Hammashoitaja, suuhygienisti, hammasteknikko

Hammaslääkärin lisäksi hoitohenkilökuntaan kuuluvat hammashoitaja, suuhygienisti sekä hammasteknikko. Henkilökuntaan kuuluu myös välinehuoltaja ja siivousalan ammattilaiset. Ennen koulutusuudistusta nimikkeenä oli hammashoitaja ja suuhygienisti oli hammashuoltaja. Nykykoulutuksen mukaan hammashoitajan nimike on lähihoitaja joka on erikoistunut suunhoitoon. Minä valmistuin -90 luvun alussa hammashuoltajaksi mutta nimike muutettiin suuhygienistiksi. Suuhygienistin koulutus tapahtuu ammattikorkeakoulussa. Tässä kappaleessa kerrotaan hieman näiden ammattiryhmien tekemistä toimenpiteistä. Tiiviistä yhteistyötä tehdään myös hammasteknikon kanssa joka valmistaa esim. hammaskruunuja, purentakiskoja sekä osa- ja kokoproteeseja. Mutta mistään työstä ei tule mitään jos ei mukana ole välinehuoltaja ja siivooja tee omia tärkeitä töitään. Välinehuoltaja voi olla vastaanoton hammashoitaja tai suuhygienisti, mutta vastaanotolla voi toimia myös erikseen välinehuoltaja.

Hammashoitaja 

Hammashoitaja toimii lähinnä hammaslääkärin työparina. Avustamisen lisäksi hän voi tehdä pieniä toimenpiteitä itsenäisesti. Hammashoitaja voi esim. tehdä lasten hammastarkastuksia, fluorauksia ja omahoidon ohjauksia. Hammashoitaja ja suuhygienisti voivat ottaa hammaslääkärin määräämän panoramatomografian, eli kokoleukojen röntgenkuvan.

Hammashoitaja osallistuu myös suun sairauksien tutkimuksiin ja hoitoon. Hammashoitajan tehtäviin kuuluu myös työ- ja potilasturvallisuudesta vastaaminen hoidon aikana ja hoitotoimenpiteen jälkeen.

Työtehtäviin kuuluu usein myös erinäiset toimistotehtävät, ajanvaraus, arkistointi ja kortistot sekä tilastoinnit, yhteydenpito yhteistyötahoihin ja joskus myös laskutus.  

Suuhygienisti 

Suuhygienisti tekee pääsääntöisesti itsenäisiä potilashoitoja mutta monella vastaanotolla suuhygienisti toimii myös hammashoitajana ja avustaa hammaslääkäriä. Suuhygienisti voi esim. paikata väliaikaisella paikka-aineella hampaan, poistaa hammaskiven ja puuduttaa ikenet hammaskiven poistoa varten. Suuhygienisti voi tehdä tarkastuksia kaiken ikäsille ja pinnoittaa hampaita sekä tietenkin tehdä fluorauksen lisäksi omahoidon ohjauksia. Suuhygienisti tekee hoidontarpeen arviointeja sekä hammaslääketieteen erikoisalojen osatehtäviä joita ovat mm. oikomishoito, kirurgia ja purentafysiologia. Suuhygienistit tekevät myös hampaiden valkaisuja.

Hammaslääkäri voi lähettää potilaan suuhygienistin vastaanotolle jolloin potilas saa käynnistä Kela-korvauksen. Suuhygienistit voivat toimia myös itsenäisinä ammatinharjoittajina.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi