Hammastapaturmat

On aina kurjaa kun sattuu tapaturma. Tapaturmat ovat yleensä vahinkoja joita on ollut vaikea ennaltaehkäistä. Urheillessa on tietenkin tärkeää pitää hammassuojia jotka suojaavat hampaita lohkemalta, katkeamiselta tai irtoamiselta. Mutta aina kaikkia tapaturmia ei voi ehkäistä.

Kun tapaturma sattuu, on hyvä ottaa yhteyttä hammashoidon ammattilaiseen. Hän osaa arvioida pitääkö hammashoitoon lähteä heti vai voiko tilanne odottaa seuraavaan arkipäivään. Ja jos on tapaturmavakuutus, sitä kannattaa käyttää.

Hampaat ovat hyvin näkyvä osa ihmistä. Suu vaikuttaa puhumiseen, olemiseen ja syömiseen. Tapaturma voi olla iso tai pieni ja huoli sen mukainen. Hammastapaturma voi vaikuttaa pieneltä, mutta muutaman vuoden kuluttua hammas voikin lähteä heilumaan tapaturman seurauksena.

Muista seurata hampaan vointia

Hyvin tärkeää on seurata hampaan tilannetta, jos se alkaa särkemään, tummumaan tai ikeneen tulee mätäpatti, ota yhteyttä hammashoitolaan. Silloin hammas tarvitsee jatkohoitoa. Tummunut hammas voi olla vaikea saada enää saman valkoiseksi kuin se oli, joten on tärkeää että tummumisen estämiseksi hammas juurihoidetaan ja hampaan ydin (verisuonet ja hermot) otetaan pois. Värin muutos johtuu siitä, että hampaan sisällä oleva veri hakeutuu hampaan sisällä olevia kanavia pitkin hampaan pintaa kohden. Tämä tummuma voi olla vaikeaa saada pois.

Jos on tapaturmavakuutus joka korvaa myös hammastapaturmat, sitä kannattaa käyttää. Joskus tapaturman hoito voi kestää kauan ja olla hyvin kallista. Julkinen hammashoito korvaa vain tiettyyn pisteeseen asti käyntikuluja ja toimenpiteitä.

Maitohampaan tapaturmat

Kun lapsi opettelee kävelemään tai vaikka pyöräilemään, voi helpostikin sattua hammastapaturma. Myös leikeissä, ulkoillessa, keinuessa ja muissa arkisissa toiminnoissa sattuu tapaturmia. Kotona, kylässä tai päiväkodissa. Joka kolmas lapsi saa kolhuja yleensä yläleuan etuhampaisiin. Eniten tapaturmia sattuu 0 - 4 vuotiaille. Yleensä suurin osa maitohammasvaurioista ei aiheuta minkäänlaisia ongelmia vaikka vahingon sattuessa suussa voi näyttää pahalta. Kun lapsella on tutti tai jokin lelu tai tavara suussa kun hän kaatuu, voi hampaat vaurioitua enemmänkin.

Maitohammas on lyhyt pieni hammas joka on kiinni leuan pehmytkudoksessa. Kun hammas saa iskun, hammas yleensä irtoaa kokonaan tai kallistuu pois hammasrivistä. Harvemmin maitohammas katkeaa juuri sen pienuuden vuoksi. Huulista ja ikenistä voi vuotaa paljonkin verta joka voi näyttää hurjaltakin. Lapsi pelästyy ja hän voi alkaa itkemään kovastikin. 

Ensiapuna rauhoita ja lohduta lasta. Kun tilanne rauhoittuu, katso suuhun mitä on tapahtunut. Voit tyrehdyttää haavaa esim. jääpalan avulla tai painaa kevyesti vuotavaa kohtaa puhtaalla nenäliinalla tai talouspaperilla. Lapsi voi kevyesti huuhdella suuta jotta nähdään tarkemmin mitä on tapahtunut. Jos hammas on pois paikoiltaan tai irronnut, ota irronneet hampaat ja hampaan palat pois lapsen suusta jotta lapsen on helpompi olla. 

