Tupakka, nuuska ja huumeet

"Nää tupakat ja nuuskat ja huumeet ja alkoholit ja karkit ja lässyn lässyt alkaa tulemaan jo korvista ulos. Jos käyttää niin käyttää, syö ja juo ja nuuskaa jos haluaa, niin so what!?"

"Ja mä oon sellanen et mulle ei kyl tuu mitää ongelmii ja näit kaikkii vaurioita, en oo huomannu ja kyl mä sit lopetan mut nyt mun ei tarvii!"

Olen kuullut nämä aika monta kertaa. Jokainen päättää itse mitä elämällään tekee, mutta jos tietää enemmän näistä aineista, voi olla että ei edes kokeile. Monet eivät edes tiedä mitä kaikkia vaikutuksia näillä aineilla on esim. suun hyvinvointiin. Tupakan ja nuuskan nikotiini heikentää verenkiertoa. Eli elimistö ei saa sitä happea mitä tarvitsee. Jokainen tietää mitä varten happi kiertää kropassa, se on keino pitää keho terveenä ja ravita sitä.

Nuorten tupakointi on hieman vähentynyt ja sen eteen onkin tehty paljon töitä. Ei ole enää niin muodikasta "hei onks sul antaa röökii". Mutta se ei ole koko totuus, koska tupakointi on siirtynyt nuuskan käyttämiseksi. Eli vaikka tupakointi on näennäisesti vähentynyt, niin silti nikotiinin käyttö on lisääntynyt.

Huumeiden käyttäminen on lisääntyvä ongelma

Huumeet, kaikki ovat sitä mieltä että huumeet eivät ole hyväksi. Mutta kun niihin jää kiinni, ne voivat aiheuttaa suuria hammas- ja kiinnityskudosmuutoksia jolloin hampaat reikiintyvät, heiluvat ja ne joudutaan poistamaan kokonaan. Usein pitkään huumeita käyttävillä on vähemmän hampaita kuin normaalisti ja ulkonäkö voi muuttua leukojen muutosten vuoksi.

Huumeet, esimerkiksi kannabis, amfetamiini johdannaisineen ja ekstaasi lisäävät suun kuivumista. Kannabis, amfetamiini ja metadon aiheuttavat makeanhimoa. Ja kun huumeiden ohessa käytetään myös alkoholia, se lisää hampaiden kulumista ja haurastumista. Jotkut huumeet, esimerkiksi heroiini, aiheuttavat oksentelua, joka myös syövyttää hampaita.

Hampaiden raju pureminen yhteen esimerkiksi amfetamiinin ja ekstaasin aiheuttamien lihaskramppien seurauksena voi pysyvästi vaurioittaa hampaiden tukikudosta ja edistää hampaiden lohkeamista. Huumeet voivat myös hävittää kielen makunystyjä.

Tupakka

Kun haluat lopettaa tupakoinnin, se voi olla todella vaikeaa, raskasta, ärsyttävää, hankalaa, masentavaa, kiukuttavaa, harmittavaa, ei-se-onnistu-kuitenkaan. Monet haluavat lopettaa tupakoinnin ja tarvisevat siihen apua ja kannustusta.

Motivaatio on se, mikä onnistuttaa! Jokaisella on oma motivaatio, kenenkään ei ole toista huonompi tai parempi. Lopeta itsesi tähden!

Nikotiini vähentää kestävyyttä, lihasvoimat vähenevät ja lihasmassa pienenee. Hermoston toiminta ja hormonitasapaino häiriintyy. Haavojen paraneminen niin limakalvoilla kuin ihossakin hidastuvat häiriintyneen verenkierron vuoksi.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Nikotiini on hyvin koukuttava aine. Aineen lisäksi tupakointi on usein myös tapa. Molemmista voi olla todella vaikeaa päästä eroon.

Nikotiini nostaa verenpainetta sekä altistaa sydän- ja verisuonisairauksille. Fyysinen suorituskyky laskee, koska nikotiini vähentää sydämen lyöntikapasiteettia ja heikentää hapen pääsyä kudoksiin.

Tupakka ja suu

Tupakan nikotiini vaikuttaa aivojen nikotiinireseptorien välityksellä tuottaen mielihyvää ja piristäen. Nikotiini on hyvin lyhytvaikutteinen ja sen imeytyminen ja vaikutuksen voimakkuus ovat yksilöllisiä.

