Viisaudenhammas ja maitohammas

04.12.2020

Tässäpä hieno vertailu kahdesta hampaasta. Vasen on poistettu ns. viisaudenhammas, eli ylärivin kahdeksas hammas. Pienempi on poistettu maitohammas myöskin noin 20-vuotiaalta nuorelta. Joskus hammasrivistössä istuksii maitohammas eikä sen alla ole välttämättä ollenkaan pysyvää hammasta. 

Maitohampaassa on syvä reikä eikä sitä ollut mahdollista enää paikata, joten se poistettiin. Viisaudenhammas taas sitten ns. puri alaikeneen alahammasrivistön taakse ja ikeneen pureva yläviisaudenhammas oli hyvä ottaa pois.

Maitohampaan juurissa näkyy niiden luonnollinen lyheneminen. Normaalisti pysyvä hammas puhjetessaan lyhentää maitohampaiden juuria jolloin maitohampaasta jää enää kruunu jäljelle joka on helppo ottaa pois jos se ei itsekseen siitä irtoa. 

Kauniita hampaita kummatkin. Pidetään huolta niin pikkuisista maitohampaista kuin vähän isommistakin pysyvistä hampaista. Pestään huolella flluoripitoisella hammastahnalla. Käytetään hammaslankaa. Ei napostella. Syödään järkevästi 5 - 6 kertaa päivässä. Eikä käytetä syöntikerroista, eli happohyökkäyskerroista, poikkeavia energiajuomia tai limuja. Ei tupakoida eikä käytetä nuuskaa. Myös alkoholijuomat ovat happamia ja makeita.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi