Suun sairauksista suun hyvinvointiin

Suussakin on paljon erilaisia sairauksia. Tällä sivustolla käsittelen helposti ja ymmärrettävästi joitakin näitä sairauksia. Netistä löytyy diagnooseilla paljon erilaista tietoa erilaisista sairauksista ja aina kannattaa käydä näyttämässä mieltä askarruttavia muutoksia suunhoidon ammattilaiselle. On myös tärkeää käydä vuosittain suun- ja hampaiston tarkastuksessa siksi, että jo pienenä havaitut sairaudet voitaisiin hoitaa niin, ettei niistä kasvaisi isoja.

Tässä olen kirjoittanut joistakin sairauksista ja täydennän listaa ajan kanssa. Aina voit kysyä ja kertoa mistä haluaisit lisää tietoa. Tärkeintä on kuitenkin se, että näiltä sivustoilta välittyisi viesti, että usein voi itse vaikuttaa suun hyvinvointiin, jos ei itse yksin niin ammattilaisen kanssa. Jokaisella meistä on omat haasteensa ja kaikille löytyy apua. Hyvin harvoin ihminen on vain näiden kirjoitettujen asioiden summa, vaan taustalta ja elämästä löytyy paljon kaikkea ihmisen ja elämän elämiseen.

Tunnista tilanne, ota se haltuun ja lähde hakemaan neuvoja, apua ja opastusta! Saat ne varmasti! Älä jää yksin!

Sylki ja sen tehtävä

Sylki on pääosin vettä. Se sisältää erilaisia epäorgaanisia suoloja, kuten kalsiumia, fosfaattia, fluoria, bikarbonaattia sekä pieniä määriä proteiineja eli valkuaisaineita ja hiukan lipidejä (rasva-aineita).

Syljellä on suuri vastuu hampaiden hyvinvoinnissa, se on tärkeä suun ja kehon puolustustekijä jonka avulla pystyy syömään ja puhumaan, mutta jos syljenkoostumus tai syljeneritys on heikko, suun hyvinvointi voi horjua. Opettele käyttämään suun kostutukseen sopivaa tuotetta jos kärsit suun kuivuudesta!

Sylki

Sylkeä tuottavat sylkirauhaset ja sylki on erittäin tärkeä hampaiden ja limakalvojen puolustustekijä.

Sylki hajottaa ruoan mukana suuhun tulleita haitallisia bakteereja ja viruksia, sekä estää niiden ja muiden taudinaiheuttajien pääsyn elimistöön

Terveet sylkirauhaset tuottavat sylkeä noin 0,5 l - 1 litraa vuorokaudessa.

Monet lääkkeet ja sairaudet vähentävät syljeneritystä ja edistävät näin hampaiden reikiintymistä ja vaikeuttavat syömistä ja puhumista. Katso omien lääkkeidesi käyttöohjeesta aiheuttaako se syljenerityksen vähenemistä.

Syljen tehtävät

Sylki huuhtelee suuta ja pitää suun kosteana, muuten on vaikea puhua, niellä tai syödä.

Sylki on ensimmäinen tekijä joka pilkkoo syödyn ruoan pureskelemisen ohella.

Sylki nostaa suun pH:n takaisin normaaliksi happohyökkäysten jälkeen ja edistää myös hampaiden pinnan kovettumista happohyökkäysten jälkeen.

Plakki, bakteerimassa, biofilmi

Plakki on tutkimusten mukaan uudelleen nimetty biofilmiksi. Se on sitä bakteerimassaa joka yhdessä muiden eri bakteerien kanssa tekee reiät hampaisiin, aiheuttaa ientulehdusta ja joka syljen vaikutuksesta kovettuu hammaskiveksi. Biofilmi (plakki) on limapeitettä joka sisältää bakteereita ja näiden aineenvaihduntatuotteita. On arvioitu, että milligrammassa plakkia on sata miljoonaa bakteerisolua.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Joskus sen plakin ihan näkee jo kun katsoo ihmisen suuhun, toisinaan se sitten piileskelee niin että se pitää etsiä ja löytää.

Kun harjaat, varmista harjauksen jälkeen että on puhdasta. Kokeile kynnellä tai kielellä ja katso peiliin, tuntuuko ja näyttääkö puhtaalta. Apteekista saat plakkiväritabletteja jotka värjäävät massan violetiksi jolloin näet mihin sitä jää ja saat sen puhdistettua pois.

Pitkään hampaan pinnalla ienrajassa oleva plakki kovettuu syljen kalsiumyhdisteiden vaikutuksesta hammaskiveksi.

Myös hammaspaikkojen reunat ja erilaiset proteettiset hammaskruunut ja hammassillat voivat olla epätasaisia jolloin plakki kiinnittyy niihin nopeasti ja niitä on vaikea puhdistaa.

