Juo juomasi joutuin!

14.03.2019

Pidin eilen nuorille terveyskasvatustilaisuuden suun ja hampaiden hoidosta. Harjoittelimme myös kemiaa mittaamalla energiajuoman ja kolajuoman happamuutta. Kyselin aluksi, että tietääkö kukaan kuinka happamia nämä juomat ovat koska siitähän puhutaan jatkuvasti. Arvaukseksi tuli 5. Normaali suun pH on noin 5,5 - 7. Sitten mittasimme näitä juomia ja arvoksi saatiin 2. Kun vertasin juoman happamuutta akkuhappoon, sain monenlaista vastaväitettä "eihän niitä voi verrata keske-nään". Mun mielestä voi, happamuuden osalta. Toivon, että nämä nuoret muistat mitä jatkuva happamien juomien juomi- nen tarkoittaa.

Nuori halusi myös testata oman suun happamuuden kolajuoman nauttimisen jälkeen. Suun normaali pH oli 7 mutta jo yhden kulauksen jälkeen suun pH laski arvolle 5.

Kun päätät juoda happaman juoman, esim. sen surullisen kuuluisan sitruunaveden, juo se kerralla. Kuten olen tuolla "juomat,  pH" - sivuilla maininnutkin, juomat todella kuluttavat hampaita eikä sitä kulumaa saa enää kasvamaan takaisin. Tulee reikiä ja vihlontaa. Juo juomasi joutuin!