Iloista elokuuta ja arjen alkua!

11.08.2019
suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Monella alkaa arki taas näin elokuussa. Työt alkavat tai jatkuvat, koulut alkavat tai jatkuvat, harrastukset alkavat tai jatkuvat. Iloa jokaisen elokuuhun ja suuhun! Muistakaa huolehtia suun hyvinvoinnista syömällä säännöllisesti, monipuolisesti ja ajatuksella. Vinkkaa meille omat hyvät arkirutiinisi vaikka tuohon alle kommenttikenttään tai Facebookin "suunhyvinvointi.fi" sivulle!!

Säännöllisesti: aamupala, päiväruoka, välipala, iltaruoka ja iltapala, hampaat eivät kestä kuin 5 - 6 ruokailukertaa päivässä. Jos terveytesi tarvitsee useampia ruokailukertoja, muista ksylitoli ja juttele oman hammashoitohenkilökuntasi kanssa, he osaavat neuvoa! Älä jätä syömättä mikäli terveytesi tarvitsee ruokaa ja energiaa myös useammin.

Monipuolisesti: ruokaympyrän ohjeiden mukaan, puolet lautasesta kasviksia. Herkut ruokailujen yhteyteen, ei erillisiä naposteluja. Ksylitolipurkkaa ja ksylitolipastilleja. Muista, että limujen, energiajuomien ja urheilujuomien pH on akkuhapon tasoa, eli noin 2. Suun normaali pH on 6 - 7. Mikäli syöt erikoisruokavaliota, muista perehtyä siihen kunnolla jolloin syöt varmasti monipuolisesti. Juttele asiantuntijan, ravitsemusterapeutin kanssa mikäli mahdollista.

Syö ajatuksella: rauhoitu nauttimaan syömisestä. Usein on kiire ja tulee syötyä vain nopeasti jotain. Pyri kuitenkin siihen, että edes muutaman kerran viikossa keskityt nauttimaan ruokailuista, näin saat rauhoitettua mielen ja pysähdyttyä sen tärkeimmän ääreen, oman kehon ravitsemiseen rauhassa ja ajatuksella.

Hampaiden harjaus arkirutiiniksi aamuisin: joko ennen aamupalaa tai sitten noin puolituntia aamupalan jälkeen; happohyökkäyksen aikana ei kannata mekaanisesti harjata lisää hampaan pintaa.

Illalla ennen nukkumaan menoa: harjakset ikeneen päin, katso missä menee ienraja ja keskity ienrajan puhdistamiseen. Hampaiden välipinnat eivät puhdistu harjalla: käytä hammaslankainta tai hammaslankaa. Hammastikku on hyvä ienrajan puhdistukseen: käytä tikkua oikein, kts. "suun omahoito", mutta se ei puhdista hampaiden kontaktipintaa.

Nauti elämästä ja arjesta. Ja kun arkeen tulee mutkia ja haasteita, pyydä apua ja ota sitä vastaan. Meitä on täällä maailmassa paljon ja aina kannattaa kertoa mikä mieltä painaa, aina löytyy se oikea henkilö joka kuuntelee, neuvoo ja opastaa!

Muista myös internetti: siellä on paljon tukimahdollisuuksia. Itse toimin tukinetin chatissa, löydät itsellesi vaikka sieltä neuvoja. Tukinetissä on yli 60 eri toimijaa, käy kurkkaamassa ja tule mukaan kun siltä tuntuu.

Iloa arkeen, olet sen ansainnut! Ja onnea jokaisen pikkukoululaisen koulutielle, olkoon se turvaisa ja iloinen!