Hei koko perhe!

Onneksi olkoon!

Vanha kansa aina sanoi, että jokainen raskaus vie yhden hampaan äidin suusta. Väite perustuu nykytietämyksen mukaan siihen, että raskauden aikana koko keho ja sen toiminta muuttuu ja useimmiten myös ruokailutavat sen mukaisesti. Väite ei siten ihan kirjaimellisesti pidä paikkansa, raskaus ei itsessään vie yhtään hammasta.

Muista käydä hammastarkastuksessa raskauden aikana tai jo mieluiten sitä ennen. Ja puoliso mukaan. Käykää vaikka koko perhe yhdessä! Muista käyttää pienokainen säännöllisesti aluksi ensin neuvolan kautta hammastarkastuksissa ja myöhemmin hammashoitolan tarkastuksessa. Näin tästäkin hyvinvoinnista tulee tapa ja osa elämää. Suun hoito ja hyvinvointi ei eroa millään tavalla ihmisen muusta hoidosta, huolenpidosta ja hyvinvoinnista. Se on osa tavallista arkea ja elämää.

Raskaus voi joskus olla helppo ja mukava ja täynnä energiaa, tai sitten se voi olla vaikea ja hankala ja helposti uuvuttava. Jokainen raskaus ja jokainen odottaja on erilainen.

Säännöllinen ateriarytmi

Syö hyvin ja säännöllisesti. Vältä ylimääräisiä happohyökkäyksiä ja käytä ksylitolia. Kun haluat parantaa oloasi syömällä jotain, valitse neutraaleja tuotteita joissa on vähän sokeria. Kiertele hyllyjä, löydät kyllä omasi. Tuoteselosteista löydät sokeripoitoisuudet ja muistathan, että marjoissa ja hedelmissä on aina happoja sekä sokereita.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Raskaana ollessa on huono olo, oksettaa eikä ruoka maistu. Ja sitten napostellaan. Happohyökkäyksiä tulee liikaa eikä hampaat kestä niitä kaikkia.

Tulee reikiä ja ientulehdusta.

On paha olla ja oksennetaan; hapan mahaneste liuottaa hampaan kiillepintaa; ja sitten vielä harjataan suu puhtaaksi oksentamisen jälkeen, ja kas, hampaan pinta liukenee lisää.

Raskauden vaikutus suun terveyteen

Raskaus vaikuttaa kehoon kokonaisvaltaisesti monella tavalla  ja kannattaakin hoitaa ja huolehtia itsestään mahdollisimman hyvin ja mahdollisuuksien mukaan. On tärkeää että syö ja juo hyvin ja terveellisesti, lepää ja liikkuu voimien mukaan. Kun oma vointi on hyvä, jaksaa itsestään huolehtia paremmin. Tällä tavalla voit myös ehkäistä raudanpuutosanemiaa joka saattaa väsyttää lisää ja huonontaa olotilaa entisestään.

Kehon toiminta alkaa suun hyvinvoinnista ja vaikuttaa raskausajan vointiin ja kokemuksiin; kun suu on terve ja kivuton, on helpompi syödä ja juoda. Kun suussa on tulehduksia tai reikiä, se vaikuttaa kokonaisvaltaiseen olotilaan, onhan suu tärkeä osa ihmistä ja ihmisen arkea.

Raskaana olevan elämä ja koko keho on mullistuksen kourissa ja myös syljen pH laskee. Ja koska sylki ehkäisee reikiintymistä, tämä syljen korjaava vaikutus voi olla heikentynyt ja hampaat voivat reikiintyä helpommin. Tämä syljen puskurointikyky kuitenkin palautuu synnytyksen jälkeen normaaliksi.

Myös ikenissä tapahtuu muutoksia raskauden aikana. Ne vuotavat helpommin verta ja ne voivat tuntua hyvinkin aroilta. Tämä johtuu siitä, että ikenien vastuskyky heikkenee ienrajassa olevia bakteereita vastaan. Raskaus ei itsessään aiheuta automaattisesti ientulehdusta. Vältä siis verta vuotavat ja arat ikenet; harjaa huolella ja hellästi, puhdista hampaiden pinnat myös hammasväleistä sekä etsi itsellesi sopiva fluorihammastahna.

Jokainen raskaus on omanlaisensa


Jokainen raskaana oleva on oma yksilönsä jolla on jo ehkä ennestään haasteita terveyden ja jaksamisen kanssa.

Haasteet kannattaa huomata, hyväksyä ja hakea apua. Neuvola on hieno paikka, he osaavat auttaa ja osaavat neuvoa mitä tehdä.

Tietoa on paljon ja tutkimustuloksia tulee aina lisää, joten hanki sitä ja käytä sitä. Älä jää yksin äläkä varsinkaan laiminlyö itseäsi, hyvinvointiasi äläkä varsinkaan tulevan pienokaisesi hyvinvointia. Jokainen raskaus on aina omanlaisensa ja siinä on omat haasteensa. Elämäntilanteet vaihtelevat ja joskus se voi olla haasteellista.

Tänä päivänä saadaan jatkuvasti uutta tietoa siitä, mitkä kaikki äidin sairaudet ja bakteerit / virukset vaikuttavat lapsen ja äidin terveyteen.

Uusimpien tutkimusten mukaan odottavan äidin huono suuterveys voi olla vaaraksi sikiölle. Äidin suun mikrobit voivat kulkeutua istukan kautta sikiöön ja ne voivat aiheuttaa tulehduksen, joka voi laukaista ennenaikaisen syntymän. Nämä bakteerit voivat myös mahdollisesti saada aikaan ennenaikaisen sikiökalvojen puhkeamisen.

Tutkimuksia tehdään jatkuvasti lisää ja saadaan uutta tietoa ja uusia tuloksia. Kannattaakin keskustella lisää neuvolassa ja hammashoitolassa.

Raskauden aikanen suunhoito

Laajoja hammashoitoja tulee välttää raskauden aikana. Hammashoito voi olla hyvinkin rasittava kokemus jo raskaan olotilan vuoksi. On vaikeaa istua pitkään hankalassa makuuasennossa jota tarvitaan suun näkyvyyden vuoksi.

Jo pienet vaivat kannattaa hoitaa heti kuntoon ettei niistä muodostu isoja ongelmia. Koska kukaan ei vielä tarkkaan tiedä mitä suusta lähtöisin olevat bakteerit sikiön voinnille tekevät, tulisikin jokaisen jo raskautta suunnittelevan hoitaa suu kuntoon.

Säännöllinen ateriarytmi on päivän kulmakivi. Se on tärkeää niin jo raskauden kannalta, kuin myös koko perheen kannalta. Kun jo perheenä yhdessä opetellaan säännölliset ruokailuajat ja otetaan lautasmalli avuksi, siirtyy opitut tavat lapselle ja sitä kautta nuorelle ja aikuisuuteen saakka. Napostelut ja ylimääräiset enrgiajuomat jäävät minimiin kun niille ei ole tarvetta.

Lautasmallin avulla voit suunnitella päivittäiset ruokailut niin, että ne ovat monipuolisia, terveellisiä ja joiden avulla jaksaa päivittäiset askareet.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Fluorisuuvesi on hyvä odottavan ystävä. Kun haluat huuhdella suuta oksennuksen jälkeen, voit käyttää fluorisuuvettä. Fluorisuuvesi raikastaa ja myös kovettaa ja suojaa liuennutta hampaan kiillepintaa.

Tuotevaihtoehtoja on paljon sekä tavallisessa kaupassa että apteekissa.

Pidä hampaat puhtaana ja syö säännöllisesti. Kun ikenet vuotavat ja ovat arat ientulehduksen vuoksi, panosta suun puhdistukseen. Mikäli et saa ientulehdusta paranemaan tai se pahenee, ota yhteyttä hammashoitolaan. Yritä välttää naposteluja ja käy hammashoitolassa.

Ksylitolin käyttöä suositellaan

Ksylitoli on raskauden aikana erinomainen suun hyvinvoinnin osatekijä, se nostaa suun pH:n normaaliksi nopeasti. Kaksi palaa ksylitolipurkkaa 5 minuutin ajan riittää. Voit käyttää myös ksylitolipastilleja, mutta lue annosteluohje purkin kyljestä.

Ksylitolin käyttö kannattaa viimeistään ottaa elämäntavaksi heti raskaustestin näyttäessä plussaa. Tutkimusten mukaan äidin ksylitolin käyttö edistää myös lapsen suun terveyttä, koska säännöllinen ksylitolin käyttäminen voi estää kariesbakteerin tartunnan lapsen suuhun.

