Pidetään vanhuksistamme hyvää huolta

Usein vanhuksilla on erityistarpeita myös suun hyvinvoinnin kanssa. He tarvitsevat herkän- ja kuivan suun tuotteita, erilaisia apuvälineitä kun kädet eivät enää ehkä toimi samalla tavalla. Heillä voi olla erilaisia hammasproteeseja joita tulee huoltaa ja huolehtia siitä, että irroitettavat proteesit tarkastetaan etteivät ne paina limakalvoja ja että ne pysyvät niin, että niiden kanssa voi syödä ja puhua.

Vaikka vanhus asuisi hoivakodissa, tulee hänen suun hyvinvoinnistaan olla kiinnostunut ja pyytää apua mikäli jokin asia askarruttaa. Vanhus voi olla muistisairas joka ei osaa kertoa että suussa on haavoja ja syöminen sattuu tai proteesi painaa eikä syöminen onnistu kunnolla. Hoivakodista pääsee myös hammashoitolaan ja olisikin hienoa, jos omainen huolehtisi siitä, että vanhus pääsisi vuosittain, sekä myös tarvittaessa, hammashoitohenkilökunnan hoitoon.

Ikääntymisen muutokset näkyvät myös suussa; limakalvot ohenevat, hampaiden ienrajat voivat paljastua jolloin hampaat voivat vihloa ja reikiintyä helposti sekä purentavoima heikkenee. Kun suussa on irrotettavia hammasproteeseja, niiden istuvuus voi muutosten myötä muuttua huonommaksi. Irrotettavat proteesit pitää tarkastaa säännöllisesti vuositarkastuksen yhteydessä. Mikäli proteesit eivät pysy kunnolla suussa, ne voivat hangata ja aiheuttaa kivuliaita haavaumia ja sitä kautta ongelmia vanhuksen hyvinvoinnille.

Vanhuksen suu tulee olla tarve, ikenien ja limakalvojen sekä kielen ja poskien limakalvojen tulee olla vaaleanpunaiset eikä niissä saa olla muutoksia tai haavoja. Myös huulien tulee olla siistit ja ehjät. Syömisen ja puhumisen tulee olla helppoa ja syömisestä tulee saada nauttia. Mikäli omia hampaita ei ole riittävästi, voi erilaiset proteettiset hammasratkaisut olla avuksi, esim. irrotettavat kokoproteesit ylä- tai ala-leukaan. Vaikka suussa ei olisikaan hampaita, proteesien pinnoilla kasvaa paljon mikrobeita ja ne tuleekin puhdistaa huolellisesti ja säännöllisesti.

Jos vanhus asuu palvelutalossa, tulee päivittäiseen hygienian hoitoon liittää myös suun hyvinvoinnin hoitaminen. Jos hiukset ovat puhtaat ja muuten suihkunraikas ja suu sekä proteesit jäävät puhdistamatta, se vaikuttaa varmasti vanhuksen olotilaan ja hyvintointiin. Suun ja proteesin puhdistuksen tulee olla normaali arkirutiini muun hyvän hygienian ohella. Vaikka vanhuksella ei olisi yhtään hampaita suussa, limakalvoilla on paljon mikrobeita jotka tulee puhdistaa päivittäin.

Vanhuksilla on pitkä elämänkokemus ja siihen mahtuu niin huonoja kuin hyviäkin hammashoitokokemuksia.

Vanhusten on usein vaikea liikkua ja heitä tuleekin auttaa mahdollisuuksien mukaan. Jos vain pääset, lähde vanhuksen mukaan ja ole tukena. Myös hammashoitohenkilökunta on iloinen jos vanhuksen, tai kenen tahansa tukena, on toinen ihminen joka voi keskittyä pelkästään tähän ihmiseen ja näin hammashoitohenkilökunta saa keskittyä toimenpiteen tekemiseen.

Tukihenkilöltä kuitenkin vaaditaan hammashoitolan sietokykyä että jaksaa ja pystyy olla tukena. Jos itse pelkää hammashoitoa, ei ehkä kannata lähteä tukihenkilöksi mukaan. Hammashoitohenkilökunta arvostaa tukihenkilöä ja hänen panostaa.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Vanhuksilla on usein kuivan suun ongelmia ja siihen on hyviä hoitokeinoja. Vanhusten tulee juoda säännöllisesti, syödä hyvin ja tasaisesti, huolehtia lääkkeiden ottamisesta, levätä, rentoutua, seurustella ja nauttia elämästä.

Kuivan suun ongelmaan on ratkaisuja joita löytyy apteekista. On herkän suun hammastahnoja ja erilaisia hampaiden puhdistusvälineitä. Kuivan suun suuvesiä ja suun limakalvoille jätettäviä geelejä sekä suihkeita. Valikoima on laaja. Jos yksi keino ei toimi, kannattaa kokeilla toista keinoa.

Vanhukset ja suu

Vanhukset ovat oma erityisryhmänsä suun hyvinvoinnin kannalta. Heillä on usein kuivan suun ogelmia jolloin arki voi muodostua hankalaksi. Tähän on kuitenkin ratkaisu. Päivittäiseen suun ja hampaiden puhdistukseen kuuluu herkän suun hammasharja, sopiva hammastahna sekä hampaiden välipintojen puhdistamiseen tarkoitettu hygieniaväline. Näitä välineitä on paljon ja erilaisia ja varmasti jokaisella löytyy se sopivin ja helpoimmin käytettävä.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi
Myös me hammashoitohenkilökunta olemme tottuneet hoitamaan vanhuksia ja heidän erityistarpeitaan. On tärkeää, että jokaisen elämä on kohdillaan, pystyy syömään, puhumaan ja nauramaan.

