Purentalihasvaivat

Purentalihasvaivat ovat hyvin tavallisia ja yleisiä ja niitä esiintyy erilaisten tutkimusten kautta noin 80 prosentilla ihmisistä. Hampaiden ylimääräinen yhteenpureminen tarkoittaa bruksausta, eli bruksismi on monen joka päiväinen ja joka öinen ongelma. Lihaksiin sattuu, päätä särkee ja on vaikea olla ja syödä kun leuat ovat ihan jumissa. Purentakisko on oiva hoitokeino ja apu jumittaviin lihaksiin. Mutta pelkkä purentakisko on vain apuväline, ja on tärkeää huoltaa purentalihaksia jumppaamalla ja hieromalla niitä samalla tavalla kuin muitakin kipeitä lihaksia.

Yhdessä purennan kartoituksen ja hampaiden perushoidon jälkeen jumpan ja purentakiskon kanssa saadaan yleensä paras lopputulos. Purentakiskoja tekevät monet hammaslääkäriasemat ja sen hinta on noin 300 euroa. Jos et heti halua investoida purentakiskoon, niin kokeile muutaman viikon ajan jumppa- ja hierontaohjeita. Vaikka kiskoa käyttäisi öin ja päivin, se ei silti ole yksinään parantava bruksisimin hoitokeino. Omat jumppaohjeet ja niiden noudattaminen ovat ensiarvoisen tärkeitä hoidon kannalta. Jumppaohjeet pitää olla juuri itselle sopivia ja ne täytyy tehdä oikein. Mikäli ne tekee väärin, ne voivat aiheuttaa lisää ongelmia eivätkä auta tilanteessa millään tavalla.

Myös fysioterapeutit ja hierojat osaavat auttaa ja kertoa mitä itse voi tehdä että kivut ja jumit helpottaisivat. Myös koulutetut suuhygienistit voivat tehdä purentalihasten hieronta- ja rentoutushoitoja.

Leukanivelissä voi olla myös nivelrikkoa joten käy hammaslääkärissä niin saat selvyyden siitä, onko kyse lihasvaivoista vaiko nivelvaivoista. Mikäli leukanivelet ovat kuluneet ja aiheuttavat kipuja ja vaivoja, pitää erilaisten harjoitteiden olla juuri itselle sovitettuja jolloin leukanivelvaivat eivät pahene.

Itsehoito-ohjeet päteävät samat ohjeet niin leukanivelongelmiin kuin purentalihas-vaivoiinkin. Rentouta. Voimistele. Lepuuta. Helli lämmöllä. Ota tarvittaessa särkylääkettä. Jos leuat menevät niin lukkoon ettei se omahoidolla ja särkylääkkeillä hellitä itsestään,  käänny pikimmiten hammaslääkärin puoleen joko käymällä hammaslääkärissä tai ainakin soittamalla konsultaatiopuhelu.

Tietoa hampaiden narskuttelusta

Hampaiden yhteenpuremista ja narskuttelua kutsutaan bruksaukseksi. Se on tarhdosta riippumatonta hampaiden kiristelyä ja narskuttelua.  Se voi olla äänetöntä ja ilmetä vasta hammasvaurioina, eli hampaiden purupintojen kulumisena. Usein samassa huoneessa oleva kuulee bruksaamisen vaikka siitä ei itse olisi tietoinen. Aamulla voi olla myös lihakset kipeät eikä oikein tiedä edes miksi.

Hankala-asteista ja toimenpiteitä vaativaa narskuttelua on noin  5- 10 % aikuisista. Mutta kaiken ikäiset voivat bruksata. Narskuttelusta voi tulla kasvojen alueen kiputiloja, päänsärkyä, hammasvaurioita, hampaiden kiinnityskudosten vaurioita sekä hampaan kiilteen ja hammasluun kulumista. Oireina voivat olla päänsärky, äänet leukanivelistä, kasvokivut, hampaiden aristaminen sekä leukojen nopea väsyminen.

Syitä bruksaamiseen ei aina tiedetä ja syyt voivat olla monimuotoisia ja jäädä myös tunnistamatta. Syiksi ollaan arveltu mm. stressiä, purentahäiriöitä, ihmisen perinnöllisiä tekijöitä ja keskushermostoperäisiä syitä.

Hoitoja on monenlaisia ja avunlähteitä jokaiselle. Joku saa apua hieronnasta, lämmöstä ja rentoutuksesta, toinen tarvitsee botoxia ja kolmas saa parhaan avun purentakiskosta. Särkylääkkeet voivat auttaa hetkellisesti mutta on tärkeää että syyt saadaan selville ja särkylääkkeitä käytetään vain tilapäisesti. Hammaslääkärin tekemä purennan tasapainotus hionnoilla ja purennan korottamisella paikka-aineen avulla voi tuoda monelle avun.

Ihminen on monimutkainen kipuineen ja tuntemuksineen. Ota yhteyttä kohtalotovereihin, selaile nettiä ja etsi itsellesi paras hoitokeino. Muista kuitenkin, että joku hoito auttaa toisia kun taas eivät kaikki hoidot auta kaikkia.