Keho ja sen toiminta on kokonaisuus

Meillä kaikilla voi olla erilaisia sairauksia ja niihin lääkkeitä. Myös suussa olevat sairaudet, kuten kiinnityskudostulehdus eli parodontiitti (ien ja kiinnityskudos joka suojaa leukaluuta ja hammasta on tulehtunut) voi aiheuttaa erilaisia tulehduksia muualla elimistössä.

Diabeteksessä syljen sokeripitoisuus voi olla korkea ja se aiheuttaa lisääntynyttä riskiä saada reikiä hampaaseen. Hyvä diabeteksen hoitotasapaino on hyväksi koko keholle.

Mielialalääkkeet ja syöpälääkkeet voivat vähentää syljen eritystä jolloin syöminen ja puhuminen voi olla hankalampaa. Syljen erityksen väheneminen voi vaikuttaa myös hampaiden reikiintymiseen, koska hampaita suojaavaa sylkeä on vähemmän.

Erilaisiin sairauksiin voi liittyä suumuutosten lisäksi väsymystä, jaksamattomuutta, epätoivoa, epävarmuutta ja huolta läheisistä ja taloudellisesta tilanteesta. Silloin voi olla vaikeaa edes miettiä suun hyvinvointia. Mutta juuri silloin se onkin tärkeää, se on tärkeä osa koko ihmisen hyvinvointia. Kun suu voi hyvin ja sen puhdistaa huolella ja käyttää vaikka kuivan suun tuotteita, elämä voi helpottua kun tietää mikä auttaa kun suu on kipeä ja arka ja tietää mitä tuotteita tulisi käyttää jotta suun hyvinvointi kohoaisi.

Ja aina me terveydenhuollon ammattilaiset olemme tukena ja apuna ja neuvomme. Ja jos emme itse osaa, kysymme kollegalta tai etsimme sinulle tietoa muualta.

Olen kirjoittanut tähän alle muutamista erityistilanteista joita tulee joskus vastaan vastaanotolla, mutta kaikesta ei tähän voi laittaa. Tällä sivustolla on vain muutamia esimerkkejä lääkkeistä ja sairauksista jotka voivat vaikuttaa suun hyvinvointiin. Ja kysy ihmeessä jos jokin askarruttaa, etsitään siihen sitten lisää vinkkejä ja apuja vaikka sähköpostin tai blogin kautta.

Lääkkeet voivat vaikuttaa suun hyvinvointiin

Todella monet lääkkeet kuivattavat suuta. Se johtuu siitä, että sylkirauhasten syljeneritys vähenee ja voi vähetä melkein kokonaan. Silloin hampaita ja limakalvoja suojaava syljen vaikutus jää pois ja hampaat ovat alttiimpia reikiintymään.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Aina kun käytät jotain lääkettä, keskustele lääkkeestä hoitohenkilökunnan tai apteekkihenkilökunnan kanssa. Kysy sen vaikutuksista suuhun ja onko lääkkeellä sivuvaikutuksia tai vaikutuksia muiden lääkeaineiden kanssa.

Ja lue myös aina se lääkkeen mukana tuleva tärkeä potilasohje ja tuoteseloste. Silloin tiedät mitä lääkettä käytät, mihin se tehoaa ja mitä sivuvaikutuksia sillä on.

Lääkkeitä on monia ja moniin vaivoihin ja niitä tulee koko ajan uusia ja uudenlaisia. Tiedä siis mitä käytät ja käytä niitä annettujen ohjeiden mukaisesti!

Suun hyvinvointi voi vaikuttaa sairauksiin

Terve suu on tärkeä koko kehon terveydelle. Erityisen huolellista suuhygieniaa tarvitaan, jos vastustuskyky on laskenut sairauden tai lääkkeiden takia. Suussa on myös yleisvaarallisia taudinaiheuttajia ja verenkierron kautta ne voivat heikentää vastustuskykyä ja vaikuttaa tiettyjen sairauksien hoitotasapainoa.

Suun alueen tulehdus voi mikrobien kautta suurentaa myös mm. sydän- ja aivoinfarktin riskiä. Mitä parempi suun terveys on, sitä paremmassa hoitotasapainossa yleissairaus pysyy. Esim. keliakiaa sairastava voi saada usein aftoja itse sairaudesta johtuen, mutta tämäkin on yksilöllistä.

