Monet juomat ovat happamia

Aina ja jokapaikassa juodaan erilaisia happamia juomia. Ja joka paikassa niistä puhutaan kuinka haitallisia ne ovat hampaille. On tärkeää juoda, sen tietävät kaikki. Mutta mitä sitä sitten saisi juoda. Kaikkea saa juoda mutta kohtuudella ja ajatuksella, toisinaan ja juhlissa. Juomistakin tulee happohyökkäys, joten jos mahdollista, ajoita juomiset päivittäisiin happohyökkäyksiisi joita saa olla 5 - 6.

Vesi juomaksi ja elimistön parhaaksi

Jos harrastaa ihan sellaista tavallista kuntoliikuntaa, useimmiten virkistykseksi riittää vesi.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Arkiliikunta on sitä parasta. Tee se minkä pystyt, ilolla ja hyvällä mielellä. Ja sitten suositusten mukaan kolme kertaa viikossa 20 - 30 minuuttia tehokkaampaa liikuntaa.

Itseasiassa keho on niin hieno koneisto, että jo pienillä teoilla voi parantaa omaa oloa ja omaa jaksamista. Silloin riittää virkistykseksi vesi kirkkaana ja raikkaana.

Sitten jos treenaa vaikka sinne maratonille, koneisto tarvitsee jo esim. suolojakin. Kannattaa selvitellä oman liikuntaharrastuksen "tankkausvaatimuksia" asiallisilta nettisivuilta tai ravitsemusterapeutilta, ja miettiä tarvitseeko niitä. Muista syödä ja juoda hyvin jolloin elimistö saa jo näiden kautta voimia.

Urheilujuomaksi eivät sovi erergiajuomat, niistä ei saa tarvittavia suoloja ja mineraaleja ja ne myös jäävät ikävästi hölskymään vatsaan treenin ajaksi. Energiajuomat voivat piristää, mutta eivät ravitse kehoa oikealla tavalla.

Kun juoman pH-arvo on alle 5,5.

Suun pH on noin 5,5 - 7, eli normaali, ei hapan eikä emäs. Hampaan pintaa peittää kiille jota juoman hapan pH liuottaa. Hampaan kiille kestää normaalisti noin 5 - 6 happohyökkäystä päivässä, muuten sylki eikä hammastahnan fluori pysty korjaamaan liuennutta kiilteen pintaa. Kun suussa on jatkuvasti hapanta juomaa, kiille liukenee eikä suu pysty korjaamaan tilannetta. Silloin hampaan pinta liukenee, se alkaa vihlomaan ja se voi reikiintyä.

Hammas myös mataloituu, eli lyhenee, eikä sitä voida korjata kuin paikkaamalla. Mutta myös paikkamateriaalina muovi kuluu ja kierre on valmis. Kaikkia hampaita on mahdotonta paikata samaan aikaan, hampaita on suussa 28 - 32 kappaletta, hampaita vihloo ja myös purenta voi muuttua ja voi tulla ienvaivoja sekä puremalihasvaivoja. Liuennutta hampaan pintaa ei saa takaisin.

Hampaiden kuluminen voi vaikuttaa myös voimakkaasti ulkonäköön hampaiden lyhentymisten ja reikiintymisten myötä.

Erilaisia pH - arvoja

Mielenkiintoisia ja yllättäviäkin tuloksia erilaisten juomien pH-arvoista joita hampaan pinta ei kestä mikäli niitä käytetään päivän aikana useasti. Voit itsekin nähdä pH-liuskan väristä sen, onko tuote hapan vai ei. Suun normaali pH on noin 5,5 - 7 ja liuskan värinä olisi silloin vihreä. Katso näitä värejä ja mieti onko liuskan väri vihreä vai ei. Eli onko tuote hampaille turvallinen vai ei.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Energiajuoma, urheilujuoma, pH noin 2

Energiajuomat eivät sovi janojuomaksi vaikka ne sisältävät mukavan suutuntuman mukaisesti makua ja poreita. Ne syövyttävät hampaan pintaa ja tilanne kärjistyy nopeasti: juoma vastaan hampaat. Energiajuomat voivat kofeiinin vaikutukseltaan aiheuttaa riippuvuutta.

