajatellaan, että harjataan hampaan ulkopinta ja sisäpinta, hampaasta on puhdistettu noin puolet. Ja hampaiden välipintojen puhdistamisen jälkeen hampaasta on puhdistettu 100 %.
Jos mietit, kuinka usein hampaiden välipinnat pitää puhdistaa, voit laskea sen, kuinka suuri osa suusta on kokonaisuudessaan jätetty puhdistamatta kun et tee sitä.
Hammastikun käyttäminen
Hammastikkuja on kahdenlaisia, silikonisia sekä puisia. Älä ronki äläkä kaiva, vaan puhdista! Hammastikulla saat puhdistettua hampaiden välipinnat, mutta et hampaiden kontaktikohtaa jolloin hampaiden välipinnoille voi tulla kariesta.
Silikonihammastikku
Hammastikkuja on puisia sekä tällaisia uudenlaisia silikonitikkuja.
Silikoniset
ovat melko uusi innovaatio ja ihan kelpo sellainen. On sama kumpaa
käyttää, mutta tärkeintä on taas se, että niitä käytetään oikein. Ei
ronkita eikä kaivella eikä satuteta.
Tikku
laitetaan ienrajaan hammasväliin ja sillä puhdistetaan hampaan
välipinta ienrajasta. Ensin toisen hampaan pinta ja sitten toisen
hampaan pinta. Käännä tikkua hiukan sitä puhdistettavaa hammasta kohti,
näin se puhdistaa sen hampaan.
Koska se bakteerimassa on ienrajassa, puhdista myös sinä se ienrajapinta hampaiden välistä.
Puinen hammastikku
Puisen hammastikun käytössä tärkeintä on kaksi asiaa:
Kastele tikku ensin suussa tai veden alla taipuisaksi. Muuten tikku
katkeaa hampaiden väliin eikä se jousta kun puhdistat hampaan pintoja.
Vie tikku hampaiden välissä niin pitkälle kuin se sopuisasti menee. Tämä
ei onnistu jos tikku ei ole märkä ja taipuisa.
Hammastikku on aina kolmionmallinen. Hyvin tärkeää on käyttää puista hammastikkua oikein; hammastikun lappea puoli laitetaan aina ientä vasten. Alahampaiden välissä alaspäin ja ylähampaiden väleissä ylöspäin. Hammasväli on kolmionmallinen joten käännä tikkua sen mukaan puhdistatko ylähampaita vai alahampaita.
Hammasväliharjan käyttäminen
Hammasväliharjat ovat käteviä silloin, kun hammasvälit ovat laajat eikä hammaslangasta tai tikusta ole apua.
Hammasväliharjan koko valitaan sen mukaan, minkä kokoinen hammasväli on, ja minkäkokoinen hammasväliharjan sisällä oleva metallilanka on. Toki harjastenkin koko vaikuttaa, mutta pieneen väliin ei mahdu harjakset joissa on paksu metallilanka eikä isoa hammasväliä puhdista harjakset jotka taipuvat sen vuoksi että metallilanka on liian ohut.
Hammashoitohenkilökunta ja myös apteekin henkilökunta opastaa helposti oikean kokoisen hammasväliharjan ostoon jolloin ei tarvitse itse lähteä kokeilemaan mikä olisi paras.
Suuvesien käyttäminen
Suuvesiä on erilaisia. Meidän ammattilaisten kannalta tärkeintä on se, että siinä on fluoria. Useimmiten suuvesiä voi käyttää huoletta kunhan valitsee itselleen sopivan suuveden, sellaisen joka ei ärsytä limakalvoja ja jonka käyttö tuntuu mukavalta. Joskus valinta on vaikea mutta apuja löytyy ammattilaisten lisäksi apteekkihenkilökunnalta.
Suuvedet raikastavat ja antavat varman tunteen. Suuvedet ovat kuitenkin aika usein melko voimakkaita ja apteekista saakin ostettua herkän suun suuvettä.
Tavalliset suuvedet kovettavat fluorin avulla hampaan pintaa ja niissä on raikastavia ainesosia. Erikseen ovat sitten bakteereita tappavat suuvedet joita käytetään vain ammattilaisten ohjeen mukaan ja lyhyitä aikoja. Tällaiset suuvedet tuhoavat myös niitä hyvä bakteereita eikä se ole tarkoitus. Esimerkiksi suuleikkausten jälkeen tällaisia suuvesiä voi käyttää hammashoitohenkilökunnan ohjeistuksen mukaisesti.
Suuveden tyyppisiä tuotteita on myös niille jotka kärsivät kuivasta suusta, apteekista niitäkin löytyy. Ne kosteuttavat suun limakalvoja pitempään ja voivat helpottaa arkea kovastikin.