Lapset ensin!

Meidän jokaisen tulisi huolehtia meistä pienemmistä. Lapsille tulee opettaa tavallisen arjen ja ruokailujen tärkeys ja yhdessä miettiä, että herkut kuuluvat herkkupäiviin. Ei ole väärin antaa keksiä jälkiruoaksi tai ruokajuomaksi mehua, kunhan huolehtii siitä, että nämä sisältyvät päivittäisiin happohyökkäyksiin. Suuremmat herkuttelut ja herkkumäärät sipsipusseineen ja suklaalevyineen kuuluvat vain juhlapäiviin.

Mikä tekee juhlasta juhlan - no ne herkut! Mikä tekee arjesta arjen - no ne arkiruoat!

Korjataan ja tehostetaan suuhygieniaa

Kun lapsella on jo paikattavia reikiä tai paljon plakkia ja ientulehdusta, syyllistyminen ja syyllistäminen eivät auta, vaan kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä ja mietitään yhdessä miten edetä. Toruminen ei poista niitä reikiä hampaista, ja toisekseen, kuka ne herkut kotiin kantaa. Se voi olla kuka tahansa. Kun lapsi oppii että asioista voi puhua ja asioille voi tehdä jotain, myös suun hyvinvoinnin kannalta, hän nuorena ja aikuisena tietää kenen puoleen tulee kääntyä kun ei itse pysty ratkaisemaan ongelmia.

Maitohampaiden puhkeaminen

Ensimmäiset maitohampaat, yleensä alaetuhampaat sekä yläetuhampaat, puhkeavat useimmiten lapsen ollessa noin 6 kk - 8 kk ikäinen. Hampaita voi puhjeta suuhun jo aiemmin tai vasta reilun vuoden ikäisenä. Puhkeavat hampaat voivat aiheuttaa lapselle mm. ikeniin arkuutta, vatsakipua ja pientä lämmönnousua. Jokainen lapsi on yksilö ja reagoi puhkeaviin hampaisiin omalla tavallaan. Aristavia ikeniä voi yrittää helpottaa jääkaappikylmällä pururenkaalla. Älä laita sitä pakastimeen, siitä voi tulla liian kova ja silloin se voi vahingoittaa limakalvoja ja hampaita. Kun lapsi voi siirtyä tavalliseen maitoon ja ruokailuun noin 1 vuoden ikäisenä, olisikin hyvä luopua tuttipulloruokinnasta ja siirtyä normaaliin arkiruokailurytmiin koko perheen kesken. Tuttipulloruokailu voi aiheuttaa tuttipullokariesta lapsen hampaisiin.

Hampaita puhkeaa säännöllisesti noin 3 ikävuoteen mennnessä. Maitohampaita on yhteensä 20 hammasta.

Hampaiden puhkeamisen ajan ikenet voivat olla hyvin arat, joten huomioi tämä kun harjaat lapsen hampaita. Käytä pehmeää käsiharjaa tai sähköhammasharjaa ja harjaa hampaat järjestelmällisesti niin että kaikki hampaat tulevat puhtaiksi.

Muista myös tarkistaa että hampaat ovat puhtaat. Jos lapsi on illalla hyvin väsynyt ja kärttyinen, voitte harjata hampaat hieman aiemmin kuin juuri nukkumaan mennessä. Näin harjaus tulee hoidettua eikä nukkumaan meno veny sen vuoksi että on tärkeitä asioita tekemättä.

Hammasharja ja fluorihammastahna

Monelle lapselle riittää päivittäiseksi suun puhdistamiseksi tavallinen lasten hammasharja sekä lasten oma fluorihammastahna. Lasten hammasharja on pehmeä ja pieni joten se sopii hyvin lapsen suuhun. Lasten fluorihammastahnoja on monenlaisia ja vain kokeilemalla löytyy lapsen limakalvoille sopiva tahna.

Lapsen maitohampaat ovat yhtä tärkeitä pitää puhtaina kuin sitten myöhemmin puhkeavat pysyvät hampaat. Jos maitohampaissa on jo reikiä, se tarkoittaa sitä, että suussa on paljon kariesbakteeria ja pysyvät hampaat ovat jo vaarassa reikiintyä niiden puhkeamisvaiheessa.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Fluorin määrä hammastahnassa

Uusimman Käypä hoito suosituksen mukaan 3 - 5-vuotiaille lapsille suositellaan lapsen pikkusormen kynnen kokoista nokaretta tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on 1 000 - 1 100 ppm.

Kun lapsi täyttää 6 vuotta, hammastahnaa laitetaan hammasharjalle pienen herneen kokoinen nokare. Fluoridipitoisuuden tulee olla jo sama kuin aikuisten, eli 1 450 ppm.