Urheillessa juodaan vähän kerrallaan ja toistuvasti, jolloin hampaat altistuvat usein ja pitkäkestoiseti juoman happamalle vaikutukselle. Urheilun aikana syljeneritys vähenee ja näin happohyökkäyksen voimakkuus suurenee.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Cola-juoma, virvoitusjuoma, vitamiinivesi, alkoholi, pH noin 2

Kaikki tietävät virvoitusjuomien olevan huonoa hampaille. Vitamiinivedet ovat ihan samanalaisia. Happamuus on perusmaku, jolla ihminen huomaa ravinnossa olevat hapot. Alkoholi, varsinkin väkevät alkoholit, kuluttavat suun limakalvojen pintaan ja voivat pitkään käytettäessä aiheuttaa limakalvomuutoksia. Alkoholeissa ja juomissa on happoja sekä sokereita, jälleen yhdistelmä josta hampaat eivät kunnolla selviä.
suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Tuoremehu, itse puristettu tai kaupasta ostettu, pH noin 2

Jos käytät päivittäin runsaasti hedelmiä, niin syö hedelmät hedelminä äläkä mehuina. Tällöin saat kuituja jotka pitävät sinut kylläisenä pidempään kuin pelkkä mehu. Kohtuus kaikessa, myös hedelmien syönnissä.

Tuoremehut ovat happamia ja makeita. Vaikka mehuissa ei olisi lisättyä sokeria, on niissä kuitenkin hedelmien ja marjojen sokereita. Ja happoja.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Kivennäisvesi, pH noin 5,5

Maustamaton kivennäisvesi on hyvä janojuoma. Siinä olevat poreet ovat "ilmaa", eli hiilihappoa, eikä vedessä ole hampaita kuluttavia happoja.

Kivennäisvesi on hyvä treenijuoma sen sisältämien kivennäisaineiden vuoksi. Katso jälleen tuoteselosteesta mitä kivennäisvesi sisältää. Kivennäisvesi itsessään riittää hyväksi juomaksi, mikäli siinä on tarpeeksi kivennäisaineita ja suoloja. Kivennäisvesien pitoisuuksissa on paljon eroja. Jos käytät näitä säännöllisesti, valitse paras. Eli katso tuoteselostetta.

sh.fi
sh.fi

Balsamico-pohjainen salaatinkastike, pH noin 2,5

Majoneesi-pohjainen salaatinkastike, pH noin 3,5

Paljon ja usein kasvisruokaa syövät altistuvat myös yllättäen salaatinkastikkeiden happamuudelle. Kasvisruoka on terveellistä ja hyvinkin suosittua eikä tulisi mieleen että se voisi olla hampaille haitallista. Paljon pureskelua vaativa kasvisruoka kuluttaa hampaita mekaanisesti ja kun salaatinkastike on vielä hapanta, se lisää hampaiden pintojen kulumista.

Mistä tietää onko juoma tai muu tuote hapan

Asia selviää kurkkaamalla tuoteselostetta johon ne merkitään E-koodein tai oikeilla nimillä kuten "sitruunahappo". Syöminen ja juominen on ihmisen perustarve ja on tärkeää syödä monipuolisesti. Kun tuottessa on E-koodihappoa se kannattaa sisällyttää terveellisen ruokavalion 5 - 6 happohyökkäykseen päivässä. Syö ja nauti!

Sitruunahappo E330; monissa hedelmissä sekä virvoitusjuomissa. Viinihappo E334; viinirypäleissä. Omenahappo E296; erilaisissa juomissa, hilloissa ja omenissa. Monet syövätkin syksyisin paljon omenoita tietämättä laisinkaan että ne kuluttavat hampaan pintaan. Vastaanotolle tuleekin syksyisin potilaita joilla on alkanut hampaat vihlomaan ja syyksi paljastuu omien omenapuiden sadon syöminen.