Irronneita maitohampaita ei yleensä laiteta takaisin paikalleen, koska kuopan alla leukaluussa kasvaa pysyvä hammas eikä pysyvää hammasta haluta vahingoittaa. Jos tapaturmassa ei ole kyse erittäin suuresta vauriosta, hammaslääkärille ei ole syytä kiirehtiä vaan voi soittaa hammashoitolaan ja toimia heidän ohjeidensa mukaan.

Hammaslääkärin tutkimuksessa otetaan yleensä röntgenkuva jotta voidaan nähdä onko hammas irronnut täysin tai onko kuopassa hampaan palasia sekä voidaan nähdä onko pysyvä hammas vaurioitunut. Tiedot kirjataan potilaan hammashoitotietoihin jotta voidaan suunnitella seurantaa ja aikatauluja. On myös hyvä tietää jos pysyvä hammas on vaurioitunut jotta sille voidaan suunnitella mahdollisia hoitoja.

Seuraa tilannetta aina trauman sattumisen jälkeen kotona hammaspesujen yhteydessä niin silloin tulee helpommin huomatuksi jos hampaaseen tulee hoidontarvetta. Jos suussa olevaan traumahampaaseen kehittyy ajan kuluessa komplikaatioita, esim. se alkaa aristamaan lapsen syödessä, se alkaa heilumaan, se tummuu tai ikeneen kehittyy mätäpatti, ota yhteyttä hammashoitolaan.

Pysyvän hampaan tapaturmat

Tarvittaessa ota yhtyettä hammashoitolaan. Hammaslääkärin vastaanotolla kartoitetaan tilanne ja tehdään hoitosuunnitelma. Otetaan tarvittavat röntgenkuvat ja kirjataan tapahtuma.

Hammas voi lohjeta vain vähän jolloin hampaalle ei tarvitse tehdä mitään. Hampaat kuluvat normaalissa käytössä ja pienet lohkeamat ja naarmut hioutuvat useimmiten itsestään. Jos lohkeama raapii kieltä tai poskia, lohkeama on iso tai hammasta vihloo, hammas voidaan paikata.

Hampaan paikkauksessa paikka-aine liimataan kiinni hampaaseen. Jos hampaan kärjessä on paikattava lohkeama, paikan pysyvyys on useimmiten huono; hampaalla haukataan, pureskellaan ja syödään, paikkaan kohdistuu vääntöpainetta ja paikka voi irrota nopeastikin sen laittamisesta.

Kun pysyvä hammas lohkeaa tai katkeaa niin, että hampaan ydin paljastuu, täytyy hampaaseen tehdä juurihoito. Kun ydin on paljastunut, siihen on päässyt bakteereja ja ydin täytyy poistaa. Vasta juurihoidon jälkeen hampaaseen voidaan tehdä pysyvä paikka tai proteettinen kruunu.

Kun pysyvä hammas on irronnut kokonaan, se voidaan yrittää istuttaa takaisin kuoppaan. Irronnut hammas tulee säilyttää kosteassa sen vuoksi, ettei hampaan reunat kuivu vaan että se pysyy riitävän kosteana ja sillä on paremmat mahdollisuudet kiinnittyä kuoppaansa uudestaan. Jos tapaturman jälkeen pääsee nopeasti hammashoitoon, voi olla, että pysyvä hammas saadaan istutettua kuoppaansa niin, että se jää siihen kiinni. Jos hammas ei pysy istutettuna paikoillaan vaan se pitää poistaa, puuttuvan hampaan tilalle voidaan tehdä proteettinen silta tai istuttaa hammasimplantti.

Hammaspaikan irtoaminen

Hammaspaikan irtoaminen ei välttämättä ole aina tapaturman aiheuttama vaikka näin usein ajatellaan. Kun hampaassa oleva amalgaami-/tai muovipaikka lohkeaa, se lohkeaa usein sen vuoksi, että paikan alla on kariesta ja paikka lähtee irti koska se ei ole enää kunnolla kiinni hampaassa. Paikka voi lohjeta esim. oliivin kiveä tai ruoassa olevaa luuta puraistaessa tai syödessä haarukka voi joutua hampaiden väliin.

