Kivun hoito ja hammashoitopelko

Kivunhoito on kunnia-asia! Hammashoitopelon hyväksyminen ja kunnioittaminen ovat kunnia-asioita! Käsi pystyyn jokainen, alan ammattilainen tai potilas, joka haluaa että sattuu tai ettei pelkoa oteta todesta? Minä en kyllä nosta! Toivottavasti et sinäkään!

Toisinaan kuulee potilaalta: "Kyllä minä haluan sitä kipua tuntea, sittenpä ainakin tiedän että pitää hoitaa paremmin hampaita!". Hhhhmmmm, kuulostaa aivan hirveältä. Usein vastaan, ettei lääkitsemätön kipu ole tarvittava kokemus eikä kipu tee kenestäkään parempaa ihmistä.

Ihminen syntyy ilman pelkoja

Uusimpien tutkimusten mukaan aivoissa näkyy pelko, pelko mitä tahansa kohtaan. Pelon voi voittaa jos ns. järki ottaa vallan pelosta. Pelko voi myös alkaa hallitsemaan tilannetta niin, että se saa vallan eikä pelkoa saa siten heti tukahdetettua. Pelkoa myös tarvitaan, se hillitsee ihmistä esim. syömästä jotain sopimatonta tai estää ihmistä menemästä paikkaan jossa voi vahingoittua.

Pelko on halua jäädä eloon. Ihminen syntyy ilman pelkoja, joten pelot ovat ilmeisesti opittuja. Ei vauva tai taapero pelkää käärmeitä, korkeita paikkoja tai hämähäkkejä. Hammashoitopelko tulee jostain vaikkakin sen syytä voi olla vaikea tietää tai ottaa siitä selvää. Hammashoidosta saadut positiiviset kokemukset auttavat järkeä hallitsemaan pelkoa. Vaikka tilanne voi tuntua uhkaavalta, voi järki ottaa vallan pelosta ja silloin hammashoitopelosta voi päästä. Ota siis tilanne haltuusi.

Positiiviset kokemukset auttavat aivoja sietämään pelottavana koettavaa asiaa. Järki kertoo ettei ole mitään hätää. Se voi olla vaikeaa, mutta kun tietää että positiiviset kokemukset saavat pelon tuntumaan hallitulta, on helpompaa löytää ne omat keinot hammashoitopelon hallitsemiseen positiivisten hammashoitokokemusten kautta.

Jokainen kokee hammashoidon omanlaisena

Toisinaan ihminen tulee ovesta sisään ja ennen kuin saa edes molemmat jalat kynnyksen yli, toteaa: "Kyllä mua pelottaa aivan hirveän kauhean kamalasti! Tää on maailman kammottavin paikka!" Uskon ja tiedän senkin, että todella moni ihminen tuntee juuri samalla tavalla. Se on meille arkipäivää. Hammashoitopelko on hyvin yleinen pelko. Voisikin ajatella, että on lähinnä harvinaisempaa olla rento ja tuntea voiman tunteita kuin miettiä miten selvitä hammashoitokäynnistä.

Kivun hoito

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Olen suorittanut kivunhoitajan erikoistumisopinnot ja tiedän mitä kipu on, mistä se tulee ja miten se vaikuttaa.

On monenlaista kipua ja se johtuu monenlaisista syistä. Kipu on aina kipua ja se on aina omakohtainen asia, sitä ei voi vertailla mutta joskus se pitää hyväksyä, joskus vain sattuu ja sattuu liikaa. Myös ihmisen pelko ja turvattomuuden tunne, sekä aiemmat huonot kokemukset lisäävät ja voimistavat kipukokemusta ja pelkoa kivusta.

Kipu ja pelko sekoittuvat usein yhteen, joskus voi olla hyvä käsitellä niitä erikseen, sillä molempia voidaan hoitaa. Kun saadaan umpisolmu ratkaistua, hoitotilanne rauhoittuu ja hoitotilanne sujuu hyvin.

Kivunhoito on myös pelon hoitoa

Kun ihminen kykenee rauhoittamaan itseään ja rauhoittumaan, sopimaan hammashoitohenkilökunnan kanssa siitä että toimenpiteessä voi pitää taukoja ja annetaan tarpeeksi aikaa, voi pelottava ja kivuliaskin toimenpide mennä hyvin. Valitettavasti aika on rahaa ja potilaita tulisi hoitaa päivän aikana monta. Moni hammaslääkäri on kuitenkin valmis tekemään kaikkensa ettei tuota potilaalle kipua. Jokainen toivoo toiselle ihmiselle hyvää ja haluaa olla avuksi ja auttaa korjaamaan paikattavia reikiä tai puhdistamaan tulehtuneita ikeniä. Ja aina voi ottaa tukihenkilön mukaan. Aina on hyvä hetki pitää toista ihmistä kädestä kiinni ja olla läsnä.

Hammashoitopelko

Hammashoitopelko voi liittyä alunperin lapsuudessa koettuihin epämiellyttäviin tapahtumiin ja toisinaan pelkoihin ei löydy mitään syytä. Hammashoitopelko on samanlainen pelko kuin mikä tahansa. Hammashoitopelon kanssa on vaikea elää jos se estää käynnit hammashoidossa.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi
Jokainen hammashoidon ammattilainen on myös vastuussa omasta itsestään ja siitä, miten kohtaa hammashoitopelkoisen ihmisen. On mahdollista, että myös hammashoidon ammattilaisella on omia pelkoja ja jopa hammashoitopelkokin, ja hän tietämättään vahvistaa toisen ihmisen pelkotiloja.

Pelot ovat aina oikeita ja niitä kannattaa aina miettiä.
Pelkoon voi liittyä paljon elettyjä asioita

Lapsuudessa koettu epämiellyttävä tapahtuma voi liittyä lapsen hahmottamiseen ja käsityskykyyn ja joskus pelko voi helpottaa kun tietää, ettei enää ole lapsi vaan nuori tai aikuinen ja pystyy käsittelemään pelkoa eri tavalla kuin ollessaan pieni lapsi. Ei ole yhtä kaavaa mitä toteuttaa hammashoitopelon voittamiseksi. Joskus pelko on pieni ja se on hallittavissa, mutta joskus se kasvaa niin isoksi, että hammashoito vain nukutuksessa on mahdollista. Tärkeintä on aina myöntää pelko ääneen, yrittää käsitellä sitä ja löytää itselle sopivat hammashoidon ammattilaiset joiden kanssa uskaltaa ja joihin luottaa.

Kasvojen anatomiaa kivun hoidon ymmärtämiseksi

Tästä allaolevasta pääkallon kuvasta huomaa sen, kuinka paljon kasvoissa on hermoja. Kuva havainnollistaa sitä, että puuduttaminen voi olla haasteellista ja hammasta hermottaa moni hermo ja puudutteen laittaminen ja sen tehoaminen vaatii joskus aikaa ja paljon puudutetta. Kirja: Introduction to Dental Local Anaesthesia, Evers Hans ja Haegerstam Glenn.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Yleisemmin hammashoidossa koettavaa hammashoitokipua lääkitään tehokkaasti puudutuksella. Hoidettava alue tai hammas puudutetaan. Ja tärkeää on aika, pitää odottaa että puudutus vaikuttaa. Jos sinusta tuntuu, ettei alue ole vielä puutunut ja tunnet kipua, sano siitä rohkeasti. Vain näin asiaan voi vaikuttaa.

Valitettavasti on kuitenkin tilanteita, ettei hoidettava hammas puudu vaikka kuinka odotetaan ja yritetään. Juurihoidettavan hampaan ytimessä on tietynlainen pH-arvo. Ja puuduteaineessa on tietynlainen pH-arvo. Joskus hampaan ydin on niin tulehtunut, ettei puudutteen aineet tehoa. Se on äärimmäisen valitettavaa. Tämä on kuitenkin hyvin harvinaista ja silloin puudutetta laitetaan hitaasti suoraan hampaan sisälle. Tämä voi tehdä kipeää mutta puudute tehoaa todella nopeasti.

Älä häpeä!

Suurin syy näiden omien nettisivujeni tekemiseen oli hammashoitohäpeän hävittäminen maailmankartalta. En voi ymmärtää sitä, että ihmisiä käsketään häpeämään jotain tavallista ja normaalia tekoa, tai ihminen itse häpeää jotain pelkoa tai jopa itseään.

Duodecim kirjoittaa nettiartikkelissaan "Häpeä psyykkisen lamaannuksen aiheuttajana", että jo kolmen kuukauden ikäinen vauva lamaantuu kun hänen kontaktiyrityksiinsä ei vastata. Että epäonnistuminen vuorovaikutuksessa aiheuttaa häpeäntunteen ja että häpeä koetaan eräänlaiseksi sisäiseksi romahdukseksi, joka käynnistää monenlaisia korjaamis- ja välttämispyrkimyksiä.

Ihminen ei hakeudu hammashoitoon silloin kun häntä hävettää tai koska pelottaa liikaa. Ihminen luulee että hänelle nauretaan. Ihminen ei hakeudu hammashoitoon koska häntä hävettää huonossa kunnossa olevat hampaat ja ikenet. Hän luulee että hänelle nauretaan ja irvaillaan ja hänen tilannettaan kummastellaan. Ihminen ei hakeudu hammashoitoon koska hänellä on aiempi hammashoitokokemus jossa hän ei ollut pärjännyt, hän oli ehkä tuntenut että häntä arvosteltiin tai hän oli alkanut itkemään. Hävettää.

Hammashoitohenkilökunta tapaa päivittäin myös pelkääviä potilaita

Hammashoitohenkilökunta pitää jokaista ihmistä aivan tavallisena hammashoidon potilaana jolla on suun hyvinvoinnissa korjattavaa. Ei sen kummempaa. Voin luvata, ettei yksikään meistä mieti kotona sitä, että miksi tilanteesi on vaikea ja on paljon paikattavaa ja paljon hammaskiveä, vaan he voivat miettiä sitä, että miten he voisivat sinua auttaa.

Me hammashoitohenkilökunta olemme tavallisia ihmisiä joilla on omat huolensa ja murheensa. Joskus työpäivä kuluu omia asioita murehtiessa ja selvitellessä. Joskus työpäivä kuluu huomaamatta ja miettii päivän päätteeksi että minkäslaisia potilaita sitä taas olikaan ollut. Hoidamme kuitenkin jokaisen potilaan hyvin ja hänet huomioiden vaikka omassa mielessä voi pyöriä monenlaistakin asiaa. Hoitohenkilökunnan omat asiat ja tunnetilat sysätään syrjää potilaan hoitamisen ajaksi niin, ettei omat mielentilat näy hammashoitotilanteessa.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Tule rohkeasti hakemaan apua

Älä koe häpeäntunnetta tullessasi hammashoitoon jos sinulla on reikiä, ientulehdusta, hammaskiveä. Tai ihan mitä vain. Olet tullut hammashoitoon siksi, että saat suun kuntoon, paikat hampaisiin, ientulehduksen parannetuksi ja hammaskiven pois. Siksi sinä sinne tulet. Meidän ammattilaisten mielestä.

Älä siis mieti sitä, mitä me mietimme, koska me mietimme sitä, miten voisimme sinua auttaa. Se on työtämme ja me teemme sitä työtä koska haluamme tehdä sitä työtä. Ja me teemme sitä siksi, että haluamme olla avuksi ja tueksi.

Omia pelon hallintakeinoja

Mindfullnes on tietoisen läsnäolon harjoitus. Sitä voi käydä opiskelemassa vaikka Työväenopistossa tai sitä voi opiskella netin kautta josta löytyy valtavasti upeita videoita itsensä tietoiseen rauhoittamiseen. Tietoisen ja hyväksyvän läsnäolon harjoittamisesta voi olla apua esim. ahdistuksen, stressin ja  kivun lievittämisessä.

Ota ystävä vastaanotolle mukaan. Kyllä hammashoitohuoneeseen mahtuu. Vaikka se on pieni, aina löytyy tilaa ystävälle tai tukihenkilölle. Voitte sopia jo etukäteen tukihenkilön kanssa milloin ja miten haluat että hän on sinulle läsnä ja avuksi. Joskus voi jo riittää, että vieressä on ihminen joka kiinnittää huomionsa sinuun ja hyvinvointiisi ja voit luottaa siihen, että saat tukea. On vain läsnä.

Kuuntele musiikkia. Voit kuunnella kuulokkeiden kanssa musiikkia tai vaikka kirjaa hammashoidon aikana. On kuitenkin totta, että pääkallo itsessään johtaa ääniä, eli vaikka kuuntelet musiikkia, poran äänet eivät mene pois koska luu johtaa ääniä. Muista kuitenkin, että äänet eivät tee pahaa vaikka ne tuntuvat tosi kurjilta.