Lue hammastahnatuubista kuinka paljon siinä on fluoria niin tiedät ostaa oikeanlaisen hammastahnan.

Lasten tulee käyttää lasten hammastahnoja eikä aikuisille suunnatut hammastahnat ole lasten käyttöön. On tietenkin aina tilanteita että lapsi tarvitsee enemmän puhdistusvälineitä tai enemmän lisäfluoria kuin mitä tavallisessa hammastahnassa on.

Vanhemman kannattaa pestä lapsen hampaita yhdessä, mutta kuitenkin kevyesti, lapsen limakalvot ovat herkkiä eikä ole tarkoitus että hammaspesu sattuu ja sitä kautta siitä tulee ikävää.

Jokainen perhe on erilainen

Jokainen lapsi ansaitsee terveen suun, hampaat ja ikenet. Kukaan lapsi ei saa itse määrätä miten paljon karkkia ja makeaa syö.

On kaikenlaisia perheitä ja erilaisia tilanteita. Arjen hallinta voi olla välillä hankalaa, on kaaosta ja mielipahaa, on väsymystä ja hankalia elämäntilanteita. Aina ei jaksa katsoa pienempien perään. Kukaan ei ole supersankari ja usein on vaikeita elämäntilanteita, ja silloin voisi olla hyvä keino kääntyä ammattilaisen puoleen ja miettiä yhdessä niitä arjen pieniä keinoja miten jaksaa ja miten huolehtia myös pienen suun hyvinvoinnista.  Usein jo soitto hammashoitolaan voi olla se pieni askel mikä helpottaa arkea ja siitä huolehtimista.
Aikuisen vastuulla on huolehtia siitä, että lapset eivät napostele, syövät kohtuullisesti sokeria ja pesevät hampaansa hyvin ja oppivat kunnioittamaan omia hampaitaan ja omaa suun hyvinvointiaan.

Ksylitoli pastilleina ja purkkana ovat hyviä keinoja katkaista happohyökkäys ja opettaa lasta käyttämään näitä tuotteita osana arkipäivää.

Hammashoitohenkilökunnan suosituksesta fluoritabletteja voi käyttää hammastahnan lisäksi. Purskuteltava fluoriliuos iltapesujen yhteydessä voi olla tarpeen, kunhan lapsi oppii purskuttelemaan nestemäisen fluorin ja sylkemään sen pois.

Fluori

Fluori on aine, joka liiallisesti käytettynä aiheuttaa hampaisiin muutoksia. Kun hanaveden fluoridipitoisuus on yli 0,7 mg/l (0,7 ppm) mutta alle 1,5 mg/l, suositellaan alle 6 vuotiaille tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on enintään 500 ppm. Fluorihammastahnan käyttöä alle 6 vuotiaille ei suositella laisinkaan, kun juomaveden fluoridipitoisuus on yli 1,5 mg/l. Nämä lukemat saat oman kuntasi vesihuollosta tai jos käytössä on oma kaivovesi, tulisi sen fluoripitoisuus tutkituttaa varmuuden vuoksi.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi
Tarvittaessa, iän ja hoitohenkilökunnan suositusten mukaan voi käyttää tahnan lisäksi myös fluoritabletteja. Ennen fluoritablettien hankkimista kysy hammashoitohenkilökunnalta ja apteekkihenkilökunnalta lisää, he kaikki neuvovat mielellään.

Fluorihammastahnan voi myös jättää yöksi suuhun niin, että pesun jälkeen vain sylkee ylimääräisen tahnan pois tai huuhtelee vain kevyesti. Ei kuitenkaan ole tarkoitus että lapsi nielisi tahnaa suuria määriä vaan että se syljetään pois ja pieni määrä jää vaikuttamaan hampaiden pinnoille yön ajaksi. Näin fluori kovettaa hampaan pintaa koko yön ajan.

Aina voi ottaa yhteyttä ja kysyä neuvoa hammashoitolasta tai neuvolasta. On monia tilanteita joissa lisäfluoria suositellaan, mutta kannattaa kuitenkin aina tiedustella ensin sopiiko se omalle lapselle. Voit kysyä ohjeita ja neuvoja myös apteekista.

Ksylitoli

Ksylitoli ehkäisee kariesta aiheuttavan bakteerin lisääntymistä ja tarttumista henkilöltä toiselle.  Ksylitolin käytön myötä bakteereja sisältävän plakin määrä hampaan pinnalla vähenee ja se irtoaa helpommin harjattaessa. Ksylitoli myös katkaisee happohyökkäyksen nostaen suun pH:n normaalille tasolle jolloin hampaan pinnan liukeneminen loppuu. On myös tutkittu, että ksylitoli vähentäisi lasten korvatulehduksia.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Ksylitolia tulee käyttää säännöllisesti aina aterioiden ja happohyökkäyskertojen jälkeen. Suositeltu päiväannos on vähintään 5 grammaa ja se vastaa kuutta täysksylitolipurkkatyynyä.