Tupakointi kuivattaa suun limakalvoja ja tällöin hampaat ovat ilman syljen suojaa. Toiset kärsivät tupakoinnin yhteydessä oksentelusta koska tupakointi lisää ruoansulatuskanavan liikkuvuutta. Oksentaminen aiheuttaa hampaiden liukenemista vatsahappojen myötä.

Tupakansavussa on yli 7000 kemiallista yhdistettä. Näistä sadat ovat myrkyllisiä ja niistä yli 70 aiheuttaa syöpää, mm. suusyöpää ja nielusyöpää.

Sähkötupakasta tupakoinnin vieroittajana ei ole vielä tarpeeksi tutkimustietoa joten sitä ei voi suositella lopettamisen avuksi. Uusimpien tutkimusten mukaan sähkötupakka aiheuttaa keuhoissa tulehdustiloja jotka voivat altistaa astmalle ja keuhkosyövälle. Sähkötupakat voivat myös sisältää nikotiinia.

Lopettamisen avuksi voi ottaa esim. Nicoretten tuotteet joista voi olla apua ja hyötyä. Älä kuitenkaan jää koukkuun nikotiinipurkkaan vaan etsi itsellesi muu tyydytystä ja rauhoitusta antava keino, superhyviä tuotteita ovat ksylitolituotteet. Etsi itsellesi sopiva tapa ja kokeile sitä.

Tupakoitisijan hengitys haisee

Tupakka on merkittävä riskitekijä suunterveydelle koska se heikentää elimistön puolustusjärjestelmää, ikenien verenkiertoa ja suun haavojen paranemista.

Tupakointi aiheuttaa hampaiden värjäytymistä ja pahanhajuista hengitystä. Kun hampaissa on paljon värjäymää, ne keräävät bakteereita ja tästä muodostuu hammaskiveä. Hammaskivi ylläpitää ientulehdusta.

Hengitys muuttuu pahan hajuiseksi kun keuhkoista tulee tupakan saastuttamaa ilmaa syödessä ja puhuessa. Tupakan aineet tarttuvat hampaiden, kielen ja limakalvojen pintaan aiheuttaen hajua.

Koska ikenien verenkierto on heikentynyt ja hammaskiveä voi olla paljon, bakteerit lisääntyvät ja aiheuttavat hajua. Ajattele itseäsi ja läheisiäsi ja etsi itsellesi sopiva keino luopua nikotiinista.

Nuuska

Moni luulee, että nuuskan käyttö parantaa elimistön suorityskykyä. Nuuskassa voi olla 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin tupakassa. Nikotiini on voimakkaasti riippuvuutta aiheuttava aine. Aivot tottuvat nikotiiniin nopeasti ja vaativat sitä aina vain enemmän ja useammin. Nuuska ei ole keino päästä tupakasta eroon koska siinä on enemmän riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinia kuin tupakassa.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Nuuskassa oleva nikotiini heikentää verenkiertoa. Ja koska se veri kiertää päästä varpaisiin, se heikentäää koko elimistön verenkiertoa.

Ihmiset luulevat että nuuskan käyttö parantaa seksisuoritusta tai rankkaa liikuntasuoritusta. Tämä ei pidä paikkansa. Päinvastoin, hapekasta verta ei riitä kiertämään elimistössä joten elimistön suorituskyky huononee.

Nikotiinilla on aivoihin kemiallisesti piristävä vaikutus ja luulo perustuu tähän pieneen piristävään hetkeen ja siihen, että uusi nuuska-annos vie vieroitusoireita pois.

Mitä nuuska sisältää

Nuuskassa on noin 2500 erilaista kemikaalia mm. natriumkarbonaattia, natriumkloridia, savuaromia ja kosteudensäilytysaineita. Se koostuu pääosin tupakkakasvista; 40 - 45 % sekä vedestä 45 - 60 %.

Monissa maissa nuuskaan voidaan lisätä erilaisia aineita ja se voi olla jopa kamelinlantaa.

Nuuskan vaikutukset

Nuuska aiheuttaa vakavia hammas- ja limakalvovaurioita siihen kohtaan missä nuuskaa pidetään.