Tee sopimus

Sovi keskeytysmerkistä hammashoitohenkilökunnan kanssa. Aina voit sopia käsimerkin jolla kiinnität hoitohenkilökunnan huomion toimenpiteen aikana. Älä kuitenkaan nosta kättä yllättäen korkealle tai heilauta päätäsi, käsi voi lennättää instumentit lattialle tai pään heilautus siirtää hammasporan paikkaa. Aina ei kuitenkaan ole mahdollista keskeyttää toimenpidettä samantien esim. juurihoidon aikana, mutta ainakin tiedät, että henkilökunta kiinnittää vointiisi erityistä huomiota ja kysyvät voivatko he muuten helpottaa oloasi, esim. korjaamalla asentoasi ja instrumenttien asentoa, sen sijaan että hoitotilanne juuri sillä hetkellä keskeytettäisiin niin että saisit sulkea suun ja hengähtää.

Ota voimaa antava pehmolelu tai terapiapallo mukaan. Jos sinulla on jonkinlainen turvalelu joka antaa turvaa esim. nukahtaessa tai vaikka oma turvatyyny, voit aina ottaa sen mukaan hammashoitotilanteeseen.

Soita hoitolaan ja kysy miten he voivat olla avuksesi

Joissain hoitoloissa on jo ns. "hoitolan turvakoiria" ja voit vaikka kysyä omasta hoitolastasi, onko siellä tai saisitko ehkä ottaa oman koirasi tueksesi mukaan. Aina kannattaa kysyä, ihan mitä vaan, omituisia kysymyksiä ei olekaan, on vain kysymyksiä joita halutaan kysyä.

Muita keinoja tehdä hoitotilanteesta siedettävä

Kokeile hypnoosia. Hakeudu hypnoosiasiantuntijalle joka voi olla sinulle avuksi. Hypnoosi voi olla juuri se keino sinulle, että pystyt tulemaan varmemmalla mielellä hammashoitoon ja tiedät selviytyäväsi hammashoidosta. On myös hammaslääkäreitä jotka käyttävät tätä hammashoitopelkoisten potilaiden kanssa, kannattaa taas googlettaa.

Käy juttelemassa pelosta asiantuntijan kanssa. Jokaisella on omat syynsä pelkotiloihin. On traumoja jotka heijastuvat kaikkiin epävarmoiksi kokemiisi tilanteisiin. Kun selvität mikä sinua pelottaa ja mistä se voi olla lähtöisin, se voi auttaa tekemään hammashoidosta siedettävän.

Monet kokevat hammashoitotilanteen niin, että heiltä viedään oma itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa hoitotilanteen aikana. On vaikeaa olla suu auki kun ei pysty sanomaan että "ei kiitos". On vaikea olla suu auki kun hammas on kipeä eikä halua että siihen kosketaan. On kuitenkin upea tunne kun hammas on taas kivuton ja tavallinen arki pääsee alkamaan heti kun poistut hammashoitolasta. Ja tämä vie usein vain vähän aikaa.

Kerro pelkosi näkyväksi

Keskustele jo mahdollisesti puhelimitse etukäteen peloistasi ja toiveistasi. Voit lähettää niistä etukäteen sähköpostia henkilökunnalle ja aina löytyy aikaa kiireessäkin jossa sinua kuunnellaan ja kunnioitetaan ennen hoitotoimenpidettä.

Muistathan aina kuitenkin, että hammashoitohenkilökunta ei tee mitään sellaista mikä ei olisi sinulle hyväksi. Vaikka olisi vaikeaa hyväksyä erilaisia toimenpiteitä, ne tehdään vain sen vuoksi, että sinulla olisi terve suu ja pystyisit taas nauramaan, syömään ja juomaan, nukkumaan ja olemaan onnellinen. Voit aina kysyä "miksi" jos mietit mitä tehdään ja minkä vuoksi.

On myös tilanteita, että hoitaja voi pitää kädestä kiinni tai paijata olkapäätä jos niin toivot. Voit myös suoraan sanoa, että haluat pitää kädestä kiinni aina kun se on mahdollista. Hoitaja tarvitsee kuitenkin usein molemmat kätensä toimenpiteeseen, mutta on tilanteitakin jolloin hän voi keskittyä paremmin kädestä pitämiseen. Tällöin voisi olla hyvänä apuna tukihenkilö jonka kanssa on sovittu merkkejä joilla ilmoittaa omia tunnetilojaan ja toivomuksiaan.