Pienokaisellesi

Juttelethan neuvolassa myös suun terveydestä. Tuttipullokariesta esiintyy valitettavan usein; lapselle annetaan janojuomana mehua tai virvoitusjuomaa tuttipullosta ja etuhampaat voivatkin tällä tavalla reikiintyvät. Lapsi ei tarvitse ylimääräisiä sokereita ruoasta tai juomasta. Äidinmaidon lisäksi hyvä ruoka on äidinmaidon korvikkeet.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Lapsi tutustuu maailmaan syömisen ja makujen kautta

Lapsi tarvitsee ravintorikasta ruokaa ja juomaa. Tutti voi tuoda turvaa, mutta sen käyttö tulee lopettaa kun lapselle puhkeaa ensimmäinen hammas.

Jokaisen meistä tulisi juoda janojuomana pelkkää vettä. Lapsi ei tarvitse sokeripitoisia juomia. Äidinmaidossa on normaali pH eikä siinä ole sellaisia sokereita, joita suun vähäiset bakteerit käyttäisivät hyväkseen samalla tavalla kuin tavallista mehun sokeria.

Pienokaisen hampaiden hoito

Lapsen hampaiden harjaaminen aloitetaan kun ensimmäinen hammas on puhjennut suuhun näkyville.

Alle 3 vuotiaiden fluorisuosituksena on kerran päivässä vain sipaisu hammastahnaa harjan päälle. Hammastahnan fluoridipitoisuus tulee olla vain 1 000-1 100 ppm ja päivän toisella harjauskerralla voi alle kolmivuotiaan hampaat harjata ilman tahnaa. Lue huolellisesti hammastahnassa olevan fluorin määrä, se voi vaihdella eri hammastahnojen välillä.

Muista huomioida juomaveden fluoripitoisuus, se vaikuttaa hammastahnan fluorin määrän käyttöön. Jos esim. omassa kaivovedessä on paljon fluoria, ei suositella laisinkaan fluorihammastahnojen käyttöä. Liika fluori voi aiheuttaa hampaisiin erilaisia vaurioita, esim. värimuutoksia joita voi olla hankala korjata.

Anna lapselle harja myös omaan käteen jolloin lapsi tottuu harjaukseen ja tulevaan omatoimisuuteen. Harja voi pureskelun myötä nopeasti mennä vaihtokuntoon joten vaihda harja uuteen kun se ei ole enää kunnollinen.

Tutti

Vauvalla on luonnostaan imemisrefleksi ja tutin imeminen tuo turvaa. Tuttiketju on hyvä, silloin tutti ei putoa eikä katoa. Tutti ei myöskään ole mikään ikuinen turvalelu, vaan se pitäisi vaihtaa toiseen turvaleluun kun ensimmäinen hammas on puhjennut.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi
Tutti toimii oikomiskojeena ja määrää hampaiden, leukojen ja suun kasvua. Hammaskaari voi kaventua ja pidentyä ja tällöin myös hammaskaaret muovautuvat erilaisiksi kuin niiden pitäisi luonnostaan olla.

Vaihda tutti toiseen turvaleluun kun sen aika on, unirättiin tai unileluun. Älä anna lapsen imeä peukaloaan, sillä siitä tavasta on vaikeaa päästä eroon ja peukalo kulkee aina mukana ja peukalon imemisestä tulee helposti tapa. Myös peukalo toimii oikomiskojeena.

Ei bakteereita lapsen suuhun

Bakteerit ja virukset tarttuvat ihmisestä toiseen myös syljen välityksellä. Älä puhdista tuttia omassa, isovanhempien tai kenenkään toisen suussa äläkä maista lapsen ruokaa omalla lusikalla. Jokainen ansaitsee puhtaan ja raikkaan suun eikä ole tarkoitus tartuttaa lapsen suuhun bakteereja jotka eivät sinne kuulu.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Lapsen suun bakteeristo on valmis noin 3 ikävuoteen mennessä. Jos sitä ennen lapsen suuhun viedään toisen syljen mukana kariesta aiheuttava bakteeri, se jää lapsen suuhun, lisääntyy ja voi saada aikaan reikiintymistä.

On siis tärkeää, että sekä odottava vanhempi, puoliso ja koko perhe käyvät odotusaikana hammastarkastuksessa ja suu hoidetaan kuntoon.