Nuuska voi aiheuttaa suusyöpää limakalvoille sekä nenänielun limakalvolle, ruokatorvelle ja ruoansulatuskanavalle sen vuoksi, että nuuskasylkeä niellään.

Nuuska ja suu

Nuuskan käyttäjän voi tunnistaa jo kaukaa pullottavasta ylähuulesta. Toisinaan kuntosalilla rautaa pumppaavat haisevat nuuskalle ja hielle ja sylkevät ruskeaa sylkeä käsipaperiin.

Nuuskan käyttö aiheuttaa limakalvomuutoksia ja pitkään käytettynä ienvetäytymiä, ientulehdusta, parodontiittia ja hampaiden reikiintymistä.

Jos et halua lopettaa, katso itse suuhusi niin tiedät miltä siellä näyttää. Seuraa tilannetta ja käy tarvittaessa sekä ainakin kerran vuodessa hammashoitolassa.

Nuuska syövyttää hampaan pintaa. Hampaaseen voi tulla nuuskan aiheuttama paikattava syöpymä tai karieksen aiheuttama paikattava reikä. Olen nähnyt paljon syöpyneitä hampaita joita nuori ei itse ole edes katsonut. Katso itse omaan suuhusi, olet sen arvoinen!!

Nuuska väärentää hymyä ja rumentaa muuten kauniita kasvoja, koska nuuska värjää hampaat ja paljastuneet hampaan juuret pysyvästi ruskeiksi. Nuuskan sokeri aiheuttaa reikiintymistä ja ikenien pysyvää vetäytymistä. Hampaat voivat kokea jatkuvaa vihlomisesta aiheutuvaa kipua. Limakalvo muuttuu kovaksi, vaaleaksi ja ryppyiseksi ja pitkään jatkuessaan punaiseksi ja haavaiseksi.

Nuuskan käyttäjän hengitys haisee

Nuuskan käyttäjä ei itse aina tiedä että nuuskan haju haisee hengityskesä. Nuuska aiheuttaa hajuongelmia; suun bakteerit kiinnittyvät helposti lima- kalvovaurioon aiheuttaen pahan hajuista hengitystä. Tupakkatuotteiden nikotiini huonontaa oleellisesti urheilusuoritusta koska kehossa ei kierrä hapekasta verta. Nikotiini supistaa verisuonia. Nuuskan aikaansaama valheellinen piristävä vaikutus urheilun aikana ja sen jälkeen tulee siitä, että uuden nikotiinin/nuuskan laittaminen limakalvolle vie pois nikotiinin käytöstä aiheutuvia riippuvuusoireita.


Potilastapaus

20 -vuotiaalla miehellä diagnosoitiin suusyöpä. Suulaessa pahanlaatuinen syöpä. Käyttänyt muutaman vuoden nuuskaa. Iso leikkaus ja syöpähoidot. Kukaan ei tiedä paraniko nuori. Suusyöpä 20-vuotiaalla on harvinainen mutta mahdollinen.


Potilastapaus

35 -vuotias mies. Käyttänyt nuuskaa noin 10 vuotta. Limakalvo oli irronnut leukaluusta siitä kohtaa missä hän on pitänyt nuuskaa ylähuulen alla. Limakalvo oli haljennut siitä kohtaa mistä se oli irronnut leukaluusta. Leukaluussa oli kolo siinä kohtaa missä hän on pitänyt nuuskaa. Mies ei aikonut lopettaa nuuskan käyttämistä vaikka hänelle näytettiin peilin avulla limakalvon tilanne.

Suusyöpä

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Tässä on kuva suusyövästä. Suusyöpä on arkipäivää. Itse voit vaikuttaa riskitekijöihin joihin kuuluvat tupakkatuotteet sekä alkoholi.

Miltä suusyöpä näyttää ja tuntuu

Se voi olla haava. Se voi olla patti. Se voi olla tummentuma tai vaalentuma. Se voi olla kipua tai kirvelyä. Tai sitten se voi muhia rauhassa ja kasvaa niin isoksi, että joudutaan poistamaan osa leukaluusta. Käy säännöllisesti hammastarkastuksissa jossa aina pitäisi katsoa myös limakalvot. Ja huolella. Myös sieltä kielen alta. Seuraa itse nuuskamuutosta limakalvolla ja hakeudu tarvittaessa hammashoitolaan.