Ja sitten voidaan tehdä niinkin, että istut tuoliin, tehdään hoitotoimenpide hiljaisuudessa ja nouset hoidon loputtua pois. Pelkoon ei välttämättä tarvitse kiinnittää mitään huomiota jos ei itse niin halua. Sinä päätät.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Hammashoitolan hajut

Hammashoitolassa tuntuva haju on useimmiten peräisin tästä. Tämä on väliaikaista paikka-ainetta. Ja tuoksuu usein voimakkaasti. Jos hoitolassa on ollut useita potilaita joille on laitettu väliaikainen paikka, tämä haju voi olla voimakas.

Tämä on kuitenkin vain massaa jolla on ominaishaju. Itse haju ei tee mitään. Ja tämä aine on kehitetty siksi, että hammas paranisi ja olosi helpottuisi.

Massassa on hajuna neilikkaöljyä ja se rauhoittaa ärtynyttä hammasydintä. Tämä ei ole paha asia, ei hajuna eikä tuotteena.

Hajuja tulee myös muista tuotteista, mutta käsittele ne hajuina, älä pahaa tekevinä asioina.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi
Hammashoitolan äänet

Porien ja ultraäänihammaskivenpoistolaitteen äänet ovat todella korkeita ja minullakin on joskus korvasuojat koska päivän aikana desibelit nousevat todella korkeiksi ja kestävät pitkään.

Porien korkeat äänet johtuvat siitä, että niissä on valtava kierrosnopeus siksi, että ne pystyvät poramaan hammaskiillettä. Hammaskiille on ihmisen kovinta ainetta eikä siihen mitkään pienikierrokset porat pysty.

Ultraäänihammaskivenpoistolaitteessa on myös korkea ääni kun se värähtelyllään irroittaa hammaskiveä.

Älä säikähdä ääniä, monesta laitteesta tulee kova ääni. Itse ääni voi olla pelottava, mutta ääni ei itsessään tee mitään. Niistä tulee myös vettä, koska muuten hampaan ydin kuumenisi ja hammasta sattuisi.

Mistä saat voimaa ja turvaa, lempipaikka, missä haluaisit olla

Voit ajatella näitä asioita kun soitat hammashoitolaan, kun ajattelet meneväsi hammashoitolaan, kun ajattelet olevasi hammashoitolassa, kun ajattelet olevasi hammashoitotoimenpiteessä, kun ajattelet lähteväsi hammashoitohuoneesta ja kun ajattelet lähteväsi pois hammashoitolasta.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Toiset saavat turvaa kun pystyvät siirtämään ajatuksensa ja olonsa sellaiseen turvapaikkaan jossa on hyvä olla. Kun ajattelee itsensä turvapaikkaan, voi olla helpompi kestää tilanne jossa juuri sillä hetkellä oikeasti on. Tämä toimii monelle, mutta se ei toimi kaikille.

Toiset ahdistuvat kun heille ei tunnu löytyvän sellaista mielen turvapaikkaa jossa olisi hyvä olla. Toiset eivät halua lähteä oikeasta tilanteesta pois vaan haluavat olla läsnä juuri sillä hetkellä.

Tilanteen hyväksyminen

Toisia auttaa se, että he pystyvät hyväksymään sen tilanteen missä ovat. Hyväksymään sen, että on tilanteita jotka ahdistavat, eivät ole kivoja mutta jotka menevät kuitenkin ohitse. Mikään ei kestä ikuisesti.

Tunteet tulevat ja menevät, ihminen tuntee satoja tunteita vuorokauden aikana. Myös ne ahdistuksen ja pelon tunteet menevät ohitse.

Omat tunteet ja senhetkinen tunnetila ratkaisevat paljon hoitotilanteessa koettuja tunteita. Kun on väsynyt, voi tuntua ettei mistään tule mitään ja kaikessa epäonnistuu. Sekin on vain tunne ja koska tunteet menevät ohi, tilalle voi tulla pärjäämisen tunne.

Kivunhoitona puudutus on helppo ja nopea kivunoitokeino

Yleisin kivunlievitysmenetelmä on puuduttaminen. Puudutus laitetaan kevyesti ikenen alle tai lihakseen. Hammasta hermottavat hermot kulkevat leukaluun sisällä, joten se puuduteaine täytyy laittaa niin, että se kulkeutuu hampaan ytimeen verisuonten ja hermojen kautta. Toki hammasta ravitsee myös ikenessä olevat verisuonet ja sitä kautta puuduteaine kulkeutuu hampaaseen, mutta jos hammas on kovasti kipeä, tarvitaan enemmän puudutetta ja tarkemmin laitettuna hampaaseen kulkeutuvaksi.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Jos on kovasti herkät ikenet ja pelkää piikkejä, niin limakalvoa voidaan puuduttaa puudutesuihkeella. Toisille se auttaa ja onkin tärkeää että suihketta voi kokeilla ja että suihkeen annetaan vaikuttaa.

Toki limakalvo on kostea ja suihke voi hävitä nopeastikin limakalvolta, joten kovin pitkään tämän kanssa ei voi odottaa.

Puudute, uhka...

Kuvassa on puuduteruisku sekä ampulli jossa on puuduteainetta sekä tietenkin neula, jolla puuduteaine viedään limakalvon sisälle. Kuten verikoe, aina nipistää vähän kun neulalla kosketaan.

Puuduteaine maistuu pahalta, siitä ei saa makua peitettyä, muuten laitettavasta määrästä tulee todella suuri.

... vai mahdollisuus

Toiset haluavat aina puudutuksen, jotkut haluavat kokeilla ensin ilman ja sitten toiset eivät halua koskaan puudutusta. On tietenkin tilanteita, esim. juurihoito ja hampaan poisto, jolloin puudutus laitetaan automaattisesti, muuten tekisi liian kipeää.

Neula on kuitenkin ohut, hoitohenkilökunta on tehnyt toimenpiteen jo useasti ja osaa sen, ja puuduteaine alkaa yleensä vaikuttamaan pian jolloin kipukin helpottaa.

Ilokaasun käyttäminen

Ilokaasua käytetään hammashoitopelon hoidossa ja ahdistuksen lievittämisessä. Ilokaasun avulla myös isommat suun alueen operaatiot, esim. vaikeat hampaan poistot tai muut vaativat toimenpiteet voivat sujua mukavammin ja rennommin. Mikään kivunlievitysaine ilokaasu ei ole, vaan sen lisäksi laitetaan normaalisti puudutus ja odotetaan että se vaikuttaa.

Ilokaasu rauhoittaa mielen, mutta ei vie kontrollin tunnetta, vaan pystyt kommunikoimaan ja kertomaan hoitohenkilökunnalle miten pärjäät. Ilokaasu haihtuu nopeasti hengitysteistä kun sen hengittämisen lopettaa.

Esilääkitys tai nukutushammashoito

Monella yksityisellä hammaslääkäriasemalla on esilääkitysmahdollisuus. Useimmiten ja helpoiten se onnistuu rauhoittavilla tableteilla jolloin toipuminenkin on nopeampaa ja hammashoidon jälkeen ei tarvitse jäädä kuin hetkeksi odottamaan niin että pääsee saattajan kanssa kotiin.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Useimmiten rauhoittava lääke on Diapam tablettina tai lapsille nestemäisenä. Mutta vain otettu lääke auttaa! Lääke rauhoittaa melko nopeasti, noin 30 minuutissa ja sitten on helpompi olla. Olo on rauhallisempi mutta hammashoito sujuu silti yhteistyössä.

Tämä on ihan hyvä vaihtoehto silloin, kun vähän jännittää mutta kuitenkin uskaltaa tulla toimenpiteeseen. Hoito antaa myös itsevarmuutta, että pystyy ja kykenee vaikka jännittääkin. Tilannetta hallitsee edelleen itse, luottaa henkilökuntaan ja kontrolloi itse olotilaansa ja pystyy rauhoittamaan itsensä hoitohenkilökunnan tukiessa. Näin voi saada kokemuksen että pärjää hammashoitotoimenpiteessä ja uskaltaa lähteä uudestaan hoidettavaksi.

Nukutushammashoito onkin sitten astetta isompi toimenpidevaihtoehto. Kannattaa googlettaa mitkä hammaslääkäriasemat tätä tekevät ja soittaa vaikka oman kunnan hammashoitolaan niin asia lähtee tätä kautta etenemään.