Ksylitolitabletteja on eri vahvuuksia ja tuotteesta pitääkin lukea käyttöohjeet ennen käyttöä.

Ksylitoli on myös laksatiivi eli suurina määrinä se voi aiheuttaa ripulia.

Ksylitoli on hyvä lisä arjen hampaiden hyvinvointiin, mutta se ei korvaa hampaiden harjausta eikä fluorihammastahnan käyttöä.

Vinkkejä lapsen hampaiden hoitoon

Muutamia vinkkejä joita voi kokeilla arjessa. Kun lapselle opettaa, että hampaiden harjaus on arkipäivää samalla tavalla kuin iltapesulla käynti, voi lapsi alkaa ottamaan tämän ihan tavallisena asiana ja iltaväännöt hammaspesuista voi jäädä pois. Hampaiden harjaaminen vauvaharjalla on tarpeen kun ensimmäiset maitohampaat ovat puhkeamassa suuhun. 

Itse kannatan hammashoidon ottamista tavalliseksi asiaksi ilman että siitä tarvitsee enempää kenenkään harmistua. On tietenkin tilanteita, että hammaspesut eivät aina onnistu tai ne muodostuvat hankaliksi. Usein hankaliinkin tilanteisiin löytyy ratkaisu ja hampaat saadaan pidettyä ehjinä.

Plakkiväritabletit ovat oivia keinoja osoittamaan lapselle kuinka likaiset hampaat ovat jos ne jäävät pesemättä. Plakkiväritabletti värjää bakteerimassan (plakin) lilaksi ja näin pienikin lapsi näkee että hampaan pinta on likainen eikä sellaisen lian kanssa voi käydä nukkumaan. 

Lapsi hammashoidossa

Lapsi on lapsi ja käyttäytyy ikätasonsa mukaisesti. Jos sinusta on hankalaa ja vaikeaa viedä lapsi hammashoitoon, voit pyytää jotain toista lapsen mukaan. Tai jos lähdet mukaan ja sinua itseäsi kauhistuttaa hammashoito, jää suosiolla odotushuoneeseen odottamaan. Me hammashoidon ammattilaiset osaamme toimia lasten kanssa ja voit huoleti olla varma että lapsi saa tarvitsemansa hoidon lapsen tasoisesti. Lapsesta pidetään varmasti hyvää huolta, tehdään ehkä tarkastus, puhdistetaan hampaat, paikataan hammas tai poistetaan hammas. Kivunhoitona puudutuskin onnistuu useimmiten oikein hyvin ja huomaamatta, joten voit olla varma siitä, että lapsen kivunhoidostakin huolehditaan ammattitaidolla. Hoitohenkilö-kunnalta löytyy tarvittava nopeus, ammattitaito ja kokemus pienenkin lapsen hoidosta niin, että lapsesi hoito onnistuu. Voit toki lapsen halutessa tulla hoitohuoneeseen ja jutella tuolilta mukavia ja puhella kuulumisia, mutta luota meihin ammattilaisiin, me kyllä osaamme pitää pienestä huolta.

Tee sopimus lapsen kanssa

On mm. erilaisia tarrakirjoja joihin voi liimata tarran kun hammaspesu on onnistunut. En kuitenkaan suosittele, että lasta rangaistaan ottamalla tarraa tai muuta palkintoa pois kun pesu ei onnistu. Sitten vaan jää ilman tarraa tai palkintoa. Kyllä aikuisenkin kiukku nousee jos jo saavutettu etu otetaan pois ja kaikki pitää taas aloittaa alusta.

Saatavilla on myös tiimalasikelloja joista voi katsoa tärkeän 2 minuutin harjausajan. Hampaita pitää harjata vähintään kahden minuutin ajan, sen ajan fluori tarvitsee kovettaakseen hampaan kiillettä. Lyhyemmässä ajassa se ei onnistu.

Jokaisella perheellä on omat konstinsa ja kikkaansa, niitä kannattaa vaihtaa perheiden ja kavereiden kesken. Jos joku keino ei toimi oman lapsen kanssa, voi kokeilla toista keinoa. Kunhan yrittää eikä anna lapsen päättää pestäkö hampaat vai ei. Vastuu on tässäkin asiassa aina vanhemmilla.

