Ravitsemus

Kirjastot, kirjakaupat, netti, televisio, some jne. Mikä tahansa se onkaan, se on täynnä hyviä ruokia, ruokaohjeita ja ravitsemusneuvontaa. Personaltrainerit, ravitsemusterapeutit ja terveydenhuollon ammattilaiset jakavat neuvoja ja tietoja. Jokaiselle meistä löytyy ne itselle ja omaan elämäntilanteeseen sopivimmat neuvot.

Muista kuitenkin pitää maltti mielessä, monet neuvot voivat turhaan kurittaa kehoa ja sen tasapainoa. Laihdutuskuurit ovat hyväksi silloin, kun niistä voi laihdutuksen jälkeenkin pitää rennosti arkipäivässä kiinni.

Suun hyvinvointi koostuu myös yleisestä hyvinvoinnista. Kun itse voi hyvin, jaksaa arkea ja arjen haasteita. Jaksaa huolehtia omasta hyvinvoinnistaan, muistaa pestä omia hampaita ja ehtii auttamaan toista hampaiden hoidossa.

Suu on ensimmäinen kontakti ravitsemukseen, hyvään oloon ja iloon

Suu on ensimmäinen kontakti ruokaan. Miltä ruoka maistuu, miltä se tuntuu ja miten se muuttuu kun sitä pureskelee. Vauvat ovat mainioita esimerkkejä siitä, miten ruokaan tutustuu. Ruoka on ystävä ja keho tarvitsee ravintoa toimiakseen.

Suhtaudu ruokaan ystävällisesti, tarvitset sitä. Mieti mitä syöt ja syö vain niin paljon kuin kehosi tarvitsee. Jos sinulla on erikoisruokavalio käy terveydenhuollon ammattilaisen luona ja löydät varmasti uusia elämyksiä.

Iloitse ravinnosta, käytä sitä hyödyksesi ja nauti!

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Ruokaympyrä

Ruokaympyrä on hyvä mittari siitä miten tulisi syödä. Kun syö edes jotenkuten ruokaympyrän mukaan, ruoka pitää nälkää loitolla eikä tule naposteltua niin herkästi.

Aamupala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala.

Ja tarpeen mukaan tankkausta ja varsinkin jos ravitsemusalan ammattilainen suosittelee enemmän välipaloja, niin sitten muistat syödä niinkuin neuvotaan.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi
Marjat ovat aina hyviä. Joko kaupasta, purkista tai pakkasesta. Tee niistä kunnon aamupala, välipala tai vaikka jälkiruoka. Lisää mustikoita puuroon ja mansikoita mysliin. Muistathan että marjoissa ja hedelmissä on jo valmiiksi sokeria ja happoja.

Smoothiet ovat tosi käteviä ja terveellisiä välipaloja. Laita niihin vaikka hiukan proteiinijauhoa tai vaikka kanelia tai vaniljaa.
suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi
Arkijuhla

Arkea ei mikään voita niinkuin pieni juhla. Nimipäivä tai syntymäpäivä, vuosipäivä. Arki olisi raskasta ilman iloa ja hyviä makuja.

Raskaan päivän herkkuiltapa on joskus hyvä vaihtoehto. Kyllä elämään saa hyvää mieltä ja juhlaakin mahtua.
Ja kun syö joskus hyvää ja nauttii siitä kaikin aistein, voi olla, että sitä herkkua ei sitten niin tee mieli ja napostelut jäävät minimiin.

Useimmiten arkiruokaa ja vihanneksia, perunoita ja keittoja, joskus taas kunnon herkku!

Säännölliset ruokailutottumukset

Maltti on valttia ja kaikki on sallittua. Sopivassa määrin. Ja sopivaan aikaan. Jokaisella meistä on välillä "isoäidin pullapäiviä", mutta sitten pitää taas palata arkeen.

Jos ei ole arkea, ei olisi juhlaakaan. Hampaan kiillepinta, eli se uloin kerros joka suojaa hammasluuta, kestää noin 5 - 6 happohyökkäystä päivässä, eli noin 5 kertaa voit syödä tai juoda ja sylki katkaisee happohyökkäyksen ja kovettaa hampaan pintaa takaisin kovaksi. Ja illan hammaspesun hammastahnan fluori kovettaa hampaan kiilteen kovaksi hampaan suojaksi.

Jos hampaissa on jo alkavia reikiä, eli karies ei ole mennyt vielä kiilteen läpi hammasluuhun, voi huolellinen hampaiden puhdistaminen, säännölliset ruokailutottumukset ja fluori kovettaa alkaneen karieksen kovaksi niin ettei siihen muodostu paikattavaa reikää.

Mutta jos laitat 7 kertaa tai useammin suuhun jotain muuta kuin vettä tai jonka pH on alle 5.5, happohyökkäyksiä tulee liian monta ja happohyökkäykset kestävät liian pitkään jolloin sylki ei pysty neutraloimaan suun pH:ta ja hampaan pinta liukenee; hammasta alkaa vihlomaan ja tulee kariesta, eli hammas reikiintyy.

Hampaiden reikiintyminen on monen tekijän summa

Reikiintymiseen liittyy ravinnon lisäksi toki myös monia muita asioita eikä se lääketieteellisesti ole näin yksinkertaista. Ravinnolla on kuitenkin suuri merkitys niin koko kehon kuin suunkin hyvinvoinnille. Kun syö hyvin, säännöllisesti ja tarpeeksi, keho saa riittävästi hyvää energiaa toimiakseen hyvin. Napostelut ruokkivat suun bakteereita. Säännöllinen ja ravitseva ruokailu vähentää naposteluja ja pitää arkirytmin pyörimässä.