Heinäkuu, suunhoitokuu

23.07.2021

Heinäkuu kuten kaikki muutkin kuut, ovat tärkeitä hammashoitokuita. Aina pitäisi jaksa harjata, langata/käyttää hammastikkua. Hampaat eikä ikenet tiedä että on kesä ja kesäloma. Monet jättävät / unohtavat silloin kunnollisen harjauksen ja varsinkin hammasvälien puhdistuksen. Valitettavasti suun hyvinvointiin ei riitä epäsäännöllinen hoito ja se voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä, ientulehdusta ja jopa parodontiittia eli hampaan kiinnityskudoksen tulehtumista. Ainoita parantavia keinoja hampaiden reikiintymiseen ja hammaskiveen, on hakeutuminen suunhoidon ammattilaisen luokse. 

Syödään grilliherkkuja, makeisia, marjoja ja hedelmiä. Juodaan virvoitusjuomia ja siidereitä. Muistathan happohyökkäysten lukumäärän; hampaiden uloin pinta, eli hampaan kiille, kestää 5 - 6 happohyökkäystä päivässä.

Happohyökkäys tarkoittaa sitä, että suuhun saa laittaa syötävää tai juotavaa vain 5 - 6 kertaa päivässä. Esim. aamupala, lounas, välipala, illallinen sekä iltapala. Kun suuhun laitetaan syötävää tai juotavaa, alkaa happohyökkäys hammasta kohtaan. Hampaan kiillepinta liukenee mutta syömisen tai juomisen jälkeen sylki auttaa hammasta kovettumaan ennalleen terveeksi. Happohyökkäys kestää 30 minuuttia siitä lähtien kun suuhun on laitettu syötävää / juotavaa. Jos esim. syöt herkkuja, alkaa happohyökkäys siitä jolloin laitoit jotain suuhun. Jos syöt esim. karkkia 20 minuutin ajan klo 14 - 14.20, alkaa happohyökkäys klo 14.20 ja kestää klo 15.40 asti. 

Jos laitat mehua suuhun klo 15.40, alkaa happohyökkäys uudestaan ja loppuu klo 16.10. Ja hampaat ovat sitten happohyökkäyksen kohteena jo melkein tunnin. Ja jos suuhun laitetaan useasti ruokaa tai juomaa ja nautitaan siitä hitaasti, kestää happohyökkäys jo niin kauan, että jos hampaan pinnoilla on valkoista kuhisevaa bakteerimassaa, (plakkia) reikiintyminen alkaa. "Puhtaaseen hampaaseen ei tule reikää." Mutta voi tulla hammaskiveä ja ientulehdusta.

suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Kesästä saa nauttia ja omia juttuja saa tehdä. Ladata akkuja ja nauttia lämmöstä. Jos happohyökkäyksiä tulee enemmän kuin 6, muista harjata hampaat huolellisesti aamuin ja illoin fluorihammastahnalla ja käyttää hampaiden välipintojen puhdistukseen hammastikkua tai hammaslankaa.

Nauti!