Jos on plakkia, pese se pois, ota tilanne haltuun. Älä kuitenkaan harjaa liian lujaa ja tehokkaasti, vaan huolella. Plakki on bakteerimassaa joka haluaa olla kiinnittyneenä hampaan pinnalle sekä ienrajaan ja lisääntyä. Se taitaa olla jokaisen elävän bakteerin ja viruksen elämäntehtävä, lisääntyä.

Karies, reikä, hammasmätä

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Hampaiden kovakudosvaurion syy on karies. Karies on se reikä ja puhunkin tällä sivustolla asiasta näillä molemmilla nimillä.

Karieksen aiheuttaa bakteeri jonka nimi on Streptococcus mutans. Bakteeri käyttää hyväkseen plakissa olevia sokereita ja tekee niiden avulla reikiä hampaaseen.

Hampaassa oleva reikä voi näkyä karheana vaalentumana, tummentumana tai kolona, tai sitten sitä ei itse edes huomaa.

Vaurion syntyyn vaikuttavat puhdistuksen lisäksi suun bakteerikannan koostumus, ruokailutavat, syljen määrä ja laatu sekä aika, jonka hammas on plakin peittämänä. Hampaissa ei tämänhetkisten tutkimusten mukaan ole huomattu sellaisia eroja jotka oleellisesti vaikuttaisivat hampaiden reikiintymiseen. Toki tutkimukset etenevät koko ajan ja tietoa tulee lisää. 

Moni ei uskalla harjata ienrajaa riittävän tehokkaasti, koska pelkää niiden vetäytymistä. Harjaa oikealla tekniikalla; harjakset ienrajaa kohti ja kevyesti mutta niin että hammas puhdistuu. Jos et puhdista hampaiden pintoja hammasväleistä, niihin voi muodostua reikiä.

Karies siis tarkoittaa hammasmätää; perinteisesti sanottunta "hampaassa olevaa reikää". Karieksen aiheuttaa streptococcus mutans -bakteeri, joka saadaan toiselta ihmiseltä tartunta, juurikin lapsuudessa. Ilman tätä bakteeria reikää ei synny. Toisilla sitä bakteeria on enemmän ja toisilla vähemmän. Sekin on siis yksilöllinen asia.

Me jokainen olemme yksilöitä ja kehomme reagoi omalla tavallaan, mutta näin perussääntönä; "puhtaaseen hampaaseen ei tule reikää".

Ientulehdus, gingiviitti

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Ientulehdus johtuu hampaan ja ikenen rajassa olevasta bakteerimassasta, eli plakista. Nykytietämyksen mukaan plakkia kutsutaan siis biofilmiksi.

Kun bakteerimassaa ei puhdisteta hampaan pinnoilta pois, varsinkin ienrajoista, ien tulehtuu ja diagnoosiksi tulee ientulehdus eli gingiviitti.

Ientulehduksen ensihoito on huolellisempi hampaiden puhdistaminen harjaamalla sekä puhdistamalla hampaiden ienrajat hampaiden välistä. (kuva: Therapia Odontologica)

Kiinnityskudostulehdus, parodontiitti


Jos ientulehdusta ei paranneta vaan bakteerimassa saa jatkaa kasvuaan, niin tuloksena voi olla suun kiinnityskudostulehdus, eli parodontiitti. Parodontiitti on etenevä sairaus joka lopulta irroittaa hampaan leukaluusta kokonaan niin, että se alkaa heilumaan ja lopulta irtoaa.

Tällöin bakteerit ovat menneet jo syvemmälle ikenen ja hampaan väliin ja tulehduttaneet hampaan ympärillä olevaa luuta. Mukana on tiettyjen bakteerien lisäksi myös hammaskivi, joten hoitona on hammaskiven ja bakteerimassan poistaminen.  Oleellinen osa sairauden hoitoa on potilaan itse ylläpitämä hyvä suunhoito; hampaiden harjaaminen ja hampaiden välipintojen puhdistaminen.

Hammaskivi

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Hammaskivi on sitä hampaan pinnalle jätettyä bakteerimassaa jonka sylki on kovettanut hammaskiveksi.

Hammaskiveä ei saa itse pois joten hakeudu ammattilaisen luo suun puhdistamiseksi.