Fosforihappo E338; kolajuomissa. Etikkahappo E260; salaatinkastikkeissa. Varsinkin kasvissyöjät ja vegaanit käyttävät paljon salaatinkastikkeita tietämättä että ne syövyttävät hampaan pintaa.

Askorbiinihappo E300; monissa tuoreissa hedelmissä ja vihanneksissa sekä salaatinkastikkeissa. Vaikka hedelmät ja vihannekset ovatkin superterveellisiä, kannattaa yhdistää niiden syömiset happohyökkäyksinä itse ateriaksi tai aterian yhteyteen.

Energiajuomat

Energiajuomat tulivat Japaniin -60 luvulla avuksi pitkää työpäivää tekeville työntekijöille. Yhdysvaltoihin ne rantautuivat -80 luvulla ja silloin niitä markkinoitiin nuorille opiskelijoille.

Energiajuomat ovat virvoitusjuomia joihin on lisätty kofeiinia. Yhdessä tölkissä on noin kahvikupillisen verran kofeiinia. Energiajuomat voivat aiheuttaa sydämentykytystä ja vapinaa ja varsinkin silloin kun verensokeri on alhaalla ja juomalla korvataan kunnon ateria. Energiajuomalla voi piristää satunnaisesti elämäntilannetta mutta jokaisen tulee huolehtia siitä, että nukkuu, liikkuu ja syö arkirytmin mukaan. Tutkimusten mukaan unta ei korvaa mikään, ei edes energiajuoma.

Energiajuomien ja alkoholijuomien yhteisvaikutuksia tutkitaan vielä, mutta kannattaa miettiä onko tarpeen sekoittaa näitä juomia keskenään ja varsinkaan usein.

Energiajuomassa oleva kofeiini

Kofeiini: piristää estämällä väsymystä aiheuttavan ja hermosolujen toimintaa hidastavan adenosiinin tarttumista solujen reseptoreihin. Tauriini: estää kouristuksia ja vaikuttaa hormonien eritykseen, kivuntuntoon sekä elimistön lämmönsäätelyyn. D-glukoronilaktoni: energiajuomista glukuronolaktonia voi saada monisatakertaisesti ravintoon nähden, sillä juomien glukuronolaktoni-pitoisuus vaihtelee 2 000-2 400 mg/l eikä liikasaannin haittavaikutuksista ei ole vielä tietoa. Guarana: guaranauute sisältää 3,5-5 % kofeiinia.

Kofeiini piristää ja virkistää. Kofeiinitabletissa on 100 mg kofeiinia joka vastaa yhtä kahvikupillista. Kofeiini on tarkoitettu vain aikuisille.

Urheilujuomat

Urheillessa hikoileminen ja hengästyminen kuluttavat elimistön vettä, suoloja sekä mineraaleja. Tällöin kannattaakin juoda juomia jotka sisältävät hiilihydraatteja ja suoloja.

Kun juoman pH on alle 5,5, se kuluttaa hampaan kiillepintaa jolloin kiille liukenee ja sillä on eroosiovaikutus hampaisiin. Sokerin vaikutus lisää happojen vaikutusta, jonka takia kannattaa valita sokerittomia juomia.

Happamat juomat tuleekin niellä nopeasti eikä niitä saa purskutella suussa. Juomissa oleva virkistävä hiilihappo ei kuluta hammasta vaan sen tekevät juomassa olevat hapot. Toiset juovat myös tällaiset juomat pillillä jolloin juoma menee nopeammin nieluun eikä jää hampaisiin pyörimään.

Urheilusuorituksen kestäessä yli 1,5 tuntia voisi olla hyvä nauttia hiilihydraatteja sisältävää juomaa siksi ettei hiilihydraattivarastojen tyhjentyminen ala väsyttämään ja heikentämään suoritusta. Muuten riittää vesi. Muista kuitenkin, että hiilihydraatit ovat sokereita jotka tehostavat happojen vaikutusta hampaisiin, suun bakteerit käyttävät sokereita hyväkseen lisääntyäkseen.

