Sinulle nuori

Nuoruuden tulisi olla iloista ja täynnä mahdollisuuksia. Usein se onkin, ei tietenkään aina. Oma elämä siirtyy pikkuhiljaa omiin käsiin, opetetut asiat siirtyvät käytäntöön ja vastuu itsestä siirtyy itselle. On paljon uusia asioita jotka pitää ottaa haltuun.  Murrosikä on melkoista koko kehon hormonimyrskyä joka vaikuttaa myös suun terveyteen; ikenille haitalliset bakteerilajit pystyvät käyttämään sukupuolihormoneja hyödyksi ja ne lisääntyvät tulehduksen yhteydessä. Taustalla on hoitamaton ientulehdus, joka pahenee hormonien vaikutuksesta.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Ensin karkit ja sitten ksylitoli

Kaupan hyllyt ovat pullollaan terveellisiä valintoja ja ksylitolituotteita. Voit myös kokeilla jotain muuta kuin taas niitä sokeri-happolimuja, sokerikarkkeja ja niitä sokerikeksejä, huomaat että osaat ja voit tehdä päätöksiä itsesi hyväksi. Herkut herkkuhetkiin.

Jokainen tekee itse omat valintansa myös kaveriporukassa, ja kannattaakin kokeilla joskus jotain uutta. Ja muista ksylitoli; kaksi palaa ksylitolipurkkaa ja viisi minuuttia.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Harkitusti herkkuja

Koska kyse on sinusta ja sinun hyvinvoinnistasi, tee joskus toisenlaisia valintoja sipsien sijaan. Kauppojen hyllyillä on paljon erilaisia naposteluherkkuja. Katso kuitenkin tuoteselostetta, monissa on paljon sokeria ja energiaa.

Saat syödä herkkuja kunhan syöt ne jälkkäriksi ja muiden terveellisten ruokailujen yhteydessä, mutta muista happohyökkäysten määrä! Elämästä saa nauttia, kaikkea kohtuudella.

Oletko juuri sinä hengenvaarassa

Kun säännölliset peruskoulun hampaiden vuositarkastukset jäävät pois, sitä ajattelee usein, että "aikuisten juttuja, ei mun tarvii, meen sitten kun sattuu taijotain muuta mut ei mun kyl ny tarvii mennä, armeijassa sitten tai myöhemmin".

Kukaan ei pysty tietämään itse eikä edes suunhoidon ammattilainen tiedä tutkimatta, mitä suussa piilee; reikiä, ientulehdusta tai jopa vakavia infektioita.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Turun yliopistollinen keskussairaala julkaisi tiedotteen, jossa kerrotaan nuorten hengenvaarallisten hammasinfektioiden lisääntymisestä. Eli se tarkoittaa sitä, että hammas on tulehtunut, hampaan juuressa on tulehduspesäke. Tai puhkeamassa olevan viisaudenhampaan kasvupussissa on tulehdus. Ja se tarkoittaa sitä, että koska se hammas on kiinni syvällä leukaluussa, niin se tulehduskin on siellä leukaluussa. Ja ne bakteerit ovat siellä leukaluussa, eli päässä.

Miljardeja bakteereita

Ja ne miljardit bakteerit kiertävät koko kehoa. Posket turpoavat, nielu turpoaa, ikenet turpoavat, huulet turpoavat. Moni elin kärsii näiden samojen bakteerien aiheuttamista ongelmista.

Tiedotteessa sanotaan, että hammasperäisestä tulehduksesta lähtenyt yleistyvä tulehdus voi olla hengenvaarallinen ja potilailla voi olla useammasta hampaasta lähtöisin oleva komplisoitunut (suomisanakirja: vaikeutua komplikaatio(ide)n vuoksi, mutkistua, monimutkaistua, sekavoitua) tulehdus.

Käy vuosittain hammastarkastuksessa


Käy vuosittaisessa suun ja hampaiden tarkastuksessa, koska yllättäen alkava hammassärky tai kipeä ientulehdus voi haitata opiskelua ja harrastuksia. Kun kouluterveydenhuolto loppuu, juuri silloin pitäisikin lähteä itsenäisesti hoitamaan omaa terveyttään ja huolehtia myös suun hyvinvoinnista. Jokaisen tulee itse huolehtia omasta hyvinvoinnistaan ja käydä myös hammastarkastuksissa. Jos et ole aiemmin huolehtinut suusi hyvinvoinnista, ala tekemään, jo heti tänään! Olet sen arvoinen.


