Fibromyalgia 

(Toivekirjoitus)

Fibromyalgia on kipu- ja uupumusoireyhtymä. Tautia tutkitaan kovasti ja uusia tietoja ja nimenomaan tutkittua tietoa sairaudesta tulee julkisuuteen aina välillä. Niinkuin monessa sairaudessa jota ei välttämättä voi hoitaa lääkkein, oireita voidaan helpottaa monin tavoin. Yksilöllisesti. Ja turvallisesti. Fibromyalgian haasteena olevat kivut ja uupumus saavat monet kokeilemaan erilaisia juomia ja ruokia helpottamaan tilannetta. On kuitenkin tärkeää pitää itsestään kokonaisvaltaisesti huolta ja aina miettiä sitä, onko valittu hoitokeino (ruoka, juoma, tapa elää) turvallista ja toimiiko se kokonaisvaltaisesti niin, ettei hoitokeino vahingoita kehoa tai esim. hampaita niin, että joutuu sitten miettimään miten pärjätä heikentyneen suunterveyden kanssa.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Ravinto

Kokonaisvaltainen ja itselle sopiva ravinto on jokaisen meidän etuoikeus ja mahdollisuus. Luonnontuotteet voivat olla hyväksi, kunhan niistä ottaa ensin selvää oikeiden foorumeiden kautta. Tietoa erilaisista luonnontuotteista on paljon. Ja monenlaista. Terveydenhuollon ammattilaiset jakavat tutkittua ja turvallista tietoa. On monenlaisia nettisivustoja aiheesta kuin aiheesta. Ota kuitenkin selvää kyseisen nettisivuston turvallisuudesta ja googleta erilaisin hakusanoin tuotteita ja asioita jolloin pääset sivustolle josta saat tutkittua tietoa. Syö ja juo monipuolisesti, käytä fluorituotteita ja ksylitolia.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Liikunta

Kaikenlainen liikunta on hyväksi. Usein fibromyalgiaa sairastava on väsynyt ja olisinkin tärkeää, että löytäisi ne omat keinot ja oman motivaation lääkitä kehoa kokonaisvaltaisesti liikunnan avulla. Tasaisesti kuormittava, päivittäinen ja positiivista mielihyvää tuottava liikunta sopii kaikille. Liikuntaa voi harrastaa niin hyötyliikuntana kauppamatkoilla ja koiralenkeillä kuin aktiivisemmin jumppatunneilla ja vesijumpassa. Koska fibromyalgia on moninainen sairaus, on hyvä kokeilla erilaisia liikuntamuotoja jolloin itselle löytyy se sopivin joka tukee kehoa ja mieltä kokonaisvaltaisesti. Mieti kuitenkin tarvitsetko sittenkään urheilujuomia tai energiajuomia.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Lepo

Lepo on tärkeää jokaiselle. Keho ja mieli uudistuvat levätessä. Oikeassa ja itselle sopivassa suhteessa työtä, ravintoa, liikuntaa, sosiaalista elämää ja lepoa, tekee elämästä fibromyalgian kanssa siedettävää ja todellista. Levätessä mieli jäsentää päivän ajatuksia joten nuku siis riittävästi. Lepää silloin kuin siltä tuntuu ja siihen on aikaa. Ja jos tuntuu ettei riittävään lepoon riitä aikaa, tee pieniä toisenlaisia ratkaisuja arkeen jolloin levolle riittää aikaa. Anna lepoa myös aivoille ja aivotyölle ja jätä kännykkä ja tietokone avaamatta. Etsi ja löydä itsellesi sopiva rytmi, itse tiedät parhaiten mitä kehosi ja mielesi tarvitsevat. Älä arvioi itseäsi ja kehoasi ja tarpeitasi.

Fibromyalgia ja suun hyvinvointi

Väsyneenä ei aina jaksa panostaa suun hyvinvointiin. Ei jaksa miettiä terveellisiä ruokailutottumuksia. Ei jaksa harjata hampaita aamuin ja illoin. Ei jaksa harjata hampaita huolellisesti ja tarpeeksi pitkään. Eikä jaksa puhdistaa hampaiden välipintoja. Napostelee ja ruokailutottumukset vaihtelevat.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

On hyvin ymmärrettävää että väsyneenä ja kipeänä ei jaksa eikä huvita. Jokaista niveltä särkee. Jokaista lihasta särkee. Leukanivelet särkevät. Sormet särkevät. Ei "yksinkertaisesti vain pysty". Mikään ei auta kipuun eikä väsymykseen. Napostelee. Herkuttelee. Valitsee helppoja vaihtoehtoja.

Keho kuitenkin tarvitsee säännöllisesti hyvää ja terveellistä ravintoa. Suu ja hampaat tarvitsevat säännöllistä lepoa ja huolellista puhdistamista. Kun keho voi kokonaisvaltaisesti hyvin, saa tarvitsemiaan vitamiineja ja hivenaineita, keho kiittää ja jaksaa. Kun suun hyvinvoinnista huolehtii puhdistamalla hampaat ja ikenet säännöllisesti ja huolella, keho voi hyvin, on terve eikä suussa ole tulehduksia jotka omalta osaltaan vaikuttavat koko kehon hyvinvointiin.

Muista happohyökkäysten määrä; 5 - 6 happohyökkäystä päivässä. Puhdista hampaat ja ikenet huolella aamuin illoin. Älä napostele. Juo janojuomana vettä. Arvosta suuta ja kehoasi käyttämällä fluorituotteita sekä ksylitolia.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Kivut ja uupumus tuntuvat luissa ja ytimissä, koko kehossa. Pidä itsestäsi huolta ja hemmottele itseäsi ajoittain vaikka lounaan jälkeisellä kahvilla ja suklaakonvehdilla. Itsensä hemmottelu on sallittua ja jopa toivottua, näin ilmoitat kehollesi että arvostat sitä ja haluat sille hyvää. Kun muuten arjessa huolehtii syömisistään ja juomisistaan, levostaan ja liikunnastaan, tulee kehoa ja mieltä myös hemmotella. Kaikki me hemmottelemme itseämme. Me tarvitsemme sitä. 

Pidä hyvää huolta myös sosiaalisista suhteistasi, ystävistäsi ja perheestäsi. Kerro heille kuinka tärkeitä he sinulle ovat. Kerro heille, että vaikka sinuun sattuu ja olet uupunut ja ärsyyntynyt, ovat kaikki läheisesi sinulle tärkeitä ja arvokkaita. Muista kiittää. Kiitä itseäsi ja läheisiäsi. Arvosta itseäsi ja läheisiäsi. Kehoasi ja mieltäsi.