Urheilujuomia myös tarvitaan

Monet hakevat sitä lisäpotkua urheilujuomista ja joihinkin tilanteisiin ne sopivatkin. Täytyy kuitenkin miettiä, että tarvitseeko kevyttä liikuntaa harrastavan juoda urheilujuomia vai riittäisikö pelkkä vesi. Tai kävisikö puhdas vesi jossa on suoloja, kivennäisvesi. Aina voi kokeilla ja kyllä sen sitten huomaa miten pärjää. Trialthon-kisassa ei pelkällä kivennäisvedellä pärjää ja onkin hyvä miettiä omaa harrastustaan ja sen vaatimia syömisiä ja juomisia. Urheilu on terveellistä, huolehdi myös terveellsisestä ravinnosta.

Alkoholi

Alkoholissa on myös todella paljon sokereita. WHO:n päivittäinen sokerinsaantisuositus on 50 grammaa päivässä ja se voi täyttyä jo yhdestä juomasta. Sokeri eli sakkaroosi on ainetta jota suun bakteerit käyttävät hyväkseen lisääntyäkseen. Alkoholijuomat voivat olla myös happamia.

Juomien sokerimääriä:

Gin & Tonic: 4 teelusikallista sokeria / annos (40 prosenttia päivittäisestä saantisuosituksesta)

Rommikola: 7 teelusikallista sokeria / annos (56 prosenttia päivittäisestä saantisuosituksesta) 2,5 dl kolajuomaa sisältää noin 28 grammaa sokeria.

Valko- ja punaviini: 1 teelusikallinen sokeria / 12 cl (10 prosenttia päivittäisestä saantisuosituksesta). Makea punaviini sisältää 3,5 grammaa sokeria /dl. Puolikuiva valkoviini 1,8 grammaa.

Kuiva kuohuviini: Alle yksi teelusikallinen sokeria / dl (2 prosenttia päivittäisestä saantisuosituksesta). Kuohuviinilasillinen, eli noin desilitra tätä kuohujuomaa sisältää vain noin gramman sokeria. Makea kuohuviini: 6,5 tl sokeria / dl (13 prosenttia päivittäisestä saantisuosituksesta). Hyvin makea kuohuviiniä sisältää jo noin 6,5 grammaa sokeria / dl.

Kuiva siideri: 2,5 teelusikallista sokeria /annos (24 prosenttia päivittäisestä saantisuosituksesta). Tölkillinen siideriä sisältää sokeria noin 12 grammaa sokeria. Makea siideri: 8 teelusikallista sokeria / annos (90 prosenttia päivän saantisuosituksesta). Tölkillinen makeaa siideriä sisältään jopa 45 grammaa sokeria. Näillä makeilla siidereillä päivän sokerinsaantisuositus täyttyy hyvin helposti.

Keskiolut: 4 teelusikallista sokeria/ 5 dl  (40 prosenttia päivän saantisuosituksesta). Oluen sisältämät hiilihydraatit ovat sokereita;  4 grammaa desilitraa kohden.

Elämässä on asioita joista saa nauttia, syödä ja juoda ja iloita. Elämästä saa nauttia ja saa syödä. Syö iltapalana tai jälkiruokana ja tarjoa vieraille. Ja muista pestä illalla hampaat.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Muutamia pH lukuja:

hapan: tee 5,5 / kahvi 5,0 / olut 4,5 /appelsiinimehu 3,5 / etikka 2,9 /, kolajuomat 2,5 / sitruunamehu 2,4 / mahahappo 2,0 / akkuhappo alle 1.

emäs: merivesi 8 / käsisaippua 9 - 10 / ammoniakki 11,5 / pyykinpesuaine 12,5 / Kodin Putkimies 13 / Lipeä 13,5