Terveyskeskuksesta saa ajan hammastarkastukseen muutaman kuukauden sisällä, riippuu kunnasta. Tarkastus maksaa yli 18 vuotiaille noin 35 euroa. Myös joillekin opiskelijoille kuuluva Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiö auttaa, soita ja kysy miten voivat olla avuksi!

Ja aina säryn yllättäessä hakeudu hammaspäivystykseen ja kerro mitä apua tarvitset ja miten sinua voisi auttaa parhaiten. Ota vastuu itsestäsi ja omasta hyvinvoinnistasi!

Kun alat ottamaan itsestäsi vastuuta, voit hyvin lisätä siihen myös vastuun omasta terveydestä huolehtimiseen. Soitto hammashoitolaan *check* ja sitten seuraava asia joka pitää hoitaa. Ole ylpeä itsestäsi, saavutuksistasi ja siitä, että haluat pitää huolta suun hyvinvoinnista, se on pieni askel kohti terveyttä ja itsenäistymistä, mutta erittäin suuri askel omalle hyvinvoinnille, onnistumisille ja tulevaisuudelle! *check*!


Toimi itsesi hyväksi

Mieti mitä syöt. Mieti mitä juot. Mieti mitä teet. Älä käytä huumeita. Älä käytä nikotiinituotteita. Ota vastuu itsestäsi. Sullekin voi sattua. Hae apua, ei ole noloa sanoa miltä tuntuu tai myöntää ettei hommat ole aina mennyt putkeen. Tee hyviä itseäsi koskevia päätöksiä. Älä tee mitään toisia tai itseäsi loukkaavia asioita. Kunnioita itseäsi ja sitä mitä sinä haluat. Kuka sinua sitten kunnioittaa jos et sinä itse? Ota päämääräksi hyvinvoiva, terve ja iloinen aikuisuus joka on täynnä mahdollisuuksia, iloa ja onnea!

Ja ota vaikka kaveri mukaan tähän suun hyvinvoinnin projektiin, jutelkaa suun hoidosta, siihen liittyvistä asioista, terveystarkastuksista, kokemuksista, huonoista ja hyvistä kokemuksista, luottamuksesta ja sen rakentamisesta hammashoitohenkilökuntaan. Ole vahva, tee vahvoja hyviä päätöksiä, jaa ne muiden kanssa ja kerro niistä muille. Voit olla juuri se, jonka avulla toinen saa rakennettua omaa suunsa hyvinvointiaan. *check*

Kaverit eivät välttämättä kerro että heillä on ongelmia suunterveyden kanssa mutta kuuntelevat mielellään muiden kokemuksia ja ottavat näin vertaistukea vastaan! Välitä ja anna muiden välittää sinusta!

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Suun hyvinvoinnin kannalta elämä on tosi yksinkertaista: juo limut ja energiajuomat ruokailujen yhteydessä, älä napostele, hampaat eivät kestä jatkuvaa napostelua. Käytä ksylitolipurkkaa. Ksylitoli vaikuttaa vain jos otat kaksi palaa ksylitolipurkkaa ja pureskelet niitä vähintään 5 minuutin ajan. Harjaa hampaat oikealla tekniikalla vähintään kaksi minuuttia. Aamuin illoin! Puhdista hampaat myös hammasväleistä. Käytä fluorihammastahnaa. Katso suuhun, miltä siellä näyttää. Käy hammastarkastuksessa!

Mitä hampaiden puhdistaminen maksaa

Tämän verran päivittäinen puhdas suu maksaa; harja noin 3,50 euroa, tahna noin 4 euroa, hammaslankaimet noin 3 euroa, ksylitolipurkkapussi noin 3 euroa. Vaihda hammasharja kolmen kuukauden välein, siinä ajassa sen harjakset ovat kuluneet niin, ettei se puhdista oikein. Opettele puhdistamaan hampaat oikein!

Ja vuosittainen suun ja hampaiden tarkastus, noin 35 euroa.

Miksi hampaat pitää harjata?

Hampaan pinnalla muhiva bakteerimassa eli plakki eli biofilmi, tekee hampaasen reiän. Se aiheuttaa myös ientulehdusta ja muodostuu hammaskiveksi. Hampaiden harjaaminen; harjakset kohtisuoraan ientä kohden, 45 asteen kulmassa. Katso miten harjaat ja opettele harjaaman oikein. Pientä nykyttävää liikettä yksi hammas kerrallaan.