Hammaskiven voi joskus itse nähdä valkoisena kerrostumana hampaan ja ikenen rajapinnoilla sekä hampaiden välissä. Se myös ylläpitää ientulehdusta ja voi aikaansaada kiinnityskudostulehduksen. (kuva: Therapia Odontologica)


Afta (Stomatitis aphthosa)

Afta on suuontelon limakalvoille syntyvä haavauma. Se voi olla pieni tai hyvinkin suuri, se voi olla joskus hyvinkin kipeä ja se voi vaikuttaa syömiseen ja puhumiseen. (Kuva kirjastani: A colour atlas of Oro-Facial Diseases)

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Aftan syntymistä ei vielä tarkkaan tunneta vaikka se on melko yleinen vaiva. Aftoja voi aiheuttaa stressi, hormonitoiminta, raudan, foolihapon ja B12 vitamiin puutos. Myös jotkin taudit ja perinnöllisyys voivat vaikuttaa aftojen syntyyn.

Monissa hammastahnoissa on paljon apuaineita ja saippuaa fluorin lisäksi. Monet ovat saaneet avun hammastahnan vaihtamisesta toiseen. Kannattaa ainakin kokeilla! Myös sitrushedelmät voivat aiheuttaa herkille limakalvoille aftoja.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Tässä on tuote jonka kerrotaan auttavan kipeään aftaan ja sitä voi käyttää myös muiden suun haavaumien parantamiseen. Kannattaa kuitenkin ottaa ensin selvää suun haavaumista ja tietää mitä ne ovat ja mistä ne tulevat. Tämä geeli tekee aftan päälle suojakalvon jonka alla afta paranee nopeammin.

Aftojen ja haavaumien syyt tulee selvittää jotta voitaisiin ennaltaehkäistä näitä ongelmia. Kun syyt on selvitetty, voit kysyä hoitohenkilökunnan lisäksi apteekista lisää erilaisista tuotteista ja niiden käytöstä.

Herpes

Herpes on viruksen aiheuttama rakkaulainen tulehduspesäke. Huuliherpeksen kanssa ei kannata lähteä hammaslääkäriin jos ei ole aivan akuutti hammassärkytilanne. Hammashoidon aikana herpesvirukset voivat levitä niin potilaan silmiin kuin hoitohenkilö-kunnankin silmiin. Toisinaan hammashoidossa ei hoideta potilasta jolla on herpes huulessa, sillä myös syljessä on niin paljon virusta että sen leviäminen silmiin voi olla hyvinkin todennäköistä. Herpesvirus elää pysyvästi ihmisen tietyissä hermokanavissa ja toisinaan se voi aktivoitua rakkulamaiseksi aina välillä. Ihan täydellistä puhkeamissyytä ei tunneta, mutta usein stressi ja erilaiset vastustuskykyä koettelevat sairaudet saavat herpeksen puhkeamaan.

Limakalvosairaudet

Myös suun limakalvoilla on paljon erilaisia sairauksia. Esim. keliakian aiheuttamia muutoksia löytyy myös suun limakalvoilta. Suun limakalvoilla on tärkeä tehtävä puhumisen ja syömisen kautta. Kun limakalvot ovat arat, polttelevat ja kirvelevät, voi olla hankalaa selviytyä arjesta ja sen haasteista.  Limakalvosairauksia on monenlaisia ja niitä on vaikea itse erottaa ja hoitaa. Parhaimman diagnoosin limakalvosairaudestasi saat omalta hammaslääkäriltäsi.

Diagnoosin selvittyä voi olla monenkinlaisia hoitokeinoja joilla itse voi hoitaa juuri omaa limakalvosairauttaan. Käänny siis hammaslääkärin puoleen niin saat varmasti apua. Tässä muutamia suusairauksia.

Burning mouth -syndrooma

Monet syndroomasta kärsivät alhaisesta syljenerityksestä ja suun kuivuuden lievittäminen voikin helpottaa tätä oiretta.

Trigeminusneuralgia

Oireita ovat äkilliset vihlaisut, kipukohtaukset jotka rajoittuvat kasvoissa trigeminushermon ympärille. Kohtauksen voi aiheuttaa kosketus, viima, puhuminen tai purennalliset seikat.

Hengityksen haju

Hengityksen haju voi johtua monestakin eri syystä. Juuri syödystä ateriasta ja mausteista, erilaisista sairauksista ja tulehduksista, tupakan polttamisesta tai nuuskan käyttämisestä, alkoholista, hammaskarieksesta, ientulehduksesta tai parodontiitista (kiinnityskudostulehduksesta). Useimmiten hengitys haisee bakteereille, eli niille bakteereille jotka ylläpitävät tulehdusta hampaassa tai ikenessä. Hampaiden ja ikenien huolellinen ja päivittäinen puhdistaminen voi useimmiten raikastaa hengitystä. Voit käyttää suuvettä raikastamiseen kunhan olet ensin puhdistanut hampaat ja ikenet huolellisesti hammasharjalla ja puhdistanut myös hampaiden välipinnat hammaslankaimella tai hammastikulla.