Jos suun limakalvot ovat kovin kuivat, suussa haavaumia, hampaita särkee tai hammaskivi ylläpitää jatkuvaa kiinnityskudostulehdusta, ei ole mikään ihme että vanhus tuntee olonsa ikäväksi.

Kannattaa panostaa vanhuksen suun hyvinvointiin koska se voikin yllättäen parantaa koko ihmisen elämisen laatua. Tulehdukset ja ongelmat ovat usein piilossa ja ne huomataan vasta hammashoitolan vastaanotolla.

Irroitettavat proteesit pestään niille tarkoitetulla harjalla sekä sopivalla miedolla pesuaineella. Hammasharja ja hammastahna voivat naarmuttaa proteesia jolloin proteesi kerää helpommin bakteereita.

Haasteita

Vanhuksilla voi olla myös monta haasteellista puhdistuskohtaa suussa, on siltoja, kruunuja ja isoja paikkoja. Niiden reunat keräävät paljon plakkia, ja kun käden motoriikka on heikko, ne jäävät puhdistamatta.

Käsien motoriikka tuleekin huomioida ja auttaa vanhusta puhdistamaan hampaat oikeilla välineillä joita tulee käytettyä eikä ne jää lavuaarin reunalle käyttämättömiksi. Harja, hammasväliharja, hammastahna sekä kuivansuun geeli ovat tärkeitä.

Irroitettavat hammasproteesit tulee puhdistaa niille sopivilla välineillä. Lavuaari tulee olla täytettynä vedellä tai siihen voi levittää pyyhkeen, sillä jos proteesi putoaa sitä puhdistettaessa, se ei mene rikki pudotessaan lavuaariin.

Apteekeilla on palveluita joita kannattaa käyttää hyväksi. Heillä on lääketietokannat ja varmasti uusin tieto siitä, mitkä lääkkeet ja rohdostuotteet sopivat yhteen ja mitkä ovat ne lääkkeet, jotka vaikuttavat suun terveyteen.

Suosittelen lämpimästi!

Kannattaa myös käydä säännöllisesti terveyskeskuksessa tai pyytää kotihoitoa ottamaan verikokeita jotta nähdään että kaikki on kunnossa.

Vanhus usein juo huonosti ja kärsii kuivumisesta, tämä vaikuttaa myös syljentuotantoon sitä heikentävästi ja tätä kautta koko elämänlaatuun.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Hampaat ovat osa kasvoja, ilmeitä ja hyvinvointia

Oli ihminen minkä ikäinen tahansa, on tärkeää, että elämä sujuu syöden, juoden, nauraen ja iloiten. Tässä kuvassa vanhuksella on uudet hampaat jotka taatusti tuovat positiivista vauhtia elämään. On normaalia että ihmisellä on hampaat ja että ne ovat kunnossa.

Erikoishammasteknikon tekemiin proteeseihin kestää aina hiukan aikaa totutella ja onkin tärkeää että proteeseja pidetään suussa jolloin limakalvot tottuvat niihin. Tulee kuitenkin muistaa, että ikenet ja limakalvot ja leukaluukin muuttuvat ajan saatossa ja proteesia tulee myös aina aika ajoin ns. pohjata jotta se pysyy suussa hyvin.

Proteesi pestään aamuin ja illoin lämpimällä vedellä, proteesiharjalla sekä miedolla pesuaineella. Vuosittaiset suun tarkastukset ovat tärkeitä myös silloin, jos suussa ei ole enää yhtään omaa hammasta. Suun limakalvojen ja proteesien sopiminen täytyy tarkastaa vuosittain.

Tietoa vanhuksille sopivista lääkkeistä

Joskus vanhukset joutuvat käyttämään useita lääkkeitä samaan aikaan. Jokaisella lääkkeellä on joitain sivuvaikutuksia ja toisinaan lääkkeet eivät sovi keskenään käytettäviksi. Lääkkeen määrännyt lääkäri tietää miksi lääke määrätään ja lääkettä tulee käyttää ohjeen mukaan. Aina voi kysyä lisää lääkäriltä, hoitohenkilökunnalta ja apteekista. Tässä vielä nettiosoite josta löytyy tietoa vanhuksille sopivista lääkkeistä:

https://www.fimea.fi/laakehaut_ja_luettelot/laake75-/iakkaiden_laakityksen_hakupalvelu

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Vanhukset voivat määrättyjen lääkkeiden lisäksi käyttää myös luonnontuotteita tai muilta ihmisiltä saamiaan lääkkeitä / luonnontuotteita.

Hoitohenkilökunnan on tärkeää tietää kaikki vanhuksen käyttämät lääkkeet ja luonnontuotteet, koska vanhuksen aineenvaihdunta ei käsittele lääkkeitä samalla tavalla kuin nuoren. Myös tuotteiden yhteisvaikutukset voivat olla hankalia ja jopa kohtalokkaita. Huolehdithan siitä, että vanhus käyttää niitä lääkkeitä ja tuotteita joita hänelle on määrätty ja jotka varmasti sopivat yhteen toistensa kanssa.