(kuva: Therapia Odontologica)

Huumeet

Suomessa tavallisimmat huumeet ovat keskushermostoon vaikuttavat lääkeaineet sekä liuotinaineet. Marihuana, kuten kannabis, amfetamiini, opioidit sekä uudet muuntohuumeet, kuten MDPV ja mefedroni. Erilaisia kemiallisia muuntohuumeita tulee markkinoille jatkuvasti ja lopulta ne löytävät tiensä myös Suomeen. Kuka tahansa voi olla huumeiden käyttäjä samalla tavalla kuin alkoholin, tupakan ja nuuskan käyttäjäkin.

Lääkeaineiden väärinkäyttäjien tulee huomioida myös suun hyvinvointi, sillä lääkeaineet voivat kuivattaa suuta ja jos näitä lääkkeitä käyttää paljon ja usein, suun kunto voi romahtaa huomaamatta; tulee kariesta ja ientulehdusta sekä limakalvo kärsivät.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Huumeisiin lisätään paljon erilaisia apuaineita

Huumeiden jakelussa on todella monta väliporrasta. Voi olla kymmenen ihmistä jotka käsittelevät huumetta ennen kuin se päätyy käyttäjälle. Ja jokainen väliporras haluaa oman siivunsa ja rahansa, joten huumeeseen lisätään aina jotain ainetta jolla huumetta jatketaan. Se huume mitä sitten käytetään, ei välttämättä sisällä kovinkaan paljon itse huumausainetta vaan aika paljon kaikenlaisia muita ns. apuaineita.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Huumeneulat ovat ongelma

Monet kaupungit jakavat puhtaita neuloja ja ottavat likaiset neulat vastaan. Tämä on tärkeää sen vuoksi, että käyttäjät eivät käyttäisi neuloja kuin kerran eivätkä jakaisi neuloja keskenään. Tärkeää on myös se, etteivät neulat jää leikkipaikoille tai metsiin.

Huumeista on äärettömän vaikeaa päästä eroon kun aivot huutavat huumeita niin ettei pää kestä. Myös Suomeen tulee jatkuvasti erilaisia muuntohuumeita ja niitä on tarjolla jopa kouluissa. On tärkeää, että ihmiset tiedostavat sen, että monien aivot jäävät huumekoukkuun jo ensimmäisestä kokeilusta. Kukaan ei voi tietää onko juuri se jonka aivot käyttäytyvät näin.

Huumeet ja suu

Huumeiden käyttäjillä on usein huono suuhygienia ja huono motivaatio suun puhdistamiseen. Hampaat jäävät harjaamatta, napostellaan sekä syödään ja juodaan epäsäännöllisesti sekä epäterveellisesti paljon sokereita sisältäviä herkkuja sekä juomia.

Huumeiden käyttäjillä on usein suuri sietokyky puuduteaineita kohtaan sekä hampaiden tunto voi olla hyvinkin yliherkkää. Huumeiden käyttö voi myös muuttaa immuunipuolustusta jolloin erilaisten infektioiden, myös suuinfektioiden määrä voi lisääntyä helposti.

Huumeiden käyttö tuohoaa myös suun ja sitä kautta runtelevat myös ihmisen kasvot

Kannabiksen käyttö aiheuttaa verensokerin laskua jolloin ruokahalu ja makeanhimo kasvavat. Koska makeanhimo voi olla voimakas, se voi aiheuttaa nopeasti reikiintymistä ja näin suun kunto voi romahtaa lyhyessäkin ajassa. Kannabiksen käyttö voi aiheuttaa myös ikenien liikakasvua ja hampaiden kiinnityskudossairauksia jolloin suun kunto romahtaa entisestään.

Koska huumetta voidaan verisuoniin ruiskuttamisen lisäksi myös vetää limakalvoille nenän limakalvojen kautta, vaurioittaa huume myös nenän limakalvoja. Kun näin tehdään pitkään, lopulta nenän alue romahtaa vaikuttaen myös suun hyvinvointiin. Huumausaineet hakeutuvat nopeasti keskushermostoon jolloin riippuvuus kehittyy nopeasti aivojen kemiallisten muutosten vuoksi. Koska huumeet voivat aiheuttaa myös oksentelua, mahahapot syövyttävät hampaiden pintaa. Ja jos suuhygienia on huono, aiheuttaa oksentelu lisäongelmia suun hyvinvointiin.