Miksi hampaat pitää puhdistaa hammasväleistä?

Se valkoinen hampaan pinnalla oleva elävä kuhisevaa bakteerimassa myös siellä hampaiden välipinnoilla aiheuttaa reikiintymistä, ientulehdusta ja hammaskiveä. Minkään merkkinen tai näköinen hammasharja ei mahdu hammasväleihin puhdistamaan hampaiden välipintoja. Hampaiden välipingojen puhdistaminen lankaimella; vie lankain varovasti hammasvälissä toisen hampaan pintaa pitkin ienrajaan. Tee pientä ylös-alas -liikettä jolloin nostat bakteerit pois ienrajasta. Siirrä lankain hammasvälissä olevan toisen hampaan pinnalle ja tee samoin. Katsomiten lankaat ja opettele lankaamaan oikein.

Miksi pitää käyttää fluorihammastahnaa?

Hammastahnassa on pesuaineita ja fluoria. Pesuaine on se ainesosa mikä vaahtoaa, eli se on saippuaa. Fluori on ainesosa joka kovettaa hampaan liuenneen kiillepinnan. Kun syöt tai juot, hampaan pinta liukenee ja sylki korjaa liuenneen pinnan. Fluori kovettaa yön aikana tuon kiillepinnan vielä kovemmaksi. Hampaita pitää pestä vähintään kaksi minuuttia, fluori ei ehdi vaikuttamaan hampaan pinnassa jos se ei ole siinä kahta minuuttia.

Miksi hampaat pitää pestä kaksi kertaa päivässä, miksei iltapesu riitä?

Vaikka peset illalla hampaat, suussa on aina bakteereita. Ne jäävät hampaan pinnalle. Kun yön aikana syljen eritys vähenee, bakteerit lisääntyvät. Ne pitää pestä pois ennen aamupalaa, koska aamupala ruokkii myös näitä bakteereita. Jos ne jäävät iltapesuun asti hampaan pinnalle, niitä on jo todella paljon ja ne voivat aiheuttaa ientulehdusta ja reikiä. Bakteerit voivat aiheuttaa myös epämiellyttävää hengityksenhajua.

Päivittäinen happohyökkäys

Kun ruokailujen lisäksi napostelet, suussa on jatkuva happohyökkäys. Se tarkoittaa sitä, että vaikka sylki yrittäisi kovettaa liuenneen hampaan pinnan, se ei onnistu siinä. Ruokit myös jatkuvasti suussa olevia bakteereita. Kun laitat suuhun syötävää tai juotavaa ja sen pH on alle 5,5 alkaa happohyökkäys joka kestää 30 min sen alkamisesta.

- Kun syöt aamupalan klo 8, alkaa happohyökkäys. Kun laitat suuhun viimeisen palan, esim. klo 8.15, happohyökkäys kestää sitä lähtien 30 min. Eli happohyökkäys kestäisi klo 8 - 8.45.

- Sitten syöt suklaata klo 9 ja toisen palan suklaata klo 9.20 ja happohyökkäys on kestänyt taas jo klo 9 - 9.40. Ja ehkä hörppy jotain muodikasta vitamiinijuomaa klo 10 ja happohyökkäys alkaa uudestaan klo 10 ja kestää klo 10.30 asti. Lounas on klo 11 ja se kestää 20 minuuttia jolloin happohyökkäys on kestänyt klo 11 - 11.40 asti.

Yhteensä jo pelkästään tuosta aamupäivästä tulee happohyökkäyksen ajaksi 45 min + 40 min + 30 min + 40 min = 3 tuntia.

Hampaat kestävät vain 5 - 6 happohyökkäystä päivässä, eli 5 - 6 x 30 min, eli noin 3 tuntia.

Happohyökkäys on siis kestänyt jo melkein koko aamupäivän ajan; klo 8 - 11.40.

Ja kun happohyökkäykset vain jatkuvat koko päivän

Kun tähän lisätään vielä iltapäivän ja illan välipalat ja napostelut ja päivällinen ja iltapala ja sitten vielä iltatee. Hampaat eivät millään kestä tällaista määrää happohyökkäyksiä. Ja mieti mitä sitten jos et aamulla niitä hampaita pessyt vaan bakteerit saavat jatkuvasti sokereita ja energiaa.

Tällä tavalla hampaan pinta liukenee ja siihen voi suussa olevat bakteerit tehdä reiän yhdessä plakin bakteerien kanssa.