Vältä juomasta suoraan lasipullosta sillä se voi hyvinkin kolahtaa etuhampaisiin ja voi aikaansaada suurenkin hammaslohkeaman. Varsinkin väkijoukossa ja festareilla käytä mielummin muovipulloa tai muovikuppia.

Hammassuojat suuhun!

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Hammassuojia on jokaiseen urheilulajiin. Mutta ne eivät auta jos ne ovat treenikassissa tai jos niitä ei ole laisinkaan. Ei voi liikaa painottaa, että laittakaa hammassuojat suuhun urheilun ajaksi!

Mailapeleissä mailan pää osuu helposti kasvoihin, esim. sähly tai ringette. Kontaktilajeissa toisen kyynärpää voi osua kasvoihin. 

Kun etuhampaat vahingoittuvat, se vaikuttaa puhumiseen ja syömiseen, olemiseen ja elämiseen. Suusuojat on halpa hinta siitä että saa hampaat ehjinä.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Polkupyörällä kaatuminen

On itsestään selvää että käytetään pyöräilykypärää.

Kaatuminen, vaikka pyörtyminenkin, voi aiheuttaa vakaviakin tämäntyyppisiä hammasvammoja.

Pyöräile maltillisesti, huomioi kanssakulkijat ja ennakoi mihin olet menossa ja ajamassa. Älä tee äkkikäännöksiä jolloin joku voi törmätä sinuun tai sinä toiseen. Auto voittaa aina.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Väkivalta on aina väärin!

Kukaan ihminen ei saisi koskaan pahoinpidellä ketään. Ja aina kannattaa lähteä pois kärjistyneistä tilanteista, kotona tai kodin ulkopuolella. Fiksu ei pahoinpitele ja fiksu lähtee tilanteesta pois.

Pahoinpitely saa aikaan pahaa jälkeä, niin henkisesti kuin fyysisestikin, ihmisen turvallisuuden tunne katoaa ja kestää aina aikansa että luottamus maailmaan palaa. Älä koskaan jää yksin oli se väkivalta mitä tahansa. Koskaan ei ole liian aikaista eikä liian myöhäistä kertoa asiasta ja hakea apua. Apua löytyy aina!

Päähän lyömisestä tai potkaisemisesta ei tule samanlaista elokuvaefekti-ääntä kuin elokuvissa. Pahoinpitelyssä jo kertapotkaisu tai lyöminen voi saada todella pahaa jälkeä.

Pitääkö turvavyötä käyttää

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Turvavyö voi säilyttää ihmisen hengen. Kun autossa tai bussissa on turvavyö, käytä sitä. Se on helppo ja halpa henkivakuutus.

Turvavyö pitää ihmisen kiinni autossa niin, että onnettomuuden sattuessa ihmiseen sattuisi mahdollisimman vähän. Törmäyksen ei tarvitse olla kova kun sattuu pahasti.

Käytä itse turvavyötä, laita se lapselle ja edellytä että muut autossa olijat käyttävät turvavyötä. Se on myös sinun hyväksesi, sillä ihminen, eläin tai painava tavara joka ei ole turvavöissä, voi syöksyä onnettomuustilanteessa toisen ihmisen päälle.

Hammasimplantti

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Puuttuvan hampaan voi joskus korvata implantilla.  Erilaisia varaosaimplantteja voi ihmisellä olla muuallakin, esim. korvalehti.

Leukaluuhun upotetaan implanttiruuvi jonka päähän sementoidaan proteettinen hammaskruunu kiinni. Hammasmplantit ovat yleensä hyvin onnistuneita eikä sitä aina edes huomaa että jokin hammas on korvattu implantilla.

Implantin puhdistaminen

Impantin puhdistamiseen tulee kiinnittää huomiota. Jos ruuvin kiinnitysalue tulehtuu, voi implanttiruuvi irrota leukaluusta ja uutta ruuvia on todella vaikeaa saada siihen kiinnittymään uudelleen.

(Kaikki sivun kuvat: Textbook and color atlas of traumatic injuries to the teet.)