Estrogeenihormonitoiminta hiipuu

(Toivekirjoitus)

Menopaussi on hormonitoiminnan myrskyisä tyyntyminen joka vaikuttaa myös suun terveyteen. Vaihdevuosioireet liittyvät munasarjojen estrogeenituotannon vähenemiseen. Estrogeeni on hormoni joka vaikuttaa munasarjojen toimintaan. Estrogeeniä on toki myös miehillä ja sen väheneminen voi vaikuttaa myös miesten elämään. Vielä tiedetään vain vähän miehen vaihdevuosista, mutta tutkimukset jatkuvat ja uutta tietoa myös tästä asiasta tulee varmasti.

Jokaisen vaihdevuodet ovat omanlaisensa, mutta on tiettyjä asioita jotka tapahtuvat kaikille naisille. Oireet, niiden kesto ja voimakkuus ovat yksilöllisiä. Toiset käyttävät hormonikorvaushoitoa ja toiset eivät, sekin on jokaisen oma asia. Molempia voi kokeilla ja sitten voi valita itselleen se sopivamman vaihtoehdon.

Syljen erityksen vähenemiseen ja suun kuivuuteen on monia erilaisia syitä. Sylki suojaa hampaita reikiintymiseltä, ja jos sylkeä ei ole, hampaat voivat reikiintyä helposti. Kun ikenien puolustuskyky heikkenee hormonimuutosten myötä, vähäinenkin bakteeriplakkimäärä aiheuttaa helposti ientulehduksen.

Tutkimusten mukaan yksi suun kuivuuteen vaikuttavista tekijöistä on se, että suun limakalvoilla ja sylkirauhasissa on estrogeenireseptoreita. Ja jos elimistön estrogeenin tuotanto hiipuu, se vaikuttaa myös näiden reseptoreiden toimintaan.

Mitä kehossa tapahtuu

Useimmiten vaihdevuosiin yhdistetään vain hikoileminen ja ärtyneisyys. Se on paljon muutakin, se on kokonaisvaltainen elämäntilanne ja kehon keino kertoa että elämä muuttuu.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Vaihdevuosien oireita ovat hikoilun ja mielialamuutosten lisäksi myös univaikeudet ja limakalvojen kuivuminen. Osteoporoosin riski voi suurentua.

Oman kehon rakastaminen tarkoittaa itsestä huolehtimista myös liikunnan ja ravinnon kautta. Kun keho voi hyvin, mielialakin on parempi. Tupakointi ja alkoholin käyttö heikentävät elimistön toimintaa ja vaikuttavat siten myös vaihdevuosiin.

Vaihdevuosiin kuuluva osteoporoosi ei heikennä leukaluuta, mutta luun tiheyden muuttuessa suun kiinnityskudostulehdusbakteerit voivat päästä helpommin leviämään hampaan tukikudoksiin.

Hampaiden päivittäinen harjaaminen ja välipintojen puhdistaminen fluorihammastahnan avulla on itsestä huolehtimista. Kun ärsyttää ja kuumottaa voi tulla mieleen ettei mistään tule mitään, mutta juuri silloin pitäisikin rakastaa juuri itseään ja pitää omasta kehosta kaikesta huolimatta hyvää huolta.

Suun hyvinvointi

Hampaat reikiintyvät helpommin koska syljen suojaava vaikutus puuttuu. Syljen tehtävänä on suojata hampaan pintaa ja katkaista happohyökkäys ruokailujen jälkeen. Jos ei ole tarpeeksi sylkeä, näin ei tapahdu. Sylki suojaa limakalvoja puolustusjärjestelmän kautta. Limakalvoista voi tulla hyvinkin arat ja kipeät.

Ikenet reagoivat helpommin hampaan pinnalle jääneeseen bakteeriplakkiin koska ikenien puolustuskyky on hormonien vaikutuksesta heikentynyt.

Suun kosteutukseen tarkoitetut tuotteet pitävät suun kosteana mutta eivät pysty katkaisemaan happohyökkäystä, kovettamaan hampaan pintaa eikä suojaamaan limakalvoja kehon puolustusjärjestelmän kautta.

