Kasvissyöjät ja vegaanit

Monelle voi olla yllätys, että raakaravinnon ja kasvissyöjän hampaat kuluvat hyvinkin paljon ja nopeasti kasvissyönnin myötä. Marjat ja hedelmät ovat happamia ja niissä on alhainen pH, eli ne ovat happamia; se kuluttaa hampaan pintaa. Myös erilaiset happamat salaatinkastikkeet kuluttavat hampaita. Kasvissyöjä voi myös syödä usein, sillä hyvin keyvt kasvisruoka ei välttämättä pidä nälkää pitkään vaan tulee helposti naposteltua "terveelliseksi" ajateltuja välipaloja ja juotua itse puristettuja mehuja. Toki ne ovat keholle terveellisiä, mutta hampaille vaarallisia.

Eroosiossa hampaan pinta kuluu pois eikä sitä ei saa enää takaisin, eli hampaan pinta on kulunut. Ja se voi käydä hyvinkin nopeasti ja sitten hampaita vihloo. Vihlontaan auttaa usein fluori. Eli käytä fluorihammastahnaa. Jos käytät vielä fluoritonta tahnaa jossa on hankaavia aineita, kulutat itse omatoimisesti hampaan pintaa lisää eikä hampaan pinta saa kovettuakseen fluoria.

Hampaiden eroosio

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Eroosio johtuu hampaan kiilteen kulumisesta ja se on kasvissyöjillä erittäin yleistä, noin 77 %:lla kasvissyöjistä on eroosiota. Kasvisruoka on kovaa ja pureskelua vaativaa, ja kun ruoan happamuus liuottaa kiillettä, ruoan pureskeleminen kuluttaa hampaan pintaa lisää pois.

Kasvisruokailussakin tärkeintä on huolehtia säännöllisistä ruokailukerroista, eli vain ne 5 - 6 ruokailukertaa päivässä eli ehdottomasti välttämällä napostelua sekä käyttämällä fluorihammastahnaa. Pahoja eroosiovaurioita voidaan korjata paikkaamalla hampaan pintaa, mutta paikka kuluu pois jos samanlaiset happohyökkäykset jatkuvat. (Kuva: Therapia Odontologica)

Kasvisperäiset hammashoitotuotteet

Kasvisperäiset tuotteet ovat monesti ihan hyviä vaihtoehtoja. On hyvä ajatus huolehtia ympäristöstä ja pitää huolta sitä kautta itsestään ja maapallosta. Mutta ei kuitenkaan ole väärin huolehtia myös omasta hyvinvoinnistaan oikein, tutkitun tiedon valossa. Tee pieniä tekoja hallitusti ja tiedä mitä teet. En usko että kukaan tahallaan itselleen eroosiotakaan hankkii, se johtuu useimmiten siitä, ettei tiedä mitä valitsemallaan toiminnallaan tekee.

Maailma on täynnä tietoa joka ei välttämättä tukeudu tutkittuun tietoon. Etsi tutkittua tietoa, käytä tuotteita kohtuudella ja tiedä mitä teet. Tärkeintä on, että pidät itsestäsi hyvää huolta etkä tarkoituksenmukaisesti hanki itsellesi ja kehollesi huonoja vaihtoehtoja.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Fluorihammastahna ja hammasharja

Tässä kaksi luonnontuotteista tehtyä fluorihammas-tahnaa ja hammasharja. Hammastahnat vaikuttivat tuoteselosteiden mukaan sellaisilta että oikeasti olisivat hyviä tahnoja koska sisältävät fluoria.

Hammasharja tuntuu todella pehmeältä, sitä täytyy kokeilla käytössä niin sitten sen huomaa. Pehmeä hammasharja on hyvä, mutta harjasten pitää olla myös jämäkkiä, koska muuten harjatessa harjakset taipuvat eivätkä puhdista kunnolla plakkia hampaan pinnasta. Itse harjan pehmeys ei ole se oleellinen asia, tärkeintä onkin käyttää harjaa oikein.

Vinkkejä kasvissyöjille ja heille jotka muuten syövät paljon kasviksia ja hedelmiä

Älä lisää sokeria hedelmiin ja marjoihin; jos happoon lisää sokeria, hammas kärsii tuplasti.

Älä harjaa hampaita heti kun olet syönyt tai juonut. Mekaaninen harjaus pahentaa tilannetta kuluttamalla lisää hampaan pintaa.

Vältä kovia hammasharjoja ja hankaavia hammastahnoja, lue tuoteselosteet niin tiedät mitä suuhusi laitat.

Huolehdi oikeasta harjaustekniikasta. Muista puhdistaa myös hampaiden välipinnat.

