Tutorina opiskelijalle ja kollegalle

(Toivekirjoitus)

Olen toiminut hammashoitajaopiskelijoiden ohjaajana useamman vuoden. Olen käynyt myös "Opiskelijan ohjaaminen työelämässä" kurssin Stadin Ammattiopistossa. Olen aina arvostanut kollegoitani koko hammashoitoalalla ja haluankin omalta osaltani vaikuttaa siihen, että hammashoitoalalla työskentelevät pitäisivät omasta työstään, haluaisivat potilaan parasta ja olisivat ylpeitä omasta ammattitaidostaan. Tämä jo ihan senkin vuoksi, että kyllä potilaat huomaavat miten hoitohenkilökunta ajattelee omasta työstään ja sen tärkeydestä.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Hae tietoa erilaisista aihealueista ja oppiainekirjoista

Kirjat, kirjallisuus ja ennenkaikkea tutkittu tieto on niitä perusasioita opiskelussa niin opiskeluaikana kuin sitten työelämässä tapahtuvan opiskelun aikana. Koskaan ei tunnu olevan valmis. Se on ihan hyvä. Tietoa ja oppia kannattaa aina hankkia lisää. Toisaalta, on hyvä ettei koko ajan yritä päntätä ja miettiä joitain uusia juttuja, aivot tarvitsevat lepoa ja ihan vaan tavalista arkea ja työelämää harrastuksineen!

Mutta opiskelun tiimellyksessä voi tuntua yksinäiseltä ja epätoivoiselta. Silloin tarvitsee muiden samanhenkisten seuraa ja kannustusta. Kannustusta opettajalta ja opiskelukavereilta.

Käy ahkerasti kirjastossa. Hae kirjastojen hakutoiminnoista eri sanoilla erilaisia kirjoja. Voit löytää oppiaineeseen sopivia kirjoja ihan muilta aloilta kun ne käsittelevät miettimääsi aihetta toiselta kantilta. Ole rohkea ja ahkera, löydät varmasti monenlaisia kirjoja ja lehtiartikkeleita erilaisin hakusanoin.

Tutorina toimiminen

Kollegiaalinen kannustaminen ja auttaminen ja apuna oleminen lähtee mielestäni siitä, että tietää oman osaamisensa, missä pitää vielä petrata ja varsinkin siitä, että tunnistaa itsessään kannustuksen tarpeen. On joskus ollut tilanteita kun seinät käyvät ahtaaksi ja koko hoitoala tuntuu täysin vieraalta ja turhalta. Sekin kuuluu asiaan.

Opiskelija

Mieti, mikä sai sinut lähtemään hoitoalalle, kirjoita vaikka ranskalaisin viivoin ylös niitä asioita, joita haluat tehdä valmistuttuasi. Mitä haluat tehdä isona. Miten lähipiirisi tukee tavoitteitasi ja opiskeluasi. Mistä saat voimaa ja tukea niihin tilanteisiin kun opinnot eivät kulje, mistään ei ymmärrä mitään ja työharjoittelupaikka tökkii. Joskus se voi olla pienestä kiinni, rentouttavasta saunasta, sateisesta kävelyretkestä tai vaikka täydellisestä opiskelemattomuuden viikonlopusta.

Palaa alkulähteelle, miksi olet juuri siinä tilanteessa, siinä hetkessä. Ja ota yhteyttä, mietitään miten saadaan taas opiskelut rullaamaan. En korvaa opettajaa enkä opiskelukavereita. Mutta 25 vuoden kokemus hammashoitoalalta antaa jo aika paljon perspektiiviä työelämään, opiskeluun ja oman elämän hallintaan.

Kollega

Arvostan kaikkia hammashoitoalalla toimivia kollegoita, ota yhteyttä kun tarvitset juttuseuraa ja ammatillista kannustusta. Vaihdetaan ajatuksia, mietitään haasteita ja vastataan niihin. Kerro mistä olet innostunut, haluat tietää lisää tai vaihtaa ajatuksia!

info@suunhyvinvointi.fi

Tutorointi on auttamista, tukemista, opastamista ja ohjaamista. Se on toimintaa, jossa kokenempi tukee, antaa neuvontaa ja vinkkejä.