Suun hyvinvointi korostuu vaihdevuosien aikana koska suun limakalvot kuivuvat ja tavallinen arki hankaloituu. Suu kuivuu, tulee kirvelyä ja poltetta, syöminen ja puhuminen hankaloituu. 

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Sylki on keskeinen ja tärkeä tekijä suun puolustusfunktiona. Sylki auttaa ruoansulatuksessa, syömisessä ja juomisessa, puhumisessa ja nauramisessa. Suu on osa kehoa ja hyvinvointia ja suussa esiintyvät ongelmat vaikuttavat kokonaisvaltaisesti ihmisen hyvinvointiin. Ota siis tilanne haltuusi.

Suu voi olla kipeä ja limakalvot voivat olla arat ja haavaiset. Hampaat voivat reikiintyvät ja ikenet tulehtua. Limakalvot ohenevat ja suun puolustuskyky heikkenee. Makuaisti voi muuttua. Syljen eritykseen ja sen koostumukseen vaikuttavat vaihdevuositekijät ovat vielä tutkimuksen alla ja niistä tiedetään huonosti.

Monet saavat vaihdevuosioireisiin apua hormonihoidoista ja hormonihoidot voivat myös helpottaa suun oireita. Tämä kuten kaikki muukin on yksilöllistä. Vuosittain tulisikin käydä hammastarkastuksessa ja keskustelemassa suun hyvinvoinnista ja hakea vinkkejä siitä, mitkä tuotteet ja suun puhdistusvälineet sopisivat juuri itselle.

Mitä voi itse tehdä

Kuiva suu voi johtua sairauksista, lääkkeistä tai juurikin tästä estrogeenivajeesta. Kannattaa käydä lääkärissä ja keskustella onko kyse vaihdevuosista vai olisiko jotain muuta ongelmaa mikä pitäisi hoitaa ja näin saataisiin suun hyvinvointi tasapainoon.

Kuivan suun syynä voivat olla esimerkiksi reumataudit, diabetes tai Parkinsonin tauti. Lääkkeistä varsinkin sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeet ja psyykenlääkkeet aiheuttavat suun kuivumista.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Kun suun kuivumisen syyhyn, sylkirauhasten ja limakalvojen toimintaan ei voi itse vaikuttaa, hammashoitohenkilökunnalta kannattaa hakea neuvoja ja apua. Vuosittaiset hammastarkastukset ovat tärkeitä. Apteekissa on laajat valikoimat hyviä tuotteita ja he neuvovat mielellään. On tuotteita jotka kosteuttavat limakalvoja ja auttavat arjessa elämisessä.

On tärkeää myös pureskella esim. purukumia, jolloin pureskeleminen itsessään lisää syljentuotantoa. Sylkirauhaset ajattelevat että suussa on ruokaa ja aloittavat ruonasulatuksen ensimmäisen vaiheen tuottamalla ruokaa hajoittavaa sylkeä.

Jokaisessa makuvissyssä ja makujuomassa on happoja jotka eivät ole turvallisia hampaille jos niitä käytetään koko päivän ja jatkuvasti. Käytä siis vettä tai maustamatonta kivennäisvettä.

Pidä itsestäsi hyvää huolta. Jos löydät itsellesi sopivan keinon, jaa sitä eteenpäin niin joku toinen voi saada siitä samanlaisen avun. Ole rohkea!

Koska suun kosteutustuotteista puuttuu aina syljen puolustustekijät, hampaat tulee pitää hyvin puhtaina ja käyttää fluorihammastahnaa. Ksylitoli on myös hyvä tuote jota käytetään suun hyvinvoinniksi; aina aterian jälkeen kaksi tyynyä ksylitolipurkkaa jota pureskellaan 5 min ajan. Suuhygienistit ja hammaslääkärit voivat kirjoittaa reseptillä vahvempaa fluoria kotikäyttöön jolla voidaan tehostetusti lisätä hampaan pintojen kovettumista.