Näitä sairauksia pahentavia suun tulehdussairauksia voivat olla mm. kiinnityskudostulehdus eli parodontiitti, hammasytimen tulehdus, leukaluussa tai ikenessä  oleva märkäpesäke, suun limakalvojen haavaumat ja sairaudet, sieni-infektiot, huonosti istuvat ja hankaavat proteesit sekä osittain puhjenneen tai vielä puhkeamattoman hampaan ympärillä olevien kudosten tulehdukset. Mahdolliset suun tulehdukset tulee hoitaa välittömästi pois, koska ne voivat vaikuttaa yleisterveyteen. Käytä ksylitolituotteita ja lisäfluoria. Käy vähintään kerran vuodessa hammashoitolassa ja tarvittaessa useamminkin.

Yleissairauksia ja lääkkeitä jolloin kannattaa ottaa suun hyvinvointi tarkemmin huomioon

Tällaisia sairauksia ja komplikaatioita voivat olla mm. valtimonkovettumatauti, sydäninfarkti, aivoinfarkti, diabetes, sydänpussitulehdus, munuaiskeräsen tulehdus, keuhkoastma, keuhkokuume, MS-tauti, nivel- ja selkärankareuma, tekoniveltulehdukset sekä osteoradionekroosi (sädehoidon aiheuttama pehmyt- ja kovakudoksen tuhoutuminen). Monet sairaudet on hoidettava keskussairaalatasoisesti ja tällöin myös hammashoito tapahtuu keskussairaalassa. Ja aina tulee lisää tietoa sairauksista ja niiden vaikutuksista suun terveydelle. Ja lisää tietoa tulee myös siitä, miten suun terveys vaikuttaa sairauksiin.

Diabetes

Diabeteksessä syljen sokeripitoisuus voi olla korkea ja se aiheuttaa lisääntynyttä riskiä saada reikiä hampaisiin. Suun alueen sairauksia aiheuttavat bakteerit lisääntyvät nopeammin sokeripitoisuuden ollessa suuri. Myös alttius suun sieni-infektiolle on korkea suun sokeripitoisuuden suurista vaihteluista.

Diabeetikon tulee tarkkailla verensokeria ja syödä tarpeen mukaan. Tämä lisää happohyökkäyksiä. Diabeetikoille suositellaan ksylitolituotteiden käyttöä, koska ksylitoli ei nosta verensokeria niin paljon että se pitäisi insuliinin annostelussa ottaa huomioon.

Huono suun terveys altistaa huonolle hoitotasapainolle.  Jos hoitotasapaino on huono, tarvitaan hammashoitotoimenpiteisiin antibioottisuoja. Useat diabeteslääkkeet voivat johtaa lisääntyneisiin mikrobi-infektioihin suussa ja pitkittää niiden paranemista. Diabeetikot ovat alttiimpia myös muille suuoireille ja -sairauksille.

Reumasairaudet

Reuman hoitoon kuuluu suun puolustusjärjestelmää heikentävä lääkitys. Reumaatikoilla on usein lisäksi vähentynyt syljeneritys sylkirauhasten surkastumisten vuoksi. Kuivasta suusta johtuen hampaat reikiintyvät helposti.

Nivelten jäykkyys ja kuluminen voi johtaa myös leukanivelten asennon vääristymään. Myös puremalihakset voivat olla kipeitä sekä myös sormien motoriikka voi olla heikentynyt hampaiden puhdistamista ajatellen.


Suun tulehduksia aiheuttavat bakteerit kulkeutuvat veren mukana nivelrakoihin ja voivat jopa tuhota nivelen pintaa. Säännölliset suun kunnon tarkastukset ovatkin todella tärkeitä ja niissä voi käydä jopa useasti vuodessa.  Hammashoidon antibiootisuojaa tarvitaan silloin kun hoitotasapaino on huono.

Sydänsairaudet

Suussa on satoja bakteerilajeja, jotka voivat päästä verenkiertoon karioituneiden eli reikiintyneiden hampaiden, tulehtuneen kiinnityskudoksen tai limakalvon haavaumien kautta aiheuttaen vakavan tulehduksen. Hammasperäinen tulehdus voi olla erittäin vaarallinen potilaille, joilla on synnynnäinen sydänvika, sydämen tekoläppä tai läppävika, vuotava mitraaliläppäprolapsi, sydän- tai keuhkoelinsiirre, tai jotka ovat sairastaneet sydänlihastulehduksen. Hampaiden kiinnityskudosten tulehdus (parodontiitti) on riskitekijä sydäninfarktille, aivoinfarktille ja valtimonkovettumataudille (ateroskleroosille), koska sen on todettu olevan osasyyllisenä sepelvaltimoita ahtauttavan ateroomaplakin muodostumiselle.