Nauti juomat ruokailujen yhteydessä. Älä pitkitä syömistä, eli sitä happohyökkäystä. Älä imeskele esim. appelsiineja vaan syö ne tavallisesti. Syö, juo ja nauti, mutta tiedä mitä teet.

Jos kärsit kuivasta suusta, juo riittävästi vettä äläkä anna suun kuivua. Älä käytä makuvesiä, ne ovat happamia, juo siis pelkkää vettä. Voit käyttää myös kuivan suun tuotteita joita saa apteekista.

Käytä ksylitolipurkkaa ja ksylitolipastilleja jotka saavat hitaasti liueta suussa.

Käytä fluoria.

Käy säännöllisesti hammastarkastuksissa

Käy säännöllisesti suun terveystarkastuksissa ja kerro ruokailutottumuksistasi. Käynneillä voidaan tehdä hampaiden fluoraus ammattilaisen vahvemmalla fluorilla ja näin kovettaa hampaan kiillettä. Mutta jos hampaan kiille on jo kokonaan kulunut, fluori ei valitettavasti enää vaikuta paljastuneeseen hammasluuhun. Säännöllisillä käynneillä seurataan myös eroosiota ja sen etenemistä ja voidaan yrittää ehkäistä sitä fluorauksilla, paikkauksilla sekä vähentämällä eroosiota aiheuttavia tuotteita.

Muistathan selvittää tarvitsetko ravintolisänä esim. rautaa, magnesiumia, kalsiumia, hivenaineita

Joskus tulee syötyä hyvinkin yksipuolisesti, oli sitä sitten kasvissyöjä, vegaani tai kaikkiruokainen. Monet ravintolisät voivat olla hyvä lisä ruokailun lisäksi. Harvoin sitä jaksaa ihan joka päivä ja hetki miettiä ruokaympyrää. Sitten kannattaakin kääntyä vaikka ravitsemusterapeutin tai apteekin henkilökunnan puoleen ja vaikka väliaikaisesti syödä ravintolisää esim. tabletteina, jauheina tai nesteinä. Suosittelen kuitenkin, että ottaisit ensin selvää tarvitsetko ravintolisää, vaikuttaako se esim. käyttämääsi lääkkeisiin ja onko se varmasti tutkittu ja turvallinen. Ota selvää onko tuote oikeasti sinulle turvallinen. Miksi haluaisit käyttää jotain tuotetta joka vahingoittaa sinua ja hyvinvointiasi.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Tässä on hyvä nettilinkki, käy klikkaamaassa ja kurkkaamassa:

https://www.evira.fi/elintarvikkeet/valmistus-ja-myynti/elintarvikeryhmat/ravintolisat/

Elimistö tarvitsee monipuolista ravintoa, lepoa ja hyviä hetkiä. Ravinto on yksi osatekijä, pidäthän siitäkin hyvää huolta. Suun hyvinvointi koostuu myös ihan siitä tavallisesta ravinnosta, puhdistuksesta, levosta ja iloisista nauruhetkistä.

Muista antaa myös suulle lepohetkiä jolloin se voi vain olla ja vahvistat näin myös suun hyvinvointia.

Työkaverini tilasi erilaisia juomia ja tabletteja U.S.A:sta monen vuoden ajan

Ystäväni oli sekä sairaalan välinehuoltaja että kosmetologi ja jalkojenhoitaja. Hänelle terveys oli intohimo, hän urheili, söi hyvin ja monipuolisesti. Ja tilasi erilaisia juomia ja tabletteja Amerikasta. Hän myös tarjosi niitä auliisti työkavereille, mutta en sitten tiedä kuinka moni niitä häneltä osti tai käytti. Minä en niihin uskaltanut koskea. Hän myös teki erilaisia ns. maksanpuhdistuskuureja, joi rajuja nesteitä ja oksensi monta päivää. Hän sanoi että tämä puhdistaa hänen maksansa.

Hän jäi eläkkeelle syksyllä 2011 ja kuoli samana syksynä. Hän joka teki kaikkensa pysyäkseen terveenä, oli niin täynnä syöpää ja maksa oli täysin pilalla, että mitään ei voinut enää tehdä. Kukaan ei voi varmasti sanoa mikä johtuu mistäkin, mutta ne ns. terveelliset juomat ja tabletit, sekä maksanpuhdistuskuurit, eivät voineet olla turvallisesti tutkittuja ja hyväksyttyjä. Tämä on minun mielipiteeni. Haluan kuitenkin muistuttaa, että tietäkää mitä syötte ja juotte, ei se ole sen kummempaa. Miksi sitä haluaisi vanhingoittaa itseään.