Hammaskivi on kuollutta bakteerimassaa jonka pinnalla on eläviä bakteereita jolloin haju voi lähteä myös hammaskivestä. Hampaassa oleva reikä, kariesbakteeripesä, voi myös aiheuttaa hajua. Myös kielen pinnan katteisuus, joka on bakteereita, voi aiheuttaa hajua.

Hengityksen hajuun voi myös vaikuttaa kuiva suu, kehon sisäiset syyt esim. hengitystieinfektiot ja refluksitauti. Tärkeintä on selvittää mistä epämiellyttävä haju johtuu ja hoitaa se mahdollisuuksien mukaan. Jos mitään aiheuttajaa ei löydy, voi hengityksen haju olla ihmiselle ominainen jota on vaikea muuttaa. Ihmisen iho tuoksuu myös jokaisella erilaiselle.

Nyt on siis tärkeää hakeutua vuosittaisiin suun tarkastuksiin jossa läpikäydään huolellisesti hampaat, ikenet ja limakalvot. Paikataan mahdolliset reiät ja poistetaan hammaskivi.

Sukupuolitaudit suussa

Suojaamattomassa suuseksissä myös lähes kaikki sukupuolitaudit tarttuvat; herpes, kondylooma, tippuri, kuppa, klamydia, HIV sekä B-hepatiitti. Suussa oleva sukupuolitauti voi olla hyvinkin vähäoireinen tai kokonaan oireeton. Sukupuolitaudit voivat näkyä myös syylinä, rakkuloina tai haavaumina. Sukupuolitaudit suussa ovat lisääntymässä ja koska ne ovat usein oireettomia, kondomin käyttö on hyvin tärkeää. Suusairauksien ehkäisemiseksi käytä suuseksissäkin kondomia ja kun menet sukupuolitautitesteihin, pyydä että näyte otetaan myös suun limakalvoilta.

Suusyöpä

Syöpä sanana on usein negatiivinen ja harva meistä haluaa ajatella sitä. On kuitenkin tilanteita, jolloin jotkut meistä sairastuvat syöpään ja varsinkin suusyöpään. Suusyöpää lisäävät tupakan, nuuskan ja alkoholin käyttö. Mutta kuten kaikkien syöpien kanssa, suusyöpä voi tulla kenelle tahansa. Suomessa diagnosoidaan noin 250 suusyöpää vuosittain ja näistä pystytään parantamaan noin puolet. Hoidon ennustetta huonontaa yleensä se, että suusyöpä havaitaan myöhäisessä vaiheessa jolloin sitä on vaikeampi saada hoidettua.

Suusyövän tärkein ehkäisykeino on käydä säännöllisesti vuositarkastuksissa jolloin ammattilainen tarkastaa myös suun alueen limakalvot. Suusyöpä näkyy useimmiten vaaleana tai tummana laikkuna, haavaumana tai pattina kielessä, suupohjassa, huulessa tai muuten limakalvolla. Jos huomaat että suussa on jonkinlainen muutos joka ei parane itsestään muutamassa viikossa, käy näyttämässä muutosta hammaslääkärille. Hän osaa arvioida jatkohoidon tarpeen.

Muistathan huolehtia myös huulien suojaamisesta auringolta samalla tavoin kuin ihon suojaamisesta.


Potilastapaus

Vastaanotolle tuli noin 55 -vuotias nainen. Hän oli käynyt säännöllisesti hammaslääkärissä vuositarkastuksissa ja oli juuri muutamaa kuukautta aiemmin käynyt hampaan paikkauksessa.  Hän tuli päivytyksenä potilaiden väliin näyttämään kesälomalla, muutamaa viikkoa aiemmin, ilmestynyttä pattia suulakeen. Patti oli puolikkaan munan kokoinen ja mallinen kohouma suulaessa. Koska patille ei löytynyt järkevää selitystä, potilas lähetettiin päivystyksenä eteenpäin kaupungin suukirurgille. Ajattelin tätä naista päivittäin, mitä hänelle kuuluu ja mikähän se patti oikein oli. Meni muutama viikko, ja hänen tyttärensä soitti ja kertoi, että hänen äidillään oli agressiivinen suusyöpä. Syöpää lähdettiin heti hoitamaan, mutta valitettavasti en koskaan ole saanut tietää mitä tälle naiselle ja hänen perheelleen kuuluu. Tämä tilanne tapahtui syksyllä 2005, ja muistelen usein tätä naista ja perhettä; hakeudu siis heti hammashoidon vastaanotolle jos huomaat suussa jotain poikkeavaa, koskaan ei voi tietää mitä se on. Kaikki kohoumat ja patit ja haavat ja punoitukset pitää ottaa tosissaan ja käydä näyttämässä ammattilaisella. Aina on hyvä jos syy on hoidettavissa, turhaa käyntiä ei ole olemassakaan!