Onnea, teet äärimmäisen tärkeää työtä!
Jokainen meistä ja teistä, opiskelijoista ja ammattilaisista, tekee kokonaisvaltaista työtä toisen ihmisen hyväksi. Ja jokainen meistä tarvitsee ja ansaitsee arvostusta. Jokainen tekee työtään omana käsityönään ja oman kokemuksensa ja luonteensa kautta.
On kuitenkin yksi asia mikä erottaa potilaasi kokemuksen toisesta, ja se on rakkaus omaan työhösi ja siihen mitä se itsellesi merkitsee. Teet yhtä terveydenhuollon vaativimmista töistä, hoidat pelkääviä ja kipeitä potilaita jotka eivät halua että heitä hoidetaan, mutta heillä on kipuja ja ongelmia ja heidän tulee saada hoitoa. Ja siinä sinä saat olla mukana. Näyttää miten voit auttaa vaikka se potilaasta tuntuu vaikealta ja välillä mahdottomaltakin.
Tämä työ vaatii valtavaa ammattitaitoa ja aitoa kiinnostusta toisesta ihmisestä. Muistathan myös päivittää vuosittain ensiapuvalmiutesi! Voit tarvita niitä työssäsi ja onkin hyvä harjoitella valmiiksi erilaisia hätätilanteita ja sitä, missä järjestyksessä erilaiset ensiapua vaativat hätätilanteet tulisi tapahtua.
Ole ammatillisesti aktiivinen
Muista päivittää tietojasi aktiivisesti erilaisten turvallisten sivustojen kautta! Esimerkiksi Fimea (fimea.fi) on tärkeä ja ajantasainen sivusto joka toimii tietolähteenä koko hammashoitohenkilökunnalle ja onkin tärkeää, että myös tätä sivustoa seurataan aktiivisesti jotta ollaan varmasti ajantasalla. Käy kursseilla ja ilmaisilla luennolla vaikka Työväenopiston kautta. Saat uutta näkökulmaa itseesi sekä ammattiisi, jokaisesta kohtaamisesta jää jälki joka auttaa sekä itseä että potilasta.
Huolehdi työyhteisöstäsi
Olet tärkeä osa myös omaa työyhteisöäsi, joten pidäthän siitä hyvää huolta.
Jokaisella meistä on tärkeä oma tehtävänsä yhteisön hyväksi, joten huolehdi
hyvästä yhteishengestä ja auta siinä myös muita. Pidä työkaveriasi
arvoisenasi kollegana ja kohtele häntä hyvin. Kysy neuvoja ja ota niitä
vastaan.
Älä puhu selän takana. Arvosta toista ihmisenä ja kollegana. Ohjaa ja opasta. Anna tukea. Muut kohtelevat sinua niinkuin sinä kohtelet heitä. Jos koet riittämättömyyttä ja jaksamattomuutta, arki kaatuu päälle eikä mistään tule mitään, juttele ja käy työterveyshuollossa, he ovat sinua varten. Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi niin jaksat työssä hyvin ja arki antaa voimia.
Ole itsestäsi ylpeä
Mikä on juuri sinulle tärkeää ja miksi teet juuri tätä työtä.
Ole ylpeä siitä mitä teet, kanna työtakkiasi arvokkaasti ja näytä, että välität sekä itsestäsi, kollegoistasi, ammattitaidostasi sekä tietenkin potilaastasi ja hänen hyvinvoinnistaan.
Jokainen kokee joskus väsymystä ja uupumusta, se kuuluu elämään. Kaikki ei ole koko ajan kivaa ja elämässä tulee eteen hankaluuksia, murheita ja epätoivoa. Se kuuluu jokaiseen elämään ja jokaiseen ammattiin.
Olet tärkeä jokaiselle potilaallesi
Olet kuitenkin aina potilaalle erittäin tärkeä, ehkä juuri se ihminen, joka kuuntelee ja osaa neuvoa hankalassakin tilanteessa. Ei moiti. Ei arvostele.
Jokainen potilas tulee luoksesi hakien neuvoja ja apuja. Jokainen käynti on oma kohtaaminen ja siihen sisältyy juuri senhetkisiä odotuksia, ajatuksia ja tunteita. Kohtaaminen on aina ainutlaatuinen vaikka se tuntuisikin "vain päivittäiseltä puurtamiselta". Jokainen potilaskohtaaminen luo pohjaa seuraaville kohtaamisille ja kokemuksille hammashoidosta ja hammashoitohenkilökunnasta. Jaksathan koskettaa ja kertoa, että jokainen kohtaaminen on ainutlaatuisuudessaan tärkeä, myös meille kaikille, myös meille hoitohenkilökunnalle.
Jaa vinkkejä ja kuuntele niitä
Jaa ilolla hyviä vinkkejä ja kuuntele toisen ammattilaisen kokemuksia. Ole avulias ja valpas ja muista, että aina kun jaat jonkin hyvän keinon ja neuvon, se on avuksi toiselle ihmiselle, potilaalle. Toisen ihmisen hyvinvoinniksi. Opiskele uusia asioita, harrasta mukavia arkityön tasapainoksi, pidä itsestäsi huolta ja ole ylpeä itsestäsi. Olet tärkeä osa koko yhteiskunnan hyvinvointia!
Jokaisella meistä on huonoja päiviä, se on ihan ok. Ja sen kertominen ja jakaminen työparille ja työkavereille on ok. On kuitenkin hyvä, jos pystyt painamaan omat sen hetkiset tunteesi ja painolastisi taka-alalle potilashoidon aikana, sen hetkeksi. Se vaatii joskus voimia ja voi olla vaikeaa, mutta jokainen potilaasi on sen arvoinen.
Hoitajan rooli pelkopotilaan hoidossa
"Pieni hetki, suuri vaikutus!"
Hoitajalla
on päivän aikana monelaisia rooleja. Työskennellä yhdessä
hammaslääkärin parina. Työskennellä itsenäisesti. Tehdä ajanvarauksia. Huolehtia välinehuollosta. Tehdä tarvikeainetilauksia. Seurata budjettia. Pitää hoitohuone siistinä ja puhtaana. Syödä ravitseva lounas ja viettää virkistävä kahvihetki työkavereiden kanssa.
Tärkeintä työpäivän aikana on kuitenkin potilas, ja
potilaista varsinkin hän joka on hammashoitopelkopotilas. Hän tarvitsee ehdotonta hyväksyntää
tunteilleen, ajatuksilleen ja peloilleen. Hänen kanssaan ei tarvitse
olla samaa mieltä, mutta hänen ajatuksensa ja pelkonsa tulee ottaa
tosissaan eikä niitä tule aliarvioida.
Valitse joka päivä hyväksyvä
asenne itseäsi ja potilastasi kohtaan. Ymmärrä että aina ei tarvitse
olla samaa mieltä, mutta aina voi kohdata toisen hyväksyvästi. Toisen
huolet ja pelot voivat olla sinulle arkipäivää, mutta
hammashoitopelkoiselle ne ovat riipiviä tunteita siitä, että kuinka
pystyy hallitsemaan itsensä hammashoidon aikana ja kuinka kerätä voimia
ja rohkeutta hakeutua hammashoitoon. Suuretkin kivut ja tulehdukset
voivat jäädä hoitamatta hammashoitopelon vuoksi.
Ole luottamuksen
arvoinen, hyväksy toinen ja toisen tunteet. Jokainen potilas on uusi
mahdollisuus parantaa hyvinvointia ja terveyttä, kokonaisvaltaista
elämää. Kun jaksat itse, jaksat myös ottaa huomioon toiset.