Energiajuomista

12.03.2021
suunhyvinvointi.fi
suunhyvinvointi.fi

Energiajuomien, urheilujuomien ja limujen pH on alhainen, lähentelee arvoa 2 - 2,5. Normaali suun pH on 6,5 - 7. Arvata saattaakin, että näitä juomia jatkuvasti juomalla hampaan pinta liukenee, tulee vihlontaa ja reikiä hampaisiin. Kun hampaan kiille kuluu sen vuoksi että juomia juodaan paljon ja useamman kerran eikä kaikkea heti kerralla, se ei palaudu enää takaisin.

Kun hampaasta puuttuu kiille, eli hammasluun suojakerros, hammasta vihloo ja se reikiintyy helposti. Liuennut kiille ei koskaan uusiudu, joten hammas jää aina vähän ns. suojattomaksi. Ainoa keino on paikata hammas niin että sen pinta on korvattu esim. muovipaikalla. Mutta jos juomia ei lopeta, hammas liukenee paikan reunoilta, paikka jää korkeammalle ja hammas voi reikiintyä reunojen kautta.

Kun juot limuja, urheilujuomia ja/tai energiajuomia, juo se heti kerralla. Älä säästele tölkkiä ja hörpi juomaa silloin tällöin vaan juo se kerralla. Happohyökkäys on tuttu sana, se tarkoitta sitä, että syönnin / juonnin jälkeen hampaan kiille liukenee. Se kestää puoli tuntia. Ja jos näitä kertoja tulee yli 5 päivässä, hammas ei pysty enää korjaantumaan ja se on altis reikiintymiselle.

Katso lisää valikosta "juomat, pH". Tässä kuvassa olen yrittänyt laimentaa energiajuomaa niin että sen pH olis lähempänä 6,5 - 7. Se ei onnistunut millään ja näiden liuskojen mukaan oli turha yrittää saada juomaa halutulle tasolle joten testi jäi kesken.