Ja kun et pese hampaita, ikenet tulehtuvat ja ovat kipeät ja ärtyneet. Bakteerimassa kerääntyy ienrajaan ja suojaava sylki kovettaa bakteerimassan hammaskiveksi. Sitä ei enää saa itse pois. Koska hammaskivi on karheaa, siihen tarttuu jatkuvasti lisää bakteereita ja ne kovettuvat hammaskiveksi. Hammaskivi ylläpitää ientulehdusta ja voi pitkittyessään muuttua kiinnityskudossairaudeksi joka irrottaa hampaat suusta. Se haisee, maistuu ja näkyy.

Vaihtoehtoja on

Totta kai kaikki haluavat olla kuten muutkin, kun kaverit hakee limua tai energiajuomaa kaupasta, on vaikea olla menemättä mukaan. Tai vaihtaa juomaa toiseen.

Mutta aina voi kokeilla. Jos muutenkin on kokeilunhaluinen ja haluaa tietää ja oppia elämästä,
voi kokeilla myös tätä; vaihtaa juomaa. Kun kaverit valitsee juomahyllyn kohdalla happamia ja
sokerisia juomia, voit hyvin ylpeästi todeta ensin itsellesi ja sitten kavereillesi ääneen: "Mun
suuhygienisti sanoi, että tää olis mulle parempi!" ja nappaat maustamattoman lähdeveden mukaan.
Ja aika moni kaveri varmasti tietää mitä vaikutuksia näillä happovesillä on,
mutta kukaan ei osaa olla se ensimmäinen joka asiaa oikeasti ajattelee ja sitten tekee.
Voit olla se ensimmäinen ja rohkea.

Voit vaikuttaa elämääsi tekemällä valintoja itsesi parhaaksi. Tee päivätyösi, opiskele ja ulkoile, käy harrastuksissa ja tapaa kavereita, ja mene ajoissa nukkumaan. Ja aika moni kaveri varmasti tietää mitä vaikutuksia elämäntavoilla on, mutta kukaan ei osaa olla se ensimmäinen joka asiaa oikeasti ajattelee ja sitten tekee. Sano päihteille ei-kiitos.

PS: Tiesitkö muuten, että energiajuomien ja limujen pH on akkuhappojen tasoa. "Haluatko huikan akkuhappoa?"

Mitä tarkoittaa jos hampaissa on eroosiota

Maantiedonkirjan mukaan, kuten varmasti olet jo koulussa oppinutkin, eroosio tarkoittaa kallioperän ja maaperän kulumista tuulen, veden, mekaanisen kulutuksen tai jonkin muun maaperää kuluttavan tekijän tähden.

Ja hampaissa se tarkoittaa ihan samaa. Hampaan pinnan kemiallista liukenemista esim. oksennusten tai röyhtäysten vuoksi sekä happamien juomien ja ruokien vaikutuksesta. Hapot pehmentävät ja liuottavat hampaan pintaa ja hampaan pinta on altis kulumiselle esim. pureskelujen vuoksi tai jos hampaat harjataan heti happaman nauttimisen jälkeen.

Kun happamia tuotteita syö tai juo useammin kuin 5 - 6 kertaa päivässä, sylki ei pysty korjaamaan tilannetta ja silloin hampaan pinta kuluu kuluu. Kaikkien hampaat kuluvat samalla tavalla.

Työssäni suuhygienistinä tapaan viikottain 18 - 30 vuotiaita nuoria, joiden hampaat ovat kuluneet limujen ja energiajuomien vaikutuksesta niin, että ne ovat lyhentyneet, täynnä kuoppia ja ne vihlovat kovasti. 

Mieti siis mitä suuhusi laitat. Käy siis vuosittaisissa suun terveystarkastuksissa! Varaa aika vaikka heti!

Kumpaa pussaat

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi
Entä miltä juuri sinun suussasi näyttää ja tuntuu, haisee ja maistuu?

Katsotko omaan suuhusi ja milloin teit sen viimeksi?

Miltä siellä näyttää. Nosta huulia ja katso ikeniä, onko tulehdusta tai nuuskamuutosta. Onko hampaissa reikiä tai aristaako jokin hammas.

Katso rohkeasti ja ota tilanne haltuusi.

Soita hammashoitolaan ja varaa aika hammastarkastukseen.

Ja kerro tästä myös kavereillesi jolloin hekin tietävät mitä tehdä. Tulkaa vaikka yhdessä!