Maitohampaat ja pysyvät hampaat

Tässä on hyvin mielenkiintoinen kuva siitä, kuinka paljon kehittyvän lapsen suussa onkaan maitohampaita sekä tulevia pysyviä hampaita.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Kuvasta huomaa myös sen, että hampaat kehittyvät pienistä aiheista jo sikiökaudelta alkaen. Aina voi kuitenkin jokin mennä sikiön kehityksen aikana toisella tavalla kuin on tarkoitettu ja hampaisiinkin voi syntyä kehityshäiriöitä.

Maitohammas putoaa kun sen juuri on resorboitunut (sulanut) pois ja alta puhkeaa pysyvä hammas. Hampaat voivat joskus puhjeta vinoon tai vierekkäin, mutta useimmiten hampaat kuitenkin ns. vaeltavat niille paikoilleen joihin ne on tarkoitettu. Jos näin ei tapahdu, voidaan harkita tarvittaessa oikomishoitoa.

Kuva havainnollistaa hyvin myös sen, että jos lapsen suussa on paljon kariesta, niin se helposti leviää maitohampaista pysyviin hampaisiin.

Maitohampaita voidaan joutua poistamaan jos hammas on kovasti reikiintynyt, hammastapaturman vuoksi tai jos maitohammas ei lähde itsestään irti ja pysyvä hammas on jo puhjennut suuhun.

Pidetään siis lapsen suu ja hampaat puhtaina ja huolehditaan siitä ettei tutti toimi oikomiskojeena.

(Kuva on kirjastani: Traumatic Dental Injuries.)

Hampaiden kehityshäiriöt

Lasten hampaiden kiillevauriot ovat yleisiä kehityshäiriöitä joiden syitä ei vielä tunneta

Tutkimusten mukaan  10 - 20 %:lla alle kouluikäisillä lapsilla on hampaiden kehityshäiriöitä. Tyypillisimmään ne esiintyvät ensimmäisissä pysyvissä poskihampaissa sekä etuhampaissa.

Hampaan kehittymisen aika on hyvin herkkää aikaa erilaisille hampaiden kehityshäiriöille. Tutkimuksen alla onkin, voiko erilaiset antibiootit tai infektiot haitata hampaan kehitystä. Syiksi epäillään myös erilaisia ympäristömyrkkyjä ja ihmisen perinnöllisiä tekijöitä.

Kehityshäiriöitä ei voi ehkäistä hampaiden harjauksella vaan kehityshäiriöt johtuvat hampaan kehittymisvaiheessa olevista tekijöistä joita kaikkia ei vielä tunneta. Lievät muutokset ovat vaaleita tai kellertäviä värimuutoksia hampaissa ja usein ne huomataankin vasta hammastarkastuksen yhteydessä. Vakavissa tapauksissa hampaan pinnasta voi puuttua kiille melkein kokonaan.

Kiillehäiriöinen hammas voi vihloa ja se voi reikiintyä helposti. Hoitona onkin hampaiden fluoraaminen, niiden pinnoittaminen sekä paikkaaminen. Hammas voidaan myös korjata hammasteknisellä hammaskruunulla tai hammas voidaan joutua poistamaan. Ihminen on kehittyessään hyvin hauras ja on upeaa jos kaikki kehittymisessä menee niinkuin pitääkin, mutta kaikenlaista voi tapahtua eikä mikään useinkaan suju ihan täydellisesti. Elämä yllättää monella eri tavalla ja on mahtavaa jos kaikki sujuisi parhainpäin. Itse kehittymiseen ei kukaan vanhempi voi vaikuttaa mutta pidetään huolta sitten niistä jälkeenpäin.

Lasten lääkehoidosta

Tässä on mielenkiintoista tietoa Fimean lehdestä 4 / 2018. Fimea on Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus. Fimea.fi sivustolta saa valtavasti tietoa, mm. lääkkeiden vaikutuksista suun hyvinvointiin.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Lapset syövät lääkkeitä jotka vaikuttavat kokonaisvaltaisesti lapsen hyvinvointiin ja sitä kautta se voi vaikuttaa myös suun hyvinvointiin. Lapsetkin tarvitsevat erilaisia lääkkeitä jotka on tutkittuja ja varmasti lapsille turvallisia. Suomessa tehdään paljon laadukasta tutkimusta ja tietoa saa turvallisista nettitietolähteistä. Netissä on paljon "tietoa" kaikenlaisista keinoista ja tuotteista mitä jotkut suosittelevat lapsille, näihin tulee suhtautua kriittisesti. On tärkeää, että lapsi saa turvallisia ja tutkittuja tuotteita. Ja juuri hänelle määrättyjä.

Kun lääkkeet vaikuttavat myös lapsen suun hyvinvointiin, kysy apteekista samalla myös lapsille sopivia suunhoitotuotteita ja neuvoja siitä, miten lapsen suun hyvinvointia voi edistää ja pitää siitä huolta myös lääkehoitojen aikana.