Usein sydänsairaiden potilaiden hammashoidossa antibioottisuoja on välttämätöntä ja potilaiden suun alueen infektiot tulee hoitaa viipymättä, koska ne voivat komplisoida potilaan sairautta. Hyvä suuhygienia on ensiarvoisen tärkeää ehkäistäessä hammasperäisiä infektioita.

Syöpä

Syöpäsairauksia on todella monenlaisia ja sairaus voi olla elimistössä missä tahansa. Syöpälääkkeet aiheuttavat usein limakalvojen kuivumista, kirvelyä ja haavaumia. Suu voi olla hyvinkin kipeä. Miedot hammashoitotuotteet, keinosylki, lisäfluori ja ksylitoli, voivat olla monelle todellisia apuja.

Sytostaattien aiheuttamia suukomplikaatioita ovat mm. haavaumat, huulten halkeamiset, verenvuodot ja infektiot. Syitä sädehoidon jälkeiseen hampaiden reikiintymiseen ovat mm. alentunut syljen eritys, bakteeriflooran muuttuminen sekä potilaan taipumus siirtyä hiilihydraattipitoiseen ja vähäkuituiseen ruokavalioon.

Astma

Hammashoidon kannalta on tärkeää, että hampaiden ja ikenien infektiopesäkkeet hoidetaan ajoissa ja suu pidetään terveenä.

Suun kautta otettavat astmalääkkeet voivat kuivattaa suuta ja aiheuttaa kirvelyä limakalvoilla. Kuivan suun myötä myös hampaiden reikiintyminen voi lisääntyä. On tärkeää, että lääkkeen ottamisen jälkeen suu huuhdellaan huolella tavallisella vedellä ja se syljetään pois. Valitettavasti makuvedet ovat happamia, eli niissä on alhainen pH joka itsessään lisää hampaiden kulumista, joten suositeltavin suun huuhteluvesi on tavallinen puhdas vesi.

Crohnin tauti

Crohnin taudin aiheuttamia suumuutoksia voi esiintyä ennen kuin suolisto-oireita ilmaantuu. Tavallisimpia suuoireita ovat huulten ja kasvojen turvotus, poskien limakalvojen paksuuntuminen, aftat ja ientulehdus. Aktiivista Crohnin tautia sairastavilla potilailla on selvästi enemmän hammasperäisiä tulehduksia kuin potilailla, joilla tauti on lievempi.

Crohnin tautia sairastavien potilaiden erittäin hyvä, jatkuvasti ylläpidetty suuhygienia on tärkeintä ennaltaehkäistäessä hammasperäisiä tulehduksia, reikiintymistä ja suun limakalvojen sairauksia.

Nivelrikko

Nivelrikkoa sairastavan hammashoidossa on huomioitava mahdollisimman hyvä suun hyvinvointi niin, ettei hammasperäisiä infektioita esiinny. Ja silloin kun nivelrikon hoitona on keinonivel-leikkaus, on erittäin tärkeää jo heti leikkausta suunniteltaessa hoitaa suu terveeksi ja tehdä ajoissa tarvittavat paikkaukset, juurihoidot, hampaiden poistot sekä hoitaa ikenet ja limakalvot terveiksi.

MS-tauti

Sairauteen kuuluu mm. lihasvoiman heikkous ja lihasten jäykkyys. Onkin hyvä hankkia kunnolliset suunhoitovälineet jotka ovat avuksi jokapäisessä suunhoidossa. Myös tässä taudissa on tärkeää, ettei elimistössä ole infektiopesäkkeitä ja se tarkoittaa myös hyvää suun hyvinvointia ja tervettä suuta.

Refluksitaudit

Moni kärsii refluksitaudista jossa vatsalaukun hapan sisältö pääsee ruokatorveen ja jopa suuhun asti. Ja koska happoröyhtäisyt ovat happamia, ne kuluttavat hampaan pintoja happamuudellaan. Hammaseroosiota voi syntyä huomaamatta, hampaat voivat vihloa koska ne kuluvat syöpymällä. Älä koskaan harjaa hampaita happoröyhtäisyn jälkeen, sillä se lisää hampaan pinnan kulumista. Käytä taudin hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä joita voi saada apteekista ilman reseptiäkin.