Tartuntavaara

Suussa olevat bakteerit siirtyvät ihmiseltä toiselle syljen mukana. Kun pussailet ja juot samasta pullosta tai lasista. Kun suussa on paljon kariesta tai muita tauteja aiheuttavia bakteereita, ne tarttuvat.

Kun peset kätesi ja hiuksesi, vaihdat puhtaat vaatteet ja haluat olla muutenkin raikas; huolehdi siis myös suun hyvinvoinnista. Kun tarkistat että tukka on hyvin ja vaatteet oikein päin päällä, kannattaa kurkata sinne suuhunkin ja hymyillä leveästi "cool, aika makee tyyppi!".

Jos edellisestä suun vuositarkastuksesta on kulunut vuosi, suussa on jotain epäilyttävää tai se tuntuu oudolle, omat voimat ja kyvyt ei riitä, pirauta hammashoitolaan. Yksityiselle hammaslääkäriasemalle saa nopeasti ajan, mutta se maksaa enemmän kuin terveyskeskuskäynti. Toki käynti on aina hintansa arvoinen mutta ei kaikille mahdollinen.

Ei ole mitään syytä ettetkö hakisi apua ja hoitaisi suutasi kuntoon. Usein hammashoito pelottaa, meillä kaikilla on pelkomme. Pelko ja häpeä ovat hammashoitohenkilökunnalle päivittäinen asia, me osaamme toimia näiden tunteiden kanssa! Rohkeasti siis ovesta sisään! Yksin tai kaverin kanssa, tervetuloa!

Sukupuolitautien ehkäisy

Kyse on ihmisen hyvinvoinnista sekä hyvinvoinnin ylläpitämisestä. Myös sukupuolitaudit tarttuvat suuseksin kautta. Kun käyt sukupuolitautitesteissä, pyydä ottamaan näyte tarvittaessa myös suun limakalvoilta ja nielusta.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Älä siis hanki sukupuolitauteja, vaan käytä kondomia.

Silloin kun olet valmis harrastamaan seksiä, olet myös valmis ostamaan kondomeja kaupasta.

Niitä on kaikille ja kaikenlaisia ja jokaiselle löytyy omansa. Tärkeä on myös naisille tehty suuseksisuoja.

Siitä ja kaikesta muusta seksuaaliterveydestä löytyy lisää tietoa, käy kurkkaamassa:

https://www.vaestoliitto.fi/ sekä https://www.rfsu.com/fi/

 

Suun alueen lävistykset

Suun ja pään alueen, poskien, kielen tai huulen, yms. lävistykset voivat olla väärin tehtyinä terveysriski ja aiheuttaa jopa verenmyrkytyksen. Kun hankit lävistyksen, teetä se varmasti oikealla lävistäjällä. Kuka tahansa, sinäkin, voit ryhtyä lävistäjäksi ilman ammattitaitoa, mutta mieti, haluaisitko kaverisi tekevän sinulle lävistyksen rihkamakorulla. Ota selvää alueesi koulutetuista lävistäjistä.

Lävistyksen tärkeimmät asiat: käy vain koulutetun lävistäjän luona jolta hankit turvallisen lävistyskorun joka on oikeaa materiaalia eikä aiheuta allergisia reaktioita. Lävistyksessä kudos turpoaa jolloin heti lävistyksen jälkeen pitää laittaa pitemmällä varrella oleva lävistyskoru. Kun lävistysalueen turvotus häviää, siihen pitää laittaa lyhyempi lävistyskoru jotta se on sopivan kokoinen eikä haittaa suun toimintaa tarpeettomasti. Jos lävistys on pakko ottaa, hanki se asianmukaiselta lävistäjältä!

Miksi lävistykset voivat olla vaarallisia

Suussa on paljon bakteereita ja ne voivat lävistyksen kautta levitä koko elimistöön verenkierron kautta. Syödessä tai puhuessa voidaan vahingossa purra lävistyskorua niin että tervekin hammas voi lohjeta.

Kielilävistys voi aiheuttaa rajujakin kielen turpoamisia ja silloin on tärkeää lähteä heti päivystykseen kielikorun poistamiseksi.

Hammashoidon ammattilaisen laittama hammaskoru on turvallisin vaihtoehto. On kuitenkin tärkeää, että hammaskorun reunapinnat pidetään puhtaana bakteeriplakista ettei se reikiinny.

