Vaihdevuodet (toivekirjoitus)

15.08.2018

Olen saanut paljon kyselyitä itseni ikäisiltä naisilta siitä, että mikä helpottaisi estrogeenivajeesta aiheutuvaa kuivan suun tunnetta. Kun suun(kin) limakalvot kuivuvat vaihdevuosissa hormonivajeesta johtuen, on erityisen tärkeää pitää hampaat puhtaana ja välttää napostelujen kautta ylimääräisiä happohyökkäyksiä.

Kerran vuodessa pitää käydä tarkastuksessa jolloin voidaan nähdä jo olemassa olevat muutokset ja löytää keinoja niiden parantamiseen ja uusien muutoksien ehkäisemiseen.

Kun suu on kuiva, ei sylkeä erity tarpeeksi puhumiseen, syömiseen ja hyvään oloon. Silloin hampailta puuttuu syljen suojaava vaikutus ja ne ovat hyvin alttiita reikiintymään. Myös ientulehdusta tulee helposti, koska limakalvojen suojavaikutus vähenee ja tulehdus tulee helpommin. Pidä siis ienrajat puhtaana. Kun limakalvojen toimintaa ei voi parantaa eikä sylkirauhasia saa toimimaan paremmin, tulee suun limakalvot suojata keinotekoisesti.

Vesi on hyvä keino, mutta väliaikainen ja suu kuivuu uudestaan nopeasti. Apteekeista saa tuotteita jotka pitävät limakalvot pitempään kosteana, mutta valittevasti silti syljen suojavaikutus hampaille ja limakalvoille jää puuttumaan. Lue lisää sivulinkin kautta.