Terveisiä reissusta!

01.11.2018

Terveisiä maailmalta. Löysin Slovakiasta tällaisen kivan pikkukaupan jossa myytiin hammasharjoja ja hammastahnoja. Nyt harmittaa etten mennyt sisällä käymään, mutta ehkä sitten ensi kerralla kun löydän samanlaisen kivan putiikin. Aika harvassa on tällaiset kaupat joissa keskitytään vain harjojen ja tahnojen myyntiin.  Muistaakseni Turussa oli tällainen samanlainen kauppa jota ihastelin, en tiedä onko se vieläkin olemassa.

Meillähän nämä tuotteet myydään kaupoissa ja sitten apteekeissa joista saa varmasti asiantuntevaa ohjeistusta ja palvelua. Ja tietenkin monet hammasvastaanotot myyvät tuotteita ja sehän olisikin ihan parasta, että jos ammattilaiset suosittelevat jotain, sen saisi heti mukaansa eikä tarvitsisi jonkun lappusen kanssa lähteä sitä etsimään. Sitten on nettikauppoja joista voi valita ja klikkauksella toimittavat kotiin, helppoa!

Etsin hiukan lisää tietoa näistä tämän kaupan tuotteista ja varsinkin ns. valkaisevat hiilijauhetahnat ovat näköjään suosittuja tuotteita. Myös hiilihammasharjat ovat suosittuja. Tuotteet ovat aika uusia, eli niistä puuttuu pitkän aikavälin tutkimukset. Tällä hetkellä niistä ei koeta olevan mitään haittaa, toivottavasti tämä pätee myös jatkossakin. Hiili imee itseensä hampaan pinnassa olevat tummentumat, esim. kahvi, tee, punaviini. Eli sikäli se ei valkaise hampaan pintaan, vaan poistaa vain tummentumat. Hiili on kuitenkin hankaavaa, tottakai, eihän se muuten poista värjäymiä, joten sitä ei suositella varsinkaan heille, jotka syövät paljon happamia tuotteita, esim. vegaanit ja kasvissyöjät. Hampaan pinta liukenee kaikesta happamasta ja silloin kannattaa valita hyvin tutkittu tuote jossa on tarpeeksi fluoria.

Ammattilaiset suosittelevat kaikkea yleensä varauksella, niin myös näitä tuotteita. Hiilitahnoja suositetellaan käytettäväksi vain harvoin, ei jokapäiväiseen käyttöön. Ainakaan ennenkuin saadaan ihan varmaa tietoa siitä, ettei hiilestä ole mitään haittaa ikenille tai hampaille.