Anoreksia - bulimia - sekä muut
syömishäiriöt ja suun hyvinvointi
(Toivekirjoitus)
Erilaiset syömishäiröt ovat monen ihmisen arkipäivää. Syödään liian vähän tai syödään liian paljon. Syömishäiriöt ovat yleisiä ja niistä kärsivät kaiken ikäiset. Useimmiten puhutaan nuorten, teinien, syömishäiriöistä jotka koskevat syömättömyyttä. Sen lisäksi puhutaan paljon nuorten bulimiasta ja vähiten puhutaan aikuisten syömishäiriöistä. Häiriöt ovat moninaisia ja ilmenevät monenlaisina syömisongelmina. Ahmitaan ja syödään ihan liikaa. Tai sitten ei syödä oikeastaan yhtään mitään. Suun hyvinvoinnin kannalta syömishäiriöt voivat olla hankalia.
Oksentaminen liuottaa hampaiden pintaa ja voi pilata hampaat hyvinkin rajusti ja nopeasti. Jatkuva napostelu taas aiheuttaa jatkuvia happohyökkäyksiä hampaille eikä hampaat kestä jatkuvia happohyökkäyksiä. Suun hyvinvoinnin kannalta syömishäiriöt ja niitä sairastavien iällä ei ole mitään merkitystä. Tietenkin hampaat kuluvat enemmän kun oksennetaan pitkään vuodesta toiseen, se nyt on selvää, mutta yleisesti syömishäiröt ovat hankalia kaikenlaisina muotoina kaikenikäisillä. Syömishäiriöistä kärsii suun lisäksi koko keho, mieli sekä sitä kautta ihmisen kokonaishyvinvointi. Suun hyvinvointi on osa koko ihmisen hyvinvointia, joten syöminen ja siihen liittyvät ongelmat koskettavat kokonaisvaltaisesti myös suun hyvinvointia.
Anoreksia
Anoreksiassa ihminen syö liian vähän. Harrastaa paljon liikuntaa ja välttää syömästä tarpeeksi. Laihtuu ja kärsii usein masennuksesta. Hampaiden kannalta tämä voi aiheuttaa sen, että suun vastustuskyky voi pettää samalla tavalla kuin muun kehon. Ikenet ja limakalvot eivät saa tarpeeksi ravintoaineita. Jos ei käytä fluorihammastahnaa, voivat hampaat reikiintyä. Myös ksylitolituotteiden käyttöä voidaan välttää niiden kalorien vuoksi. Usein anoreksiaa sairastava juo paljon vettä, kahvia ja teetä. Jos veteen on lisätty makuaineita voi vedestä tulla hapan joka liuottaa hampaan pintaa. Hampaat voivat värjääntyä ja sitten käytetään hankaavia hammastahnoja. Ja jos makuvettä juodaan jatkuvasti, hampaiden pinnat eivät kestä jatkuvaa happohyökkäystä. Makuveden pH on noin 2,5 - 3, eli liuottavat hampaan kiillettä. Kahvi ja tee voivat olla happamia ja teehen lisätty hunaja voi aiheuttaa lisäksi makean happohyökkäyksen. Anoreksiassa syljeneritys voi vähentyä ja suu kuivuu jolloin hampaan pintoja suojelevan syljen vaikutus jää pois.
Bulimia
Bulimiassa syödään ja oksennetaan. Oksennus on aina hapan ja sen happamuus liuottaa hampaan pintaa hyvinkin rajusti. Oksentaminen on usein pakonomaista ja se hallitsee arkipäivää. Kun oksennuksia on monta kertaa päivässä, hampaiden pinta liukenee niin että ne alkavat vihloa, oireilla ja aristaa. Toisinaan näkee potilaita (heidän hampaitaan) jotka oksentavat usein mutta eivät myönnä sitä. Tilanteeseen on vaikea puuttua mutta on hyvä sanoa että oksentaminen on jo vaikuttanut hampaiden kuntoon ja suun hyvinvointiin ja sitä kautta koko kehon hyvinvointiin. Suun hyvinvointiin oksentaminen vaikuttaa melko nopeasti ja peruuttamattomasti, oksentamisen ns. hammasjälkiä on vaikea korjata, sillä hampaiden pinnat liukenevat kauttaaltaan ja vaikka hampaat paikattaisiin, liukeneminen jatkuu mikäli oksentaminen jatkuu. Myös suu kuivuu kun syljeneritys vähenee jolloin hampaan pintoja suojelevan syljen vaikutus jää pois.
Syömishäiriöt ja suun hyvinvointi
Syömishäiriöt ovat valitettavan yleisiä. Laihduttamisen lisäksi myös ahmiminen ja jatkuva syöminen ovat syömishäiriöitä. Kun tunteita käsitellään syömisen kautta eikä käsitellä itse tunteita ja niiden herättämiä ajatuksia, syömishäiriöt voivat vaikuttaa ihmisen elämään hyvinkin paljon ja pitkän aikaa. Suun hyvinvointi on osa ihmisen kokonaishyvinvointia joka rakentuu suhteessa ihmisen käsitykseen itsestään, omista arvoistaan ja arkipäivään vaikuttavista arjen askareista. Suun hyvinvointi on usein unohdettu vaikka se on ensimmäinen tie ihmisen tapaan käsitellä ahdistustaan ja ajatuksiaan; syödään ja sanoitetaan ajatuksia.
Suun hyvinvoinnin kannalta muutamia asioita syömishäiriöistä
- oksentaminen liuottaa hampaiden pintaa; hampaan pintaa voi olla vaikea korjata
- jatkuva syöminen aiheuttaa jatkuvan happohyökkäyksen; hampaat kestävät reikiintymättä vain 5 - 6 happohyökkäystä päivässä
- happamien ruokien jatkuva syöminen tai makuvesien juominen liuottaa hampaan pintaa; hampaat eivät kestä jatkuvaa hapanta ja vaurioiden korjaaminen pysyvästi voi olla vaikeaa
- syömishäiriö on kokonaisvaltainen kehon häiriö jolloin ihminen voi kokea myös masennusta; masentuneena ei jakseta harjata hampaita aamuin illoin eikä huolehtia hampaiden välipintojen puhdistamisesta. Usein myös vältetään hammastarkastuksissa käymistä.
Mitä voidaan yhdessä tehdä
Syömishäiriöt ovat kokonaisvaltaisia häiriöitä joihin ihminen tarvitsee usein tukea. Suunhoidon ammattilaiset usein huomaavat tällaiset häiröt ja olisi tärkeää että niistä uskaltaisi potilaalta kysyä. Ihmisen kokonaishyvinvointi näkyy ja kuuluu myös suunhoidon ammattilaisille. Hampaat ovat osa ihmisen ulkonäköä ja niiden ongelmat voivat vaikuttaa ihmisen kykyyn haluta ilmaista itseään. Voi hävettää kun hampaissa tai ikenissä on ogelmia. Asiat ovat kuitenkin hammashoidossakin arkipäivää ja jokaista voi ainakin yrittää auttaa. Kun syömishäiriöt tunnistetaan, tilanteeseen voidaan puuttua ja auttaa ja tukea. Ja vaikka vain sanoa, että hampaat ovat liuenneet, nyt kannattaisi miettiä mistä se johtuu ja yrittää korjata tilannetta vaikka lisäfluorilla, lisäksylitolin käytöllä sekä hampaiden paikkaamisella.
Syömishäiriöihin huomio myös suun terveydenhoidossa
Suun hyvinvointi on ennenkaikkea ihmisen kokonaishyvinvointia. Syömishäiriössä jossa syödään usein ja paljon, voi suun tilanteen huononeminen näkyä myös jatkuvana hampaiden reikiintymisenä ja hammaskivenä. Tämä johtuu siitä, että suussa olevan bakteerimassan määrä moninkertaistuu kun sitä ruokkii hiilihydraateilla ja sokerilla. Jos bakteerimassaa, plakkia, ei puhdista huolellisesti aamuin illoin, muodostuu hampaisiin reikiä ja ikeniin ientulehdusta. Hammaskivi taas johtuu siitä, että tätä bakteerimassaa ei puhdisteta pois hampaan pinnalta jolloin bakteerimassa kovettuu syljen vaikutuksesta hammaskiveksi.
Myös masennustila aiheuttaa sen, ettei jakseta puhdistaa hampaita huolellisesti aamuin illoin. Lisäksi jatkuvalla tunnesyömisellä ruokitaan bakteerimassaa jolloin se kasvaa ja aiheuttaa reikiintymistä, ientulehdusta, parodontiittiä ja hammaskiveä.