Lävistyskorut usein myös mekaanisesti kuluttavat ientä jolloin ien vetäytyy ja hammaskaula paljastuu. Paljastunut hammaskaula vihloo ja voi reikiintyä helposti. Vetäytynyttä ientä ei saa takaisin.

Kun käyt kerran vuodessa tarkastuksessa, myös lävistyskorujen aiheuttamat komplikaatiot huomataan.

Käy ammattilaisen luona myös silloin kun sinulla on poikkeavia tuntemuksia lävistyksen alueella, itse on usein vaikea tietää onko kaikki oikeasti hyvin. Pidä itsestäsi hyvää huolta!

Varusmieheksi

Suu pitää hoitaa kuntoon ennen varusmiespalvelukseen menemistä. Huolehdithan siitä, että käyt vuosittain hammastarkastuksissa niin pystyt suorittamaan varusmiespalveluksen terveenä, kunnolla ja hyvillä mielin. Ota palvelukseen mukaan hyvä hammasharja sekä fluorihammastahna ja hampaiden välipinnoille sopiva puhdistusväline.

Jos ja kun et ole vuosiin nyt hammastarkastuksessa niin ota kuitenkin rohkeasti yhteyttä varuskunnan hammashiotolaan. Sieltä saa aina apua ja tukea suunhoitoon ja kokonaisvaltaiseen suun hyvinvointiin. Saat myös neuvoja ja vinkkkejä mihin hakeutua armeijan jälkeen hammashoitoon.  Varuskunnan sosiaalikuraattori neuvoo hammashoidon maksujen kanssa, ota rohkeasti yhteyttä niin saat asiat järjestykseen ja hoidetuksi.

Vaikka varusmiespalvelus on pääsääntöisesti sotataitojen opettelua, on se monelle myös itsenäistymisen opettelua. Laita elämä järjestykseen erilaisten aputahojen avulla ja rakenna itsellesi terve tulevaisuus johon kuuluu olennaisesti myös suun hyvinvointi ja suun terveys!

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Varuskunnissa pystytään useimmiten hoitamaan vain akuuttitilanteita eikä kaikissa varuskunnissa ole hammashoitolaa. Ota selvää oman varuskuntasi terveydenhoidosta.

Alokkaiden hampaiden joukkotarkastukset eivät kuulu enää armeijan palveluihin, joten hoidata hampaat ennen palvelusta. Lähde palvelukseen puhtain ja ehjin hampain, silloin saat keskityttyä olennaiseen, eli sotataitojen oppimiseen.

Sotaharjoitusleireillä voi olla hankalaa pestä hampaita ja plakki voi aiheuttaa reikiä ja ientulehdusta sekä hammaskiveä. Ota hammasharja mukaan leireille, se mahtuu kyllä aina mukaan!

Nuoren vanhemmille

Vuorovaikutus. Kanssakäyminen. Jutustelu. Rupattelu. Lörpöttely. Juttelu. Pulina. Kaksinpuhelu. Ajatustenvaihto. Mielipiteiden vaihto. Väittely.

Nuoren kanssa voi aina keskustella. Jos nuorella ei ole musiikkikuulokkeita korvissa, kyllä hän kuulee ja kuuntelee. Nuori itsenäistyy, oppii ja pohtii sekä alkaa tekemään omia valintojaan niiden perusteella mitkä hän on oppinut.

Toiset ottavat aiemmin enemmän vastuuta itsestään kuin toiset. Mutta yksi asia ei muutu missään suhteessa, nuorta täytyy kunnioittaa ja nuoren täytyy kunnioittaa sinua.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Kyllä nuori kuuntelee

Aikuinen: "No hei, mitä kuuluu, oliko kiva koulupäivä?"

Nuori: "Hymph!"

Aikuinen: "Oletko syönyt iltaruoan jo?"

Nuori: "Hymph!"

Aikuinen: "Sulla on se koe huomenna, oletko lukenut siihen?"

Nuori: "Hymph!"

Aikuinen: "Mä alan laittamaan iltapalaa. Muista tulla sitten syömään!"

Nuori: "Hymph!"

Aikuinen: "Ainiin, sulla on ne harkat huomenna, onko sulla bussirahaa? Ja muista ottaa ne hammassuojat mukaan kylppärin pöydältä."

Nuori: "Hymph!"

Aikuinen: "Tuu sitten iltapalalle ja käy sen jälkeen iltapesulla ja muista pestä ne hampaat!"

Nuori: "JOO JOO!"