Sjögrenin syndrooma (reumatauti)

Sjögrenin syndrooma johtuu ulkoeritteisten rauhasten ja sylkirauhasten tulehdusmuutoksista. Koska syljen eritys vähenee, lisääntyy hampaiden reikiintyminen tätä kautta. Muista hyvä suuhygienia, ksylitoli ja fluori. Keinosylki on myös hyvä apu suun kostutukseen kun suun kuivuus vaikeuttaa arkipäivää, puhumista ja syömistä.

Syömishäiriöt, anoreksia, bulimia

Syömishäiriöt aiheuttavat useimmiten hammaseroosiota, eli hampaiden kulumista. Bulimian lisäksi anoreksiaan voi liittyä oksentamista ja tätä kautta hampaiden syöpymistä.

Psoriaasi

Psoriaasin ylläpitäjänä voi olla infektio, myös hammasperäinen infektio, eli myös suu- ja hammasterveys on erittäin tärkeää tässäkin sairaudessa.

Yleisvaaralliset infektiotaudit

Tähän tautijoukkoon kuuluvat mm. tuberkuloosi, kurkkumätä, hepatiitit ja HIV. Näistä kannattaa kertoa avoimesti hammashoitoon tullessa. Jokaista potilasta tulee hoitaa hoitolassa aina siten, että otetaan huomioon se, että jokainen potilas voi sairastaa infektiota tietämättään, mutta näihin tauteihin kuuluu myös erilaisia suun infektioita ja sairauksia joiden kannalta moitteeton suun hyvinvointi ja säännölliset hammastarkastukset ovat tärkeitä.

Psykiatriset sairaudet

Monet mielialalääkkeet kuivattavat suuta. Myös masennusjaksot voivat osaltaan vaikuttaa suun hyvinvointiin siten, että potilas ei pysty hoitamaan aktiivisesti ja huolella suun terveyttä. Ei jakseta harjata hampaita ja napostellaan. Olisikin hyvä kertoa omista suunhoitotottumuksistaan hoitohenkilökunnalle jolloin voidaan yhdessä miettiä niitä tapoja ja keinoja joilla jokainen jaksaisi huolehtia suun hyvinvoinnistaan.

Suun hyvinvointi voi vaikuttaa leikkauksiin ja vaikeuttaa niitä ja niistä paranemista

On leikkauksia joiden vuoksi hyvä suuhygienia ja terve suun ovat todella tärkeitä. Esimerkiksi suunnitellut tekonivelleikkaukset, sillä hoitamaton infektio voi aiheuttaa tulehduksia muuallakin elimistössä ja kulkeutua leikkausalueelle. Hampaat ja niiden kiinnityskudokset täytyy tutkia ja hoitaa kuntoon hyvissä ajoin ennen mahdollista leikkausta.  Suun tulehdusten hoito on tärkeää myös sen jälkeen, kun tekonivel on asennettu. Suussa olevat tulehdukset voivat tarttua tekoniveleen tai jopa sydämen keinoläppään ja aiheuttaa vakavan tulehduksen jonka hoitaminen ja parantaminen voi olla hyvinkin vaikeaa.

Terveyden erityistilanteita

Niinkuin on ollut jo puhetta, suun hyvinvointi vaikuttaa koko kehoon. Ja koko keho ja sen terveydentila vaikuttaa suun hyvinvointiin. Ja oli se kanssasi kulkeva terveydenhuollon ammattilainen kuka tahansa, voit kysyä ja pyytää neuvoja. Jos hän ei osaa neuvoa, hän tietää varmasti keneltä kysyä apua.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Maailma on täynnä erilaisia ihmisiä ja sairauksia. Jokainen sairastuu joskus ja jollain tavalla. Joka päivä tapahtuu vammautumisia ja tapaturmia. Meitä syntyy tänne monenlaisina ja jokaisella on oikeus terveeseen suuhun.

Silloin kun itse ei pysty eikä kykene huolehtimaan itsestään, on äärimmäisen tärkeää, että joku toinen pitää huolta. Ja tietää mitä tehdä ja miten ja miksi ja mitä sitten tapahtuu jos ei näin toimikaan.

Esim. moniin erilaisiin kehitysvammoihin liittyy usein lääkityksiä, esim. epilepsialääkitys joka vaikuttaa ikeniin, eli hampaan kiinnityskudoksiin. Ne turpoavat ja kasvavat, ja silloin hampaan pinnalle jää helposti plakkia joka on hankala puhdistaa pulleiden ikenien vuoksi. Siksi juuri onkin tärkeää että tietää oikeat puhdistustekniikat ja sopivat suunhoitovälineet. Kun suu on puhdas ja on hyvä olla, on mielikin paljon parempi.

Monella on haasteena myös kuivat suun limakalvot. Kun suu on kuiva, ei syömisestä, juomisesta, puhumisesta, nauramisesta tai muuten kommunikoinnista tule helppoa. Tähänkin on apu, kuivan suun suihkeet, geelit ja hammastahnat.

Lääkkeet voivat kuivattaa suuta ja myös jatkuva suun auki pitäminen kuivattaa limakalvot ja kielen.

Syljen suojaava vaikutus jää pois ja hampaat voivat reikiintyä helposti kun suun pH ei palaudukaan niin nopeasti syömisten ja juomisten jälkeen.

Hyvä keino meille kaikille voi olla se, että yöksi levitetään fluorihammastahnaa hampaan pinnalle ja huuhdellaan vasta aamulla pois. Tahnaa levitetään ihan vain ohuelti hampaiden pinnoille, koska tarkoituksena on vain suojata hampaan kiillepintaa ja kovettaa sitä fluorin avulla.

Muista kuitenkin valita herkän suun hammastahnaa ettei hammastahna turhaan ärsytä limakalvoja.

Pidetään huolta myös kehitysvammaisten suun hyvinvoinnista

Arviolta 90 % kehitysvammaisista kärsii erilaisista suun ja hampaiden sairauksista.  Ne aiheuttavat myös kiputiloja joiden syytä on vaikea tunnistaa jolloin hankaloitunut syöminen, juominen ja puhuminen voi heijastua kehitysvammaisen käytökseen.

Erityisiä huomionaiheita ovat hampaiston ja leukojen poikkeavat rakenteet; hampaiden kehityshäiriöt, purentahäiriöt ja hampaiden puuttuminen. Myös erityiset lääkitykset ja vääränlaiset ruokailutottumukset antavat aihetta paneutua kehitysvammaisen suun hyvinvointiin erityisen huolellisesti. Erilaiset liikkumisen vaikeudet sekä kaatumisia aiheuttava epilepsia-sairaus altistaa hammastapaturmille.

Vuosittaiset suun terveystarkastukset ovat tärkeitä

Vuosittaiset suun tilanteen kartoitukset ovat tärkeitä, jolloin jo pienet ongelmat saadaan korjattua nopeammin ja helpommin. Kun hammashoitoon varataan riittävästi aikaa ja jokaiseen hoitotilanteeseen paneudutaan huolella, voi monenkin kehitysvammaisen hammashoito onnistua ihan tavallisella hammasvastaanotolla. Keskussairaaloiden suusairauksien poliklinikat neuvovat varmasti mielellään silloin kun tuntuu että tavallinen hammasvastaanotto ei juuri tälle henkilölle ole sopiva vaan tarvitaan erikoishammasklinikkaa hoidon onnistumiseksi.

Suun hyvinvoinnin kannalta on mahdollisuuksien mukaan hyvä käyttää lisäfluoria ja ksylitolia. Muista myös yksilöllisesti valittavat puhdistusvälineet ja suunhoitotuotteet. Ja ennenkaikkea, vain käytetty puhdistusväline auttaa.

Lääketietoa, tietoa lääkkeistä

Tässä linkkinä se oikea tietolähde koskien lääkkeitä. Monilla on omakohtaisia kokemuksia lääkkeistä ja moni reagoi lääkkeisiin omalla tavallaan. Tämä linkki on hyvä muistaa kun miettii omia tai omaisen lääkkeitä ja niiden vaikutuksia.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

https://pharmacafennica.fi/

Sivusto on helppo käyttää. Sivustolla on ne samat tiedot kuin lääkepakkauksessa olevat tiedot lääkkeestä ja sen vaikuttavista aineista, käyttötavoista yms. Täältä löytyy myös tietoa lääkkeen vaikutuksista suun terveydelle! Käytä sitä lääkettä mitä lääkäri on määrännyt, syö se annetun ohjeen mukaan. Kysy lisätietoja apteekista tai käy uudestaan / soita